Elena Udrea, arestată pentru 30 de zile

M.F.
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2015

Elena Udrea, arestată pentru 30 de zile


Sandu a cumpărat licenţele Microsoft la presiunile Elenei Udrea şi ale altor lideri PDL

Referat DNA: PDL a beneficiat de plata unor materiale electorale în urma intervenţiilor Elenei Udrea

---

Actualizare 20:45

Judecătorii ÎCCJ au hotărât arestarea pentru 30 de zile a Elenei Udrea, în dosarul Microsoft, a anunţat avocatul deputatei.

Acesta a precizat că judecătorii au revocat controlul judiciar şi s-a emis un mandat de arestare preventivă în legătură cu denunţurile făcute de Dinu Pescariu.

Avocatul a mai spus că va contesta decizia de arestare.

În urma hotărârii instanţei supreme, Elena Udrea va fi dusă în arestul Poliţiei Capitalei.

---

Actualizare 19:25 Judecătorii au rămas în pronunţare

Judecătorii ÎCCJ au rămas în pronunţare în cazul arestării preventive a Elenei Udrea, iar deputata acuzată de fapte de corupţie va aştepta în sala de judecată anunţul magistraţilor, a transmis avocatul acesteia.

"Va dura cel puţin o oră până se va da verdictul. Elena Udrea a făcut o completare la declaraţia dată ieri la DNA. A răspuns întrebărilor puse de procurori şi judecători. Probatoriul e foarte slab, acuzaţiile sunt grave, dar probele sunt slabe. E un bileţel olograf care conţine două iniţiale, E U şi cifra de 500.000, plus denunţul lui Dinu Pescariu.

În rest, nimic. Elena Udrea va aştepta în sala de judecată verdictul. Udrea nu a făcut denunţuri. Nu a fost întrebată de finanţarea PDL. Au fost puse întrebări doar despre Dosarul Microsoft, despre Florian Coldea nu s-a discutat", a spus avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea.

---

Actualizare 17:25 Referat DNA: PDL a beneficiat de plata unor materiale electorale în urma intervenţiilor Elenei Udrea

Partidul Democrat Liberal se numără, pe lângă fostul ministru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dorin Cocoş, printre beneficiarii sumelor de bani date de Ministerul Comunicaţiilor pentru licenţele Microsoft, PDL beneficiind de plata unor materiale electorale, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a Elenei Udrea.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a realizat procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft şi a încheiat contractul de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea şi de alte persoane din conducerea PDL, arată DNA în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.

Procurorii au stabilit că beneficiarii plăţilor efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, Sandu, Dorin Cocoş şi PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale, potrivit referatului.

"În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial", susţin procurorii DNA.

Ei mai arată că pentru diferenţa de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, iar cei care trebuiau plătiţi au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Elena Udrea, care era vicepreşedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii.

Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş a pretins şi primit de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu suma de nouă milioane de euro pentru ca prin intermediul Elenei Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, membru al Guvernului, şi vicepreşedinte PDL, la data faptelor, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Cocoş nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft şi nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora. De altfel, unul dintre ministerele beneficiare ale licenţelor era chiar Ministerul condus de Elena Udrea, spun procurorii.

"Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de nouă milioane de euro", subliniază DNA.

Totodată, procurorii DNA au ajuns la concluzia că pentru promovarea Hotărârii de Guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea Elenei Udrea.

(E.D.)

Actualizare 13:37 Elena Udrea a făcut semnul atingerii nasului şi cu cătuşe

Elena Udrea a ajuns în jurul orei 13:35 la Înalta Curte, la ieşirea din duba poliţiştilor Udrea făcând, din nou, semnul atingerii nasului, cu cătuşele pe mâini.

(E.D.)

---

Actualizare 13:30 Fosta şefă a CNI Ana Maria Topoliceanu, urmărită pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute

Topoliceanu i-ar fi predat mita Elenei Udrea

Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) Ana Maria Topoliceanu ar fi urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute, după ce ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit unor documente ale DNA obţinut de Mediafax.

Conform sursei citate, Ana Maria Topoliceanu, care apare în fotografiile cu deputatul PMP Elena Udrea şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în timpul unei călătorii la Paris, ar fi primit mită pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea persoanei care i-a dat banii, în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

"La un moment dat, nu reţin perioada, cred că în 2011, Lungu Ştefan mi-a spus că a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus că poate să ia pentru ea o sumă de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrări la Compania Naţională de Investiţii şi că i-a spus să ia legătura cu mine ca să stabilim condiţiile în care va fi remisă această sumă. Conform acestei discuţii, banii urmau să fie luaţi pentru ministrul Elena Udrea. (...) Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau să fie transferaţi aceşti bani şi ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societăţii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societăţii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL", potrivit declaraţiei date de Topoliceanu în faţa anchetatorilor, redată în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că Topoliceanu a făcut aceste declaraţii la un moment la care nu avea nicio calitate procesuală, nefiind desfăşurate activităţi procesuale care să o privească.

Tot în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, obţinut de Mediafax, se arată că firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunăvoinţa" persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor.

În acest context, în perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu le-ar fi ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

După ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta - Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive, se mai arată în documentul citat.

În acest mod s-ar fi realizat cinci plăţi în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanţă fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, şi de 90.000 de lei, în numerar, spun procurorii.

O parte a acestor sume i-ar fi fost înmânată în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând că diferenţa a fost folosită de Breazu pentru a plăti cheltuieli ale celor două.

Astfel, potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanţă petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2-5 septembrie 2011, şi costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naştere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumă de 12.999 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite şi pentru plata unor excursii făcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenţa, în perioada 19 - 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos - Grecia, în perioada 6 - 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei şi avion 9.354 de lei), şi la Paris, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasările lui Topoliceanu la Frankfurt, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , în perioadele 24 - 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei şi avion 5.800 de lei) şi 24 octombrie - 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei), spun procurorii.

Anchetatorii mai notează că, din declaraţia Anei Maria Topoliceanu, rezultă că sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau în patrimoniul Elenei Udrea.

Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în 8 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să se judece la instanţa supremă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că Tudor Breazu este un pericol concret pentru societate, chiar dacă au trecut peste trei ani de la săvârşirea faptelor de care îl acuză DNA.

Magistratul a notat, în documentul citat, că Tudor Breazu, acuzat de complicitate la luare de mită în dosarul Gala Bute, alături de ceilalţi inculpaţi, a comis fapta în mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex şi prin "ticluirea" de înscrisuri pentru a le da o aparenţă de legalitate, implicând mai multe societăţi comerciale şi folosind tranzacţii fictive.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 12:41 Administratorul de la Nana ar fi plătit din mită excursii şi organizarea zilei de naştere a Elenei Udrea

Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, ar fi intermediat primirea unei mite de circa 300.000 lei de către Udrea, din care ar fi plătit organizarea zilei de naştere a deputatului PMP la Predeal, precum şi excursii pentru parlamentar şi Ana Maria Topoliceanu (fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii - CNI), scrie presa, citând referatul DNA.

Astfel, conform referatului privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu în dosarul Gala Bute, firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, ar fi depins de "bunăvoinţa" persoanelor din conducerea MDRT ca să evite intrarea în incapacitate de plată, din cauza întârzierii decontărilor.

În acest context, în perioada 2010-2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Udrea şi pe Topoliceanu să primească 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, mita urmând să asigure plata la timp a lucrărilor executate de această firmă în baza contractelor încheiate cu CNI.

După ce CNI făcea plăţile către firma lui Botoroagă, afaceristul dispunea transferul a aproximativ 10% către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta (Last Time Studio SRL), pe baza unor contracte de consultanţă fictive, se mai arată în documentul citat.

Astfel, ar fi fost efectuate cinci plăţi de 335.486 lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Breazu, prin firma Ekaton Consulting SRL (în baza altor contracte de consultanţă fictive), sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, şi de 90.000 de lei, în numerar, mai acuză procurorii.

O parte a acestor sume i-ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, iar diferenţa ar fi fost folosită de Breazu pentru plata cheltuielilor făcute de cele două femei.

Astfel, Tudor Breazu ar fi achitat diverse servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea: contravaloarea cazării pentru o vacanţă petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia (2-5 septembrie 2011) şi costurile petrecerii aniversare pentru Udrea (26 decembrie 2012), la Hotelul Orizont din Predeal (12.999 lei).

Tudor Breazu a fost arestat preventiv pe 8 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

(V.B.)

---

Actualizare 12:13 ICCJ: Procesul privind arestarea Elenei Udrea începe la ora 14:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă astăzi, de la ora 14:00, procesul în care DNA solicită arestarea preventivă a deputatului PMP Elena Udrea, inculpată în dosarul Microsoft, scriu surse din presă.

(V.B.)

---

Actualizare 09:03 Avocaţi: "Procurorii au renunţat la o infracţiune de spălare de bani; audierile efective au durat trei ore"

Procurorii DNA au renunţat la una dintre cele două infracţiuni de spălare de bani în legătură cu care o acuzau pe Elena Udrea, iar audierile de ieri de la Direcţia Naţională Anticorupţie au durat efectiv trei ore, restul timpului fiind ocupat de studiul dosarului şi emiterea unor acte procedurale, de către procurori, au declarat, ieri seară, Alexandru Chiciu şi Marius Striblea, avocaţii deputatului PMP.

Marius Sebastian Striblea a afirmat: "Este vorba despre dosarul disjuns, deci Microsoft, şi este vorba de o reţinere pentru 24 de ore pentru două fapte de trafic de influenţă şi o faptă de spălare de bani. Presupuse fapte. Este inclus şi cazul cu Dinu Pescariu. (...) Doamna Udrea a făcut declaraţii pentru toate cele şapte acuzaţii iniţiale, s-a apărat aşa cum a crezut că trebuie să se apere: spunând adevărul. Audierile cred că au durat efectiv trei ore. Restul a fost studiu de dosar şi emiterea de acte procedurale de către procurori. Doamna Udrea nu a făcut niciun denunţ, pentru că nu are cunoştinţe despre fapte penale pe care să le denunţe. Astăzi (ieri - n.r.), au fost făcute fapte de cercetare penală numai în dosarul Microsoft. Probabil, pentru dosarul «Gala Bute» va fi chemată la o dată ulterioară. Ordonanţa de reţinere a fost emisă cu ora 21:40. Expiră mâine (astăzi - n.r.) la aceeaşi oră. Probabil că în cursul zilei de mâine (azi - n.r.) vom avea un termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va cere, de bună seamă, arestarea ei. Doamna Udrea este un om puternic şi optimist, ştie că este nevinovată şi speră că mâine (azi - n.r.) nu va fi nicio problemă la ICCJ, în sensul că instanţa va fi convinsă să nu ia măsura preventivă împotriva ei, pentru că nu se impune".

La rândul său, Alexandru Chiciu a explicat: "Doamna Udrea este aşa cum o ştiţi. Nu a avut niciun fel de emoţie că nu se va dispune măsura reţinerii, în condiţiile în care au existat trei cereri de reţinere pe numele domniei sale. Ceea ce s-a schimbat între timp au fost două infracţiuni de spălare de bani: procurorii au renunţat la o infracţiune de spălare de bani. A rămas una singură. Există cele două dosare pe care le ştiţi, două seturi de infracţiuni. (...) Mai multe detalii o să vă dea cei de la DNA".

(V.B.)

---

Actualizare 08:34 DNA, verificări administrative după ce Udrea a ajuns în arest fără cătuşe la mâini

Biroul de Presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ne-a transmis, în urmă cu puţin timp, la solicitarea ziarului BURSA, că au fost demarate verificări administrative privind respectarea procedurilor de predare în cazul Elenei Udrea. Precizarea DNA vine după ce Udrea a fost scoasă cu cătuşe la mâini din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar nu le mai purta la sosirea în arestul Poliţiei Capitalei.

Întrebaţi ce prevede procedura în acest sens, oficialii DNA ne-au răspuns: "Tocmai asta încercăm să stabilim, prin verificările administrative".

(Valentin Busuioc)

---

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a fost reţinută, aseară, de procurorii DNA în dosarul Microsoft, urmând ca astăzi să se judece propunerea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă în dosarul Microsoft.

Elena Udrea a părăsit în cătuşe sediul DNA. "Poţi să-i pui cătuşe Elenei Udrea, dar nu poţi pune cătuşe adevarului", a comentat aceasta. Când a ajuns la arest, Elena Udrea nu mai avea cătuşele la mâini.

Ordonanţa de reţinere a fost emisă, ieri, la ora 21.40, urmând să expire în 24 de ore.

Udrea a fost reţinută de procurorii DNA pentru mai multe fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani, potrivit unui comunicat emis marţi seară de DNA.

Elena Udrea a venit marţi, în jurul orei 12.00, la DNA, după ce a fost citată de procurori, în urma avizelor de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, potrivit Mediafax.

În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit, de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

DNA mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce ar fi fost daca Udrea&Sandu ar fi fost saltati inainte de alegeri? . Inainte de alegeri a fost rezervat pentru PSD-isti, PDL-istii se salta doar la o distanta reconfortanta de urmatoarele alegeri sa mai uite prostimea. Asta este selectivitate. Udrea nu a furat singura a fost intr-un guvern impreuna cu o groaza de colegi care au stiut, au influentat si au beneficiat direct si indirect fie de banii rezultati din impartirea dreptatii fie din marea infruptare a retrocedarilor. La nivel national, PDL-ul s-a bazat pe Primari/Notari/Cadastru. Unde intr-o familie se regasesc membri cu ocupatiile anterior mentionate, un bec rost de alarma trebuie sa se aprinda.

    Toarnă, toarnă, toarnă, Leanţo, toarnă!

    Cint-o din toata inima, fetito! Nu-l lasa pe Don Base, Tartorul, singur. N-are masa, nu mai are... casa, se prapdeste daca nu-i dai o mina de ajutor.

    Ai mila! 

    Indiferent ca va fi gasita vinovata comportamentul si curajul doamnei Udrea de a spune ce s-a intamplat/ce se intampla in spatele cortinei, ii spala toate pacatele.

    Postarile PSD-istilor frustati sunt o dovada in plus, in acest sens. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb