ZIARUL BURSA

16 iunie 2021
Ediţia din 15.08.2024
Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

VIDEO - CORESPONDENŢĂ DIN CRETA Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Emilia OlescuCompanii / 16 iunie 2021

Statul grec a susţinut cu sume importante afacerile din turism Turiştii sunt precauţi şi nu-şi mai cumpără vacanţe organizate ca înainte de pandemie, ci se focusează pe last minute-uri, ceea ce dă peste cap mai ales planurile companiilor din aviaţie Reprezentanţii turismului cretan se aşteaptă să urmeze un sezon exploziv 

Turismul se numără printre cele mai afectate sectoare de pandemia de Covid-19, la nivel global, în contextul în care prima parte a anului trecut a fost lock-down în majoritatea ţărilor, iar restul anului a fost caracterizat de restricţii, atât la nivelul fiecărui stat, cât şi în toată Europa.

Principiul "too big to fail" nu mai poate fi aplicat în China

GOLDMAN SACHS AVERTIZEAZĂ: Principiul "too big to fail" nu mai poate fi aplicat în China

A.V.Internaţional / 16 iunie 2021

Falimentele companiilor de stat chineze au crescut puternic de la sfârşitul anului 2019 până acum  

Riscul de credit rămâne ridicat, deşi este puţin probabil să apară probleme sistemice

Dimensiunea şi tipul falimentelor care au avut loc în China, în ultima perioadă, indică faptul că este posibil ca principiul "too-big- to-fail" ("prea mare ca să falimenteze") să nu se mai aplice debitorilor din ţara asiatică, potrivit unui raport al Goldman Sachs Group Inc., citat de Bloomberg.

Decapitalizarea masivă a fermierilor, o consecinţă a lipsei granturilor pentru agricultură

AGRO IMM INVEST, DE LA PLUS LA MINUS Decapitalizarea masivă a fermierilor, o consecinţă a lipsei granturilor pentru agricultură

George MarinescuCompanii / 16 iunie 2021

Programele de împrumut şi garantare pentru mediul privat şi pentru firmele din agricultură sunt foarte bune, dar în acest moment numărul IMM-urilor bancabile care pot să aducă garanţii este în scădere şi de aceea este nevoie de un mix între împrumuturi şi granturile acordate, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul dezbaterii care a avut loc ieri cu privire la programul Agro IMM Invest.

"Trebuie să aducem un alt calup în această categorie de IMM-uri bancabile şi de aceea este necesar să facem un mix între instrumentele de garantare rambursabile - împrumuturi - şi granturi. Granturile trebuie să fie folosite pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje, bunuri care să fie folosite ca garanţii pentru cealaltă componentă, a împrumutului. În lipsa acestui mix, vom avea un număr limitat de IMM-uri care vor merge către bănci şi către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). De exemplu, în acest moment zona de start-up-uri este descoperită, deoarece start-up-urile nu pot oferi băncilor nicio garanţie pentru acordarea de credite. Folosind acest mix - pe care l-am cerut să fie acordat şi din PNRR - am aduce mai multe IMM-uri în zona companiilor bancabile. Pe programele derulate în ultimii doi ani - IMM Invest şi Agro Invest, am reuşit, de la 3 companii bancabile din 10 firme, să ajungem la 5 companii bancabile, dar mai putem aduce încă 3 firme în zona bancabilităţii prin utilizarea unui instrument mix", a precizat Florin Jianu.

Putin-Biden: doi pe un balansoar de mult înţepenit

Cornel CodiţăEditorial / 16 iunie 2021

Cornel Codiţă

Vai, ce frumoase erau vremurile războiului rece! Cînd Hrusciov şi Kennedy s-au întîlnit faţă în faţă, aşa... să dea o tură pe la Holly­wood şi să vadă ce-i de făcut cu rachetele din Cuba, se deschideau porţile cerului şi se cutremurau zăgazurile din întunecimile pămîntului.

Horia Cardoş: "Agribusiness este o companie care astăzi activează doar regional pe zona de input-uri, dar la nivel naţional şi sunt foarte convins că în curând şi la nivel internaţional, în ceea ce priveşte AgTech - tehnologia inovatoare în agricultură".

HORIA CARDOŞ, CEO AGROLAND BUSINESS SYSTEM: "Piaţa de capital poate să ducă o companie la un cu totul alt nivel"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 iunie 2021

Patru companii din incubatorul AgTech sunt evaluate acum la 150.000 de euro şi una la 2,5 milioane de euro, conform CEO-ului Agroland Agroland Business System are în vedere emiterea de obligaţiuni în valoare de şase-zece milioane lei în această vară, potrivit domnului Cardoş  

Finanţarea prin piaţa de capital poate să ducă o companie, o echipă sau o idee la un cu totul alt nivel decât prin metodele de finanţare tradiţionale, a spus ieri Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System (AG), cu ocazia evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare în piaţa AeRO a acţiunilor Agroland Agribusiness (AAB), societate ce face parte din Grupul Agroland.

PIAŢA MONETARĂ Dobânda la depozitele overnight a crescut la 1,18%

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 16 iunie 2021

BNR a afişat, ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) care a crescut la 1,18%, de la 1,16% în ziua anterioară.

Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a crescut la 0,89%, de la 0,88%, valoarea înregistrată în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,49%, ROBOR la 6 luni - la 1,64%.

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,9243 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 16 iunie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,55 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9243 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,2124 dolari, în apreciere cu 0,04% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com.

Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,2124 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,2102 şi un maxim de 1,2148.

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite au crescut cu un ritm lunar de 0,8% în luna mai

Mihai GongoroiInternaţional / 16 iunie 2021

Producţia industrială a continuat să crească, vânzările cu amănuntul s-au temperat  

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite şi-au accelerat peste aşteptări creşterea anuală în luna mai 2021, până la 6,6% de la 6,2% în luna aprilie şi 4,2% în luna martie, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8% în mai, după o creştere de 0,6% în luna anterioară, conform datelor publicate de statistica americană. Rata anuală de 6,6% a PPI (Producer Price Index) este cea mai mare din istoria urmăririi acestor date de către autorităţile americane.

Obligaţiunile junk din Statele Unite, la mare căutare înainte de şedinţa Fed

Obligaţiunile junk din Statele Unite, la mare căutare înainte de şedinţa Fed

M.G.Internaţional / 16 iunie 2021

Datoria corporativă din Statele Unite a depăşit 50% din PIB 

Randamentele obligaţiunilor junk din Statele Unite au scăzut la un nou minim record în debutul acestei săptămâni, înainte de şedinţa Federal Reserve (Fed), potrivit datelor indicelui Bloomberg/Barclays. Yield-urile bondurilor corporative junk, considerate active de tip speculativ, au scăzut cu 4 puncte de bază şi au închis prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de la Wall Street la 3,84%, evoluţie ce arată o creştere a apetitului pentru risc din pieţe. Minimul anterior a fost înregistrat în luna mai.

Ultimele două luni au adus cele mai ridicate rate de inflaţie din ultimele decenii, iar comparativ cu titlurile de stat americane obligaţiunile junk oferă cele mai ridicate randamente la nivelul clasei de active.

Pagubele pandemiei: fotbalul englez a pierdut un miliard de lire

RECORD NEGATIV Pagubele pandemiei: fotbalul englez a pierdut un miliard de lire

O.D.Sport / 16 iunie 2021

Pandemia a lăsat urme adânci în toate domeniile de activitate, sportul nu avea cum să nu fie afectat. Marile campionate au înregistrat pierderi financiare uriaşe, în cele mai mici se pune serios problema supravieţuirii. Cluburile de fotbal din Premier League au raportat o pierdere cumulată înainte de impozitare de un miliard de lire sterline (circa 1,16 miliarde euro) pentru sezonul 2019-2020, bulversat de pandemia de coronavirus, potrivit cifrelor comunicate de Deloitte. "Scăderea veniturilor pentru sezonul 2019-2020 este, fără surpriză, datorată perturbărilor economice şi sociale globale, provocate de pandemia de Covid-19", a declarat Dan Jones, responsabilul Sports Business Grup din cadrul Deloitte.

Elevii contestă soluţiile ministerului pentru combaterea violenţei în şcoli

O.D.Miscellanea / 16 iunie 2021

Finalul de an şcolar îi găseşte pe elevi în acelaşi dezacord total cu conducerea ministerului Educaţiei. O nouă iniţiativă, un nou motiv de dispută, la fel cum au stat lucrurile pe tot parcursul anului şcolar. De data aceasta miza o reprezintă combaterea violenţei în şcoli, ministerul promite nişte comitete, elevii vor măsuri concrete.

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă iniţiativa Ministerului Educaţiei de a forma comitete anti-bullying pentru combaterea violenţei în şcoli, considerând că soluţiile sunt reprezentate de formarea cadrelor didactice pentru a depista cazurile de violenţă şcolară în forma lor precoce şi instruirea consilierilor şcolari, pentru a putea realiza un management de caz eficient în ceea ce priveşte reabilitarea agresorului şi a victimei, atunci când cazurile nu sunt extrem de grave. Elevii cer Ministerului Educaţiei să îşi asume în mod public prioritizarea sănătăţii mintale şi a stării de bine a elevilor în spaţiul şcolar, astfel încât să se asigure în fiecare unitate de învăţământ din ţara noastră un mediu propice învăţării şi dezvoltării armonioase a elevilor.

Maraton teatral în ziua solstiţiului de vară

Maraton teatral în ziua solstiţiului de vară

O.D.Cultură / 16 iunie 2021

Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova are o nouă propunere inedită, de aceasta cu public în sală. Organizatorii anunţă că luni, de Rusalii, "se va desfăşura probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie: Ziua Hektomeron", iar data nu a fost aleasă întâmplător, pe 21 iunie este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită şi Ziua Soarelui.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al Hektomeronului. Luni vor fi prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume. Astfel, publicul va putea să urmărească direct din Sala Mare "Amza Pellea" a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Însă, mai mult decât atât, cei care vor fi în sală nu vor vedea doar un spectacol de teatru, ci un "spectacol al spectacolului", deoarece pe scenă se vor afla, la vedere, toate componentele artistice şi tehnice care vor face posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producţie.

MACRO NEWSLETTER 16 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 16 iunie 2021

Macroeconomie / 16 iunie 2021

Preţurile producătorilor industriali din Elveţia şi-au accelerat creşterea anuală în luna mai 2021, până la 3,2%, de la 1,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după o creştere de 0,7% în luna anterioară. Preţurile din industria prelucrătoare şi-au accelerat creşterea anuală până la 2,6%, de la 1,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%, iar preţurile energiei şi-au temperat scăderea anuală până la 0,3%, de la 0,5% în luna anterioară, pe fondul unei stagnări lunare. (Sursa: FSO)

Bursa din Croaţia nu plăteşte dividende pentru 2020

ACŢIONARII AU STABILIT Bursa din Croaţia nu plăteşte dividende pentru 2020

A.V.Internaţional / 16 iunie 2021

Acţionarii Bursei de Valori din Zagreb (Croaţia) au decis, săptămâna aceasta, să nu acorde dividende pentru anul trecut, conform anunţului făcut de această entitate, preluat de seenews.com. Piaţa va utiliza profitul său de 1,87 milioane de kuna (303.000 de dolari, 250.000 de euro) obţinut în 2020 pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori.

Luna trecută, Ivana Gazic, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori din Zagreb, a declarat în cadrul conferinţei online "Posibilităţi de cooperare între bursele de valori din Centrul şi Estul Europei", organizat de ziarul BURSA, că anul 2020 a fost cel mai profitabil din ultimul deceniu pentru operatorul bursier croat.

Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

RENATE WEBER, LA UN PAS DE REVOCARE Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

G.M.Politică / 16 iunie 2021

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului precizează că nici Constituţia şi nici legea de organizare şi funcţionare nu menţionează procedura respingerii rapoartelor şi nici a revocării şefului instituţiei, ci doar procedura prezentării rapoartelor de activitate şi a dezbaterii lor 

Plenul Parlamentului a respins, ieri, cele trei rapoarte de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 şi 2020, conform cerinţelor comisiilor juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

După vot, Gabriel Andronache, liderul grupului deputaţilor liberali, a precizat: "De data aceasta, în cazul dezbaterii în comisiile juridice s-au constatat încălcări grave ale Constituţie şi legii de organizare şi funcţionare, comisii care au evidenţiat aceste încălcări grave. În conformitate cu deciziile CCR, comisiile parlamentare sunt organe de specialitate ale Parlamentului care au obligaţia de a face recomandări cu privire la exercitarea funcţiilor de control cu privire la instituţiile subordonate Legislativului. Dacă apar astfel de situaţii grave, e obligaţia Parlamentului să îşi exprime voinţa suverană cu privire la aceste aspecte. Prin votul de astăzi, tocmai aţi constatat faptul că Avocatul Poporului a încălcat grav Constituţia şi legile ţării. Acesta este sensul votului dat pe cele trei rapoarte".

Pieţele europene continuă să urce

Pieţele europene continuă să urce

A.V.Internaţional / 16 iunie 2021

Bursele din Europa au crescut şi ieri, investitorii sperând la o redresare economică rapidă în regiune.

Deutsche Börse

- Titlurile companiei auto Daimler AG, care deţine marca Mercedes-Benz, s-au apreciat cu 0,2%, la 79,05 euro la ora locală 15.02. Mercedes-Benz va grupa sub-brandurile sale de lux Mercedes-Maybach, Mercedes-AMG şi vehiculele de teren G Class într-o singură subsidiară, ca parte a actualei restructurări a Daimler, conform unui purtător de cuvânt al grupului german.

- Indicele DAX a urcat cu 0,5%, la 15.756,35 puncte la ora 15.02.

Sesiune pozitivă pentru indici

Sesiune pozitivă pentru indici

A.I.Piaţa de Capital / 16 iunie 2021

Acţiunile Transport Trade Services au scăzut cu 2,43%, la 20,1 lei Capitalizare de 37,8 milioane de lei pentru Agroland Agribusiness, după prima zi în Piaţa AeRO  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un nou episod de creştere în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu aprecierile din pieţele europene.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,4%, la 11.614,88 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa noastră, s-a apreciat cu 0,37%, până la 1.030,93 puncte.

Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au încheiat a doua zi la bursă la preţul de 20,1 lei, în scădere cu 2,43%, dar peste cel din ofera publică, de 19,2 lei. Schimburile cu titlurile transportatorului naval de mărfuri au fost de 5,1 lei, ocupând astfel prima poziţie în topul lichidităţii acţiunilor de ieri de la BVB.

ÎN OFERTA PUBLICĂ Utilico Emerging Markets a cumpărat 5% din Transport Trade Services

A.I.Piaţa de Capital / 16 iunie 2021

Investiţie de 28,8 milioane lei  

Utilico Emerging Markets Plc a cumpărat 5% din Transport Trade Services (TTS) în oferta publică derulată de transportatorului naval pe Dunăre, a anunţat ieri compania printr-un raport publicat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Astfel, la preţul din ofertă, de 19,2 lei, valoarea pachetului celor 1,5 milioane de acţiuni TTS deţinute de Utilico se ridica la 28,8 milioane lei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo