GOLDMAN SACHS AVERTIZEAZĂ: Principiul "too big to fail" nu mai poate fi aplicat în China

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2021

Principiul "too big to fail" nu mai poate fi aplicat în China

Falimentele companiilor de stat chineze au crescut puternic de la sfârşitul anului 2019 până acum

Riscul de credit rămâne ridicat, deşi este puţin probabil să apară probleme sistemice

Dimensiunea şi tipul falimentelor care au avut loc în China, în ultima perioadă, indică faptul că este posibil ca principiul "too-big- to-fail" ("prea mare ca să falimenteze") să nu se mai aplice debitorilor din ţara asiatică, potrivit unui raport al Goldman Sachs Group Inc., citat de Bloomberg.

Conform analiştilor băncii americane, de la sfârşitul anului 2019 până în prezent a crescut semnificativ numărul falimentelor companiilor de stat chineze, iar unii debitorii care nu au reuşit să ramburseze datoriile, cum este cazul China Fortune Land Development Co., au cantităţi mari de obligaţiuni restante la plată.

Preocupările legate de sănătatea financiară a sistemului, respectiv de gestionarea datoriilor neperformante de către China Huarong Asset Management Co. (societate de stat), care are titluri în monedă americană restante de aproximativ 21 de miliarde de dolari, au afectat puternic piaţa asiatică a obligaţiunilor în moneda SUA, din aprilie, după ce eşecul său în publicarea rezultatelor financiare a iscat speculaţii cu privire la o potenţială restructurare a datoriilor.

Raportul Goldman Sachs notează: "Fac­torii de decizie din China sunt, acum, mult mai puţin dispuşi să acorde sprijin chiar şi corporaţiilor mari sau entităţilor de stat. În comparaţie cu anii trecuţi, autorităţile sunt mai puţin doritoare să intervină şi să salveze aceste so­cietăţi".

Totuşi, Goldman menţionează că, deşi există indicii legate de o scădere a sprijinului guvernamental implicit pentru împrumutaţii cu probleme, în China, nu înseamnă că nu există ajutor din partea statului.

Dacă guvernul va oferi sau nu sprijin în viitor este o decizie ce va fi, probabil, influenţată de necesitatea de prevenire a apariţiei presiunilor sistemice şi de limitare a contagiunii, spun analiştii Goldman, făcând referire la creşterea stresului legat de rambursarea creditelor.

Deşi este puţin probabil să apară probleme sistemice, riscul de credit va rămâne ridicat, conform sursei.

Guvernele locale susţin întreprinderile private

Sprijinul oficial din China nu s-a limitat la firmele de stat, iar în ultimul an guvernele locale au făcut, de asemenea, un pas înainte, ajutând întreprinderile private, inclusiv pe dezvoltatorul imobiliar China Evergrande Group, potrivit analiştilor Goldman.

Entităţile susţinute de guvernele oraşelor din provincia Guangdong au cumpărat acţiuni ale unei divizii Evergrande, într-un moment în care cel mai mare emitent de obligaţiuni junk în dolari din Asia se confrunta cu probleme de lichiditate. În condiţiile date, după ce a trecut cu succes de stresul financiar din a doua jumătate a anului 2020, titlurile în dolari emise de Evergrande au scăzut din nou recent, din cauza unei informaţii conform căreia autorităţile de reglementare anchetează legăturile sale cu Shengjing Bank Co., un creditor la care deţine o participaţie. Evergrande a informat că relaţiile sale cu banca sunt conforme cu legislaţia chineză.

Preocupările legate de problema datoriilor se va menţine în China, în viitorul apropiat, conchide Goldman Sachs.

Amintim că, în aprilie anul acesta, China Finance, publicaţie oficială a băncii centrale de la Beijing, anunţa că ţara asiatică extinde în 2021 domeniul de aplicare a testelor de stres care privesc creditorii săi prin includerea tuturor celor 4.024 de bănci în aceste analize, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea nivelului datoriilor companiilor şi al tensiunilor financiare din unele sectoare.

Testele anuale de stres au fost efectuate în rândul marilor bănci comerciale din ţară începând cu 2012, de către Banca Populară a Chinei (PBOC), iar sfera de aplicare a acestora a fost extinsă în ultimii ani. În 2020 au fost testaţi 1.550 de creditori în ţara asiatică, potrivit China Finance.

China are unele dintre cele mai mari bănci din lume, inclusiv Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) şi China Construction Bank (CCB). Deşi economia ţării şi-a revenit rapid după pandemia de coronavirus, nivelurile datoriilor au crescut, iar unele companii, în special cele mai mici, continuă să se fie lovite de probleme financiare.

Potrivit China Finance, testele din 2020 au arătat că băncile rurale din ţară sunt cele mai vulnerabile în condiţii de stres, în timp ce unele bănci din regiuni mai puţin dezvoltate economic, cum e cazul nord-estului sau sud-vestului Chinei, s-ar confrunta cu scăderi mai mari ale ratelor de adecvare a capitalului, dacă volumul creditelor neperformante ar creşte semnificativ.

În aprilie anul curent, PBOC a emis proiecte de reguli care impun cerinţe suplimentare pentru ratele de adecvare a capitalului, pentru ratele de îndatorare, respectiv cerinţe de gestionare a lichidităţii în cazul marilor bănci considerate importante pentru sistemul financiar.

În condiţiile în care, anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută rată de creştere economică din ultimele patru decenii, creditele neperformante din portofoliile celor mai mari patru bănci din ţară au urcat cu 22% în 2020, soldul urmând să crească anul acesta, în cazul în care expiră măsurile de susţinere lansate de stat.

Potrivit Nikkei Asia, primele patru mari bănci din China au raportat că soldul datoriilor neperformante din bilanţurile lor se ridica la 999,1 miliarde de yuani (152,5 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii decembrie 2020, în creştere cu 181 de miliarde de yuani faţă de finele lui 2019.

Rata medie a datoriilor neperformante în rândul celor patru mari bănci din China a crescut cu 0,14 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2019, la 1,54% în 2020, marcând prima creştere din ultimii patru ani, conform sursei. Aceasta mai arată că pierderile din creditele neperformante au crescut în total cu 16%, ceea ce pune presiune pe câştigurile băncilor.

Anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută creştere economică din ultimele patru decenii, de 2,3%, în contextul pandemiei de coronavirus.

Autorităţile îndeamnă instituţiile de credit să se ferească de creşterea activelor neperformante

Autoritatea de reglementare bancară şi de asigurări din China a atras recent atenţia că instituţiile de credit din ţară ar trebui să se ferească de o creştere a activelor neperformante, deoarece statul renunţă la unele dintre măsurile de susţinere puse în aplicare în timpul pandemiei de Covid, care au ajutat firmele să reziste într-un mediu dificil.

Amintim că, în 2020, printre alte măsuri, banca centrală a Chinei a încurajat instituţiile financiare să reducă dobânzile şi să extindă termenele de plată pentru firmele afectate de pandemie.

"Rata falimentelor întreprinderilor mari şi mijlocii a crescut, iar riscurile de credit pentru instituţiile bancare s-au intensificat", a declarat recent Guo Shuqing, preşedintele Comisiei de reglementare bancară şi de asigurări din China (CBIRC), subliniind că tendinţa de creştere a bulei de pe piaţa imobiliară locale este în continuare "serioasă".

De menţionat că, potrivit datelor Băncii Populare Chineze, băncile din ţară au acordat împrumuturi noi în sumă record de 3 trilioane de dolari în 2020. Totodată, conform Institutului pentru Finanţe Internaţionale, volumul obligaţiunilor corporative neplătite a crescut, în China, în ultimii ani, ajungând la 14 miliarde de dolari în 2020.

Planuri de redresare, aşteptate de la băncile şi asigurătorii mari

Autoritatea de supraveghere bancară şi de asigurări din China (CBIRC) a emis, săptămâna trecută, reguli care le impun băncilor şi asigurătorilor de dimensiuni mari din ţară să pregătească planuri de recuperare necesare în cazul (puţin probabil) în care aceste entităţi se vor confrunta cu probleme financiare, încercând astfel să consolideze plasa de siguranţă a sectorului financiar.

Conform Reuters, obiectivul acestor planuri este să dea asigurări că instituţiile financiare din China nu ajung în situaţia în care să aibă nevoie de salvări costisitoare din cauza evenimentelor riscante, fără să fi emis un plan de urgenţă.

Băncile, cooperativele de credit rurale şi alte instituţii de plasare a depozitelor din China care au active consolidate în ţară şi în străinătate de cel puţin 300 de miliarde de yuani (46,96 miliarde de dolari) ar trebui să pregătească astfel de planuri de redresarare şi rezoluţie, a anunţat CBIRC.

Asigurătorii cu active de cel puţin 200 de miliarde de yuani în ţară şi în exterior trebuie, de asemenea, să pregătească astfel de planuri, a menţionat autoritatea.

CBIRC a adăugat că, atunci când se confruntă cu probleme, instituţiile financiare eligibile ar trebui să folosească mai întâi propriile active şi să ceară ajutor propriilor acţionari înainte să se adreseze guvernului pentru sprijin. Autoritatea a atras atenţia: "Aceste instituţii ar trebui să prevină un comportament agresiv care presupune prea multe riscuri şi să împiedice hazardul de a depinde excesiv de salvarea din partea statului".

CBIRC a menţionat că va fi acordată o perioadă de graţie pentru punerea în aplicare a noilor reguli, dar nu a oferit un termen anume.

CBIRC le-a cerut deja celor mai mari bănci de stat din ţară, inclusiv Industrial & Commercial Bank of China, Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, să elaboreze astfel de planuri, iar gigantul asigurărilor Ping Un Insurance Group a fost obligat să ia măsuri similare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb