Elevii contestă soluţiile ministerului pentru combaterea violenţei în şcoli

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 iunie 2021

Finalul de an şcolar îi găseşte pe elevi în acelaşi dezacord total cu conducerea ministerului Educaţiei. O nouă iniţiativă, un nou motiv de dispută, la fel cum au stat lucrurile pe tot parcursul anului şcolar. De data aceasta miza o reprezintă combaterea violenţei în şcoli, ministerul promite nişte comitete, elevii vor măsuri concrete.

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă iniţiativa Ministerului Educaţiei de a forma comitete anti-bullying pentru combaterea violenţei în şcoli, considerând că soluţiile sunt reprezentate de formarea cadrelor didactice pentru a depista cazurile de violenţă şcolară în forma lor precoce şi instruirea consilierilor şcolari, pentru a putea realiza un management de caz eficient în ceea ce priveşte reabilitarea agresorului şi a victimei, atunci când cazurile nu sunt extrem de grave. Elevii cer Ministerului Educaţiei să îşi asume în mod public prioritizarea sănătăţii mintale şi a stării de bine a elevilor în spaţiul şcolar, astfel încât să se asigure în fiecare unitate de învăţământ din ţara noastră un mediu propice învăţării şi dezvoltării armonioase a elevilor. Elevii amintesc că, în ultima săptămână, au ieşit la iveală mai multe cazuri grave de violenţă şcolară. Primul a avut loc în municipiul Bucureşti, unde un elev de clasa a VI-a s-a aruncat de la etajul I al şcolii, fiind batjocorit de colegii săi de clasă până în ultimul moment. Cel de-al doilea caz a avut loc în Timişoara, unde o elevă de 15 ani cu cerinţe educaţionale speciale a fost agresată verbal şi fizic de către două colege de clasă, sub privirile amuzate ale celor care au filmat întregul eveniment. Aceste evenimente nu sunt, însă, izolate. Consiliul Naţional al Elevilor face mai multe precizări într-un comunicat: "Majoritatea cadrelor didactice nu sunt pregătite, din punct de vedere psihopedagogic, pentru a depista violenţa şcolară în formele ei precoce, înainte de a deveni un fenomen acutizat la nivelul colectivului clasei/al unităţii de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă profund atitudinea Ministerului Educaţiei în raport cu această problemă ce creşte de la o zi la alta. Considerăm că soluţia în faţa unui astfel de fenomen nu este înfiinţarea unui grup de lucru anti-bullying la nivelul unităţii de învăţământ (conform art. 71, alin. (2), pct. e) din ROFUIP, există deja o comisie permanentă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, responsabilă de combaterea violenţei), ci formarea cadrelor didactice pentru a depista cazurile de violenţă şcolară în forma lor precoce şi instruirea consilierilor şcolari pentru a putea realiza un management de caz eficient în ceea ce priveşte reabilitarea agresorului şi a victimei, atunci când cazurile nu sunt extrem de grave".

Un studiu recent realizat de organizaţia World Vision România arată faptul că 71% dintre elevi au fost martori sau victime ale violenţei fie în drumul spre şcoală, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor de curs, iar conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România a fost clasată pe locul 3 în ceea ce priveşte bullyingul, în cadrul unui studiu la care au participat 42 de state. Elevii solicită Ministerului Educaţiei "să îşi asume în mod public prioritizarea sănătăţii mintale şi a stării de bine a elevilor în spaţiul şcolar, astfel încât să se asigure în fiecare unitate de învăţământ din România un mediu propice învăţării şi dezvoltării armonioase a elevilor". Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a declarat: Soluţia Ministerului Educaţiei în faţa problemei violenţei şcolare, de a îngropa unităţile de învăţământ în noi comitete, comiţii şi grupuri de lucru, nu poate avea, din păcate, sorţi de izbândă. La nivelul fiecărei şcoli există deja o comisie responsabilă de combaterea violenţei, însă, de cele mai multe ori, membrii acesteia nu îşi iau în serios atribuţiile, fie pentru că nu au competenţele necesare, fie pentru că nu consideră violenţa şcolară a fi un fenomen grav, ce necesită a fi abordat, în ţara în care 20% dintre părinţi consideră că bătaia reprezintă un mijloc de educaţie. E de datoria Ministerului Educaţiei să îşi asume şi de datoria fiecărui director să implementeze în mod real politici pentru creşterea siguranţei în şcoală şi pentru cultivarea stării de bine a fiecărui elev, prin crearea de spaţii sigure pentru învăţare".

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat săptămâna trecută că vor fi constituite grupuri de acţiune anti-bullying în orice şcoală, până la data de 13 septembrie.

Studenţii se revoltă împotriva acoperirii plagiatorilor

Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Ministerului Educaţiei emiterea de urgenţă a avizului Direcţiei Juridice în ceea ce priveşte plagiatul grosier din teza de doctorat a procurorului Codruţ Olaru, membru CSM, şi condamnă ferm Ministerul pentru acoperirea cazurilor de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcţii înalte de conducere analizate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Liga Studenţilor susţine că: "Miza amânării este crearea unui precedent periculos care să arunce în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu funcţii şi grade înalte şi a fabricilor de diplome, persoanele direct interesate fiind atât membrii Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), fondată de Gabriel Oprea, diverse persoane cu funcţii în academiile militare care doresc să îşi protejeze astfel titlurile de doctor, cât şi ministrul Sorin Cîmpeanu, membru ASSN şi secretarul de stat Gigel Paraschiv, fost prorector al Universităţii Politehnica, condusă de Mihnea Costoiu, apropiat de ASSN. Amintim faptul că Olaru a fost avansat într-un termen fulger la gradul de general cu o stea de Gabriel Oprea, când acesta din urmă era ministru al Apărării".

De asemenea, organizaţia îi solicită lui Sorin Cîmpeanu să verifice şi să explice public motivul pentru care CNATDCU tergiversează chiar ani de zile luarea unei decizii în cazurile în care sunt implicate "gulere albe": Bogdan Licu (5 ani) - procuror general adjunct, Robert Negoiţă (5 ani) - primar fost deputat şi primar PSD, Mihai Tudose (4 ani) - fost prim-ministru şi actual europarlamentar PSD, Lucian Netejoru (3 ani) - şeful Inspecţiei Judiciare, Gabriel Vlase (2 ani) - directorul Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb