Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite au crescut cu un ritm lunar de 0,8% în luna mai

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2021

Producţia industrială a continuat să crească, vânzările cu amănuntul s-au temperat

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite şi-au accelerat peste aşteptări creşterea anuală în luna mai 2021, până la 6,6% de la 6,2% în luna aprilie şi 4,2% în luna martie, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8% în mai, după o creştere de 0,6% în luna anterioară, conform datelor publicate de statistica americană. Rata anuală de 6,6% a PPI (Producer Price Index) este cea mai mare din istoria urmăririi acestor date de către autorităţile americane.

Economiştii estimau o creştere lunară de 0,6% a PPI în luna mai, iar an/an creşterea preţurilor la producătorii americani era estimată la 6,3%. Inflaţia la bunuri a continuat să fie forţa dominant, urcând cu 1,5% comparativ cu o rată de creştere lunară de 0,6% pe servicii. Deşi avansul pe servicii şi impactul în PPI a fost moderat, aceasta a fost a cincea creştere consecutivă. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

"Inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele la energie şi servicii comerciale, a urcat în mai cu un ritm lunar de 0,7% după o creştere similară în aprilie şi a accelerat la 4,8% an/an. Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mărită decât deobicei după rapoartele din ultimele două luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic în aprilie şi mai la o rată anuală de 4,2 şi ulterior 5%.

Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază cât şi a creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din acest an şi a problemelor din sfera transportului maritime care au majorat costurile de transport. Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA se înscriu în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri la materii prime se datorează de asemenea producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020.

Analiştii mai afirmă pe de altă parte că o parte din majorarea preţurilor materiilor prime se datorează caracterului speculativ al activităţii recente în aceste pieţe în condiţiile unei politici monetare ultra-relaxate din partea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) şi a unei poziţii intransigente din partea entităţii bancare centrale în privinţa caracterului "tranzitoriu" atribuit inflaţiei ridicate din aceste luni. Poziţia Fed înseamnă că este dispusă să ţină dobânzile jos pentru mai mult timp şi să tolereze o inflaţie mai ridicată, ceea ce înseamnă că investitorii din pieţe au curaj să exagereze în bid-urile lor şi să împingă preţurile mai sus. Luna mai a adus totuşi un "top" pe preţurile unor materii prime care au crescut extrem de mult din 2020 încoace cum ar fi lemnul.

În acelaşi timp, producţia industrială din SUA a crescut în luna mai cu o rată lunară peste aşteptări de 0,8%, iar rata de utilizare a capacităţii industriale s-a menţinut la niveluri ridicate, de 75,2%, în creştere de la 74,6% în aprilie. Rata de utilizare a capacităţii indică în general cererea din economia americană. De menţionat că estimarea pieţei era pentru o creştere lunară de 0,6% a producţiei industriale în mai.

Totodată, statistica americană a publicat ieri date ce indică o nouă temperare a apetitului de consum în luna mai: vânzările cu amănuntul din SUA au înregistrat o scădere lunară de 1,3%. Vânzările retail au crescut puternic în ultimele trei luni pe fondul stimulentelor fiscale ale guvernului american, iar scăderea uşoară din luna mai pare să indice o normalizare a consumului în al doilea trimestru din acest an, cel mai probabil influenţată şi de majorările de preţuri. Estimarea era pentru o scădere lunară de 0,8%.

Deşi cheltuielile au scăzut pe categoriile materiale de construcţii şi de grădinărit (-5,9%), auto (-3,9%) şi electronice (-3,4%) - cele mai mari scăderi -, americanii au început să cheltuie mai mult pe servicii decât pe bunuri pe măsură ce economia s-a redeschis şi se redeschide şi călătoriile redevin normă. Raportul privind vânzările de retail indică de asemenea că impactul fiscal al stimulentelor din luna martie începe să dispară. De asemenea, americanii au cheltuit mai puţin în luna mai în magazinele generale (-3,3%), pe mobilă (-2,1%), pe bunuri de sport, hobby, cărţi şi instrumente muzicale (-0,8%). Pe de altă parte, creşteri au fost înregistrate pe categoriile îmbrăcăminte (+3%), sănătate şi magazine de îngrijire personală (+1,8%), restaurante şi baruri (+1,8%) şi benzinării (+0,7%).

Rămâne de văzut în ce măsură va fi transmisă consumatorilor această creştere a preţurilor producătorilor industriali şi dacă cererea va fi destul de puternică să absoarbă creşterile de preţuri. În SUA încă există circa 7,5 milioane de şomeri care nu existau în pandemie, în ciuda faptului că locurile de muncă disponibile se află la maxime istorice, la un nivel de 9,3 milioane la nivelul lunii mai. Situaţia, conform economiştilor, este generată de ajutoarele de şomaj foarte generoase acordate şi prelungite până în septembrie de guvernul federal american. Peste 20 de state au decis însă suspendarea prelungirii şi acordarea ajutoarelor de şomaj suplimentare ajutorului clasic din această lună.

În China, fabrica lumii, de unde SUA importă extrem de multe bunuri, PPI au crescut în luna mai cu o rată anuală de 9%, de la o rată anuală de 6,8% în aprilie. Producătorii chinezi par însă să internalizeze costurile mai mari cu input-urile, nu să le transmită consumatorilor interni în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat o scădere lunară în mai, în China, de 0,2%. În România, conform INS, preţurile producătorilor industriali au crescut cu un ritm lunar de 1,12% în aprilie, după o creştere lunară de 1,4% în martie, creşteri ce au împins rata anuală a PPI (faţă de aprilie 2020) la 7,89%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb