"Electromagnetica" a raportat profit de 9,11 milioane lei

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2012

"Electromagnetica" a raportat profit de 9,11 milioane lei

"Electromagnetica" (simbol ELMA) a înregistrat, în prima jumătate a anului, un profit net de 9,11 milioane lei, în creştere cu 11,16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Profitul brut, în primul semestru, s-a majorat cu 36,6% faţă de semes-trul întâi 2011, la 13,05 milioane lei, din care 31% a reprezentat profitul suplimentar aferent certificatelor verzi alocate pentru producţia din surse regenerabile.

Eugen Scheusan, directorul general al "Electromagnetica", a declarat: "Am menţinut orientarea societăţii către energia verde şi către tehnologii destinate creşterii eficienţei energetice. Investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea echipamentelor de iluminat cu LED încep să îşi arate roadele, < Electromag-netica > fiind lider de piaţă în România în acest sector".

Cifra de afaceri a companiei a ajuns, la finalul lunii iunie, la 213,36 milioane lei, în scădere cu 13,45% faţă de cea înregistrată în perioada ianuarie-iunie 2011, de 246,52 milioane lei.

În prima jumătate a anului, veniturile totale ale companiei au scăzut cu 12,7% faţă de aceeaşi perioa-dă a anului trecut, la 219,04 milioane lei, scădere ce s-a datorat, în general, activităţii de furnizare energie electrică, activitate care s-a redus cu 19,5%, se arată în raportul companiei.

Potrivit raportului, principalele cauze care au determinat reducerea veniturilor societăţii au fost menţinerea forţei majore de către "Hidroelectrica", renunţarea la clienţii cu dificultăţi la plata facturilor sau care nu respectă consumul prognozat (circa 10%), volatilitatea pieţei de energie şi creşterea preţurilor medii de achiziţie de la producători, intermediari sau pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare).

Veniturile societăţii au fost majorate cu contravaloarea celor 15.770 certificate verzi, obţinute pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile (microhidrocentrale), sumă care se regăseşte integral în rezultatele financiare (3,91 milioane lei, cu 304,9% mai mult decât în semestrul întâi 2011).

În prima jumătate a anului, veniturile din producţia de energie electrică din surse regenerabile (inclusiv din certificate verzi) au cres-cut cu 133,4% faţă de perioada similară a anului trecut, iar producţia de sisteme de iluminat cu LED a crescut cu 354,7% în semestrul întâi 2012, faţă de semestrul întâi 2011.

Directorul general al "Electromangnetica" a mai declarat: "Creşterea veniturilor din producţia de energie electrică se datorează investiţiilor din surse proprii de finanţare realizate în acest sector, în ultimii ani. Acestea ne-au permis creşterea puterii instalate la 5,4 MW şi încadrarea în schema de sprijin cu mai multe certificate verzi. În urma încheierii, în luna iulie, a actului adiţional cu < Hidroelectrica >, în perioada următoare vom achita diferenţa de tarif pentru energia achiziţionată în prima jumătate a anului. Precizez că aceste plăţi nu vor afecta profitul societăţii, deoarece sumele au fost deja provizionate. În perspectivă, ne aşteptăm la o stabilizare a producţiei de echipamente de măsură şi distribuţie a energiei, a produselor destinate exportului (injecţie mase plastice, subansamble auto, confecţii metalice, aparataj electric), cât şi la o creştere a contribuţiei la cifra de afaceri a sistemelor de iluminat cu LED pe baza diversificării producţiei şi pe o mai bună promovare."

Scăderea cheltuielilor totale, la 205,99 milioane lei, la finalul lui iunie 2012 faţă de finalul lui iunie 2011, într-o proporţie superioară scăderii veniturilor, respectiv cu 14,6% faţă de 12,7%, a influenţat pozitiv mărimea profitului.

Cheltuielile pe primul semestru al anului au fost majorate provizoriu cu constituirea unor provizioane făcute pentru acoperirea creşterii preţului de achiziţie al energiei hidro, urmând ca, în lunile următoare, să se achite, către "Hidroelectrica", factura cu TVA aferent, se mai arată în raportul semes-trial.

"Electromagnetica" înregistrează, la închiderea primului s-e-mes-tru, un volum al creanţelor în valoare absolută de 50,02 milioane lei.

Faţă de începutul anului, la 30 iunie, creanţele societăţii au scăzut cu 7,58%, în special ca urmare a unor creanţe comerciale ce au fost încasate de la clientul "FDEE Electrica Muntenia Nord".

Datoriile curente au scăzut, în perioada ianuarie-iunie, cu 7,5%, comparativ cu valoarea înregistrată la începutul anului, pe seama scăderii cifrei de afaceri, iar activele circulante nete au crescut cu 45,8%, fapt ce prezintă o garanţie pentru finanţarea de către bănci a activităţii societăţii, se mai arată în raportul companiei.

Investiţiile realizate în semestrul întâi au reprezentat 7,5% din cele aprobate pentru întreg anul, în valoare de 9,676 milioane euro, deoarece investiţiile cu pondere mare au fost programate în partea a doua a anului, ţinând cont de gradul mare de incertitudine al fluxurilor de numerar din prima parte a anului.

Capitalul social subscris şi vărsat era, la 30 iunie, în valoare de 67.603.870 lei, compus din 676.038.704 acţiuni.

Asociaţia "PAS Electromagnetica" deţinea, la 30 iunie, 30,74% din capitalul social al companiei, în timp ce FIF "Oltenia" controla 21,12% din acţiunile ELMA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb