Electroputere - la un pas de a părăsi BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2020

Electroputere - la un pas de a părăsi BVB

Miercuri demarează oferta iniţiată de Al - Arrab Contracting Limited, pentru 4,46% din companie

Arabii de la Al - Arrab Contracting Limited, vehicul ce deţine 95,53% din Electroputere Craiova (EPT) demarează, miercuri, oferta publică de cumpărare de acţiuni EPT, ce are drept scop delistarea societăţii din Craiova de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Achiziţiile se vor realiza la preţul de 0,0115 lei/acţiune, cu circa 4% peste cel de închidere de la finele săptămânii trecute, de 0,011 lei/titlu, operaţiunea de piaţă ţintind un pachet de 46,318 milioane de acţiuni EPT, echivalentul a 4,464% din capitalul Electroputere.

Oferta se va derula până la data de 3 martie, prin Swiss Capital, iar după încheierea operaţiunii, acţionarul majoritar poate să solicite vânzarea acţiunilor celor ce nu au subscris în cadrul ofertei, la preţul de 0,0115 lei/titlu, dacă subscrierile vor fi de peste 90%, în acest caz circa 4,02% din capitalul companiei.

În caz contrar, operaţiunea de squeeze-out (procedură prin care majoritarul cumpără acţiunile minoritarilor, fară a fi nevoie de acordul acestora, pentru a prelua complet controlul asupra companiei) se va realiza la un preţ rezultat în urma unei expertize, realizate de un evaluator.

Al - Arrab Contracting Limited este o societate pe acţiuni din Arabia Saudită, ce se ocupă cu lucrări de infrastructură, având Tamkeen Real Estate Development din Ryad drept acţionar unic, potrivit informaţiilor din documentul de ofertă.

Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la AVAS de Al-Arrab Contracting Limited, condusă de controversatul om de afaceri Fathi Taher, pentru suma de 2,3 milioane euro, pentru ca, în urma unei majorări de capital, firma saudită să ajungă la o deţinere de 86,28% din capitalul Electroputere.

Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii Al-Arrab Contracting Limited au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societăţii, cu un preţ vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc, conform Agerpres.

Curtea de Conturi susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.

Potrivit sursei citate, în anul 2012, Electroputere Craiova mai avea 1.021 salariaţi, în loc de 3.353 cum era prevăzut în planul de afaceri asumat de Al-Arrab Contracting Company Limited la privatizare, însă prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în acest plan de afaceri.

În fază iniţială, Electroputere a avut patru divizii: Aparataj-Electric, care s-a desprins de Electroputere şi a fost preluată de unul dintre foştii directori, care a şi plecat din fabrică, Divizia de Maşini Electrice Rotative, Divizia de Transformatoare şi Divizia de locomotive, care acum câţiva ani a fost preluată de Gruia Stoica, iar reparaţiile de locomotive se fac la Reloc, firmă aflată peste drum de Electroputere.

Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, numele Electroputere este legat de realizarea sistemului energetic din ţara noastră şi modernizarea sistemului feroviar şi urban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb