VIDEO - CORESPONDENŢĂ DIN CRETA Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 16 iunie 2021



Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Statul grec a susţinut cu sume importante afacerile din turism Turiştii sunt precauţi şi nu-şi mai cumpără vacanţe organizate ca înainte de pandemie, ci se focusează pe last minute-uri, ceea ce dă peste cap mai ales planurile companiilor din aviaţie Reprezentanţii turismului cretan se aşteaptă să urmeze un sezon exploziv

Turismul se numără printre cele mai afectate sectoare de pandemia de Covid-19, la nivel global, în contextul în care prima parte a anului trecut a fost lock-down în majoritatea ţărilor, iar restul anului a fost caracterizat de restricţii, atât la nivelul fiecărui stat, cât şi în toată Europa. Cu toate acestea, în zone precum Creta hotelierii au profitat de gradul scăzut de ocupare şi de sumele importante acordate de stat ca sprijin pentru jucătorii din turism şi şi-au dezvoltat afacerile. Mai exact, şi-au reabilitat parţial sau total unităţile de cazare, au îmbunătăţit condiţiile şi au extins facilităţile sau chiar şi-au construit hoteluri noi, potrivit lui Grigoris Toutoudakis, general manager Amaze Holidays, care reprezintă Memento Group în Grecia.

"Am avut un sprijin foarte bun din partea guvernului, care a susţinut inclusiv personalul şi locurile de muncă, astfel încât atunci când vom reveni cu activitatea la normal vom porni de la o bază sănătoasă, iar oamenii nu vor fi disperaţi", a explicat domnia sa, într-o întâlnire restrânsă cu jurnalişti români.

Grigoris Toutoudakis a precizat: "În Grecia răspunsul la pandemie a fost foarte rapid şi, la început, au fost puţine cazuri de Covid, drept pentru care ne-am aflat pe lista cu destinaţii sigure. Anul trecut nu am fost printre ţările cu grad ridicat de infectare, dar anul acesta nu a mai fost la fel, de aceea în continuare România ne ţine pe lista galbenă. Însă cifrele au început să scadă şi sperăm să trecem pe lista verde cât de curând şi pentru România, şi pentru Danemarca, şi pentru Franţa. Piaţa britanică este una cheie pentru Grecia, dar încă aşteptăm să se deschidă şi aceasta. Turiştii din toate ţările sunt stresaţi din cauza pandemiei, dar hotelurile încep uşor-uşor să se deschidă".

Potrivit reprezentantului Amaze Holidays, jumătate din hotelurile din Creta au fost închise anul trecut, iar pentru cealaltă jumătate gradul de ocupare a fost de 35-40%, acestea având, deci, o activitate de bază, de supravieţuire. Niciun hotel nu s-a închis de tot, în Creta, a mai spus Toutoudakis, apreciind că, anul acesta, doar în jur de 5% dintre hoteluri sunt închise, dar nu în faliment: "Nu există un motiv serios să nu deschizi. Criza a creat stres, unii dintre hotelieri, care aveau datorii, au pus în vânzare hotelurile, însă deşi proprietatea s-ar putea să-şi schimbe proprietarul, pentru că sunt anumite fonduri interesate să cumpere proprietăţi, hotelurile sunt operaţionale.

Până la urmă nu contează cine este proprietar, dacă nu am pierdut. Practic, noi am crescut capacităţile de cazare. De exemplu în Creta, în 2019, erau pregătite să fie puse pe piaţă încă 4000 de paturi, însă deşi nu au fost inaugurate pentru că am trecut prin pandmie, vor apărea pe piaţă acest noi capacităţi. Din 2018 şi 2019 majoritatea proprietăţilor au început să fie renovate, pentru a-şi creşte calitatea. Sunt şi hoteluri care nu au nevoie să investească, pentru că 80% dintre turişti vin an de an şi au grad de ocupare foarte mare bazat pe turişti repetitivi".

Grigoris Toutoudakis: "Turismul din Grecia îşi va reveni, cel mai probabil, în anul 2023"

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Deşi comportamentul turiştilor nu a suferit schimbări dramatice, totuşi preferinţele oamenilor pentru last minute-uri în detrimentul vacanţelor organizate afectează foarte mult activitatea agenţiilor de turism şi pe cea a companiilor aviatice. De asemenea, clienţii îşi rezervă dreptul să anuleze o rezervare last minute şi să ceară banii înapoi, conform sursei citate. În acest context, aceasta arată că business-ul va reveni la ceea ce era înainte de pandemie abia în anul 2023: "Din punct de vedere al vânzărilor, turismul s-ar putea să-şi revină încă din 2022, dar dacă ne referim la comportamentul turiştilor referitor la modul actual de rezervare a vacanţelor - prin last minute-uri şi booking -, atunci termenul realist este 2023. Rezervările pentru last minute-uri afectează întreaga industrie, din punct de vedere al organizării. Noi, ca agenţie locală, şi hotelurile suntem ultima verigă, dar transportatorii nu-şi pot face niciun fel de plan de afaceri; acum companiile aeriene sunt cu adevărat în stres. În mod normal, se presupune că înainte cu 20 de zile de ziua plecării trebuie să fie totul aranjat, iar acum, cu două săptămâni înainte de zbor încă încercăm să completăm locurile".

Domnia sa se aşteaptă ca revenirea să fie una bună: "O altă estimare a noastră este că o parte foarte importantă din turismul de acest an va fi intern, pentru că inclusiv localnicii, după atâtea luni de pandemie, sunt foarte nerăbdători să călătorească, dar nu pe distanţe lungi, pentru că nu îşi permit. Ne aşteptăm ca din iulie să fie un sezon exploziv". Grigoris Toutoudakis preconizează că, în Creta, în cele trei luni de sezon, vor veni circa 30.000-40.000 de români, iar în întreaga Grecie - 300.000. "În anii trecuţi, dacă ne referim la turismul organizat, adică nu la city break-uri şi la cel individual, aveam circa 600.000 de turişti români, adică dublu", a completat sursa citată.

Sentimentul turistului ajuns în Creta este unul de siguranţă

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

După mai bine de un an de stat acasă, oamenii sunt dornici să călătorească. Directorul Amaze Holidays subliniază că persoanalul şi toate dotările hotelului sunt forte bine pregătite să respecte protocoalele, iar feedback-ul din partea turiştilor este reprezentat de sentimentul de siguranţă. Astfel, personalul din hoteluri nu lucrează fără mască şi mănuşi, iar turiştii sunt obligaţi şi ei să poarte mască şi mănuşi în timpul mesei, distanţarea şi dezinfectarea mâinilor fiind la ordinea zilei, în hotelurile din Creta. Acest lucru conferă încredere şi siguranţă turiştilor, mai ales în condiţiile în care masca este obligatorie atât în interior, cât şi în aer liber. Chiar şi anul trecut, după ce au fost depăşite primele momente de stres, a fost observat acelaşi sentiment la oameni, a explicat Grigoris Toutoudakis, continuând: "Turiştii se simt în siguranţă şi nu am avut până acum feedback negativ, nici măcar la serviciile oferite de guvern. Toţi angajaţii sunt vaccinaţi, cu prima sau chiar cu ambele doze".

Recent, a fost aprobată o nouă reglementare care dă posibiltatea companiilor să întrerupă contractual de muncă al unui angajat dacă refuză să se vaccineze, în condiţiile în care se dovedeşte că, prin poziţia lui şi interacţiunea cu turiştii, îi poate pune pe aceştia în pericol din punct de vedere sanitar, a mai spus directorul genţiei.

Potrivit domniei sale, oamenii încep să înţeleagă idea vaccinului: "Pe segmentul de vârstă 20-35 de ani s-a obţinut un grad de vaccinare de 80%, ceea ce este surprinzător. Acest lucru i-a convins şi pe cei mai sceptici să se vaccineze. Acum, avem per total ţară o rată de vaccinare destul de bună, existând aproape 5 milioane de greci vaccinaţi cu prima doză şi în jur de 3 milioane cu ambele doze, din cei 10,5 milioane de locuitori ai Republicii Elene".

Un pas deştept făcut de greci a fost cel care priveşte insulele verzi, a conchis sursa citată, vorbind despre acele insule mai mici, cu circa 20.000-30.000 de locuitori, toţi fiind vaccinaţi, în speranţa deschiderii pieţei Marii Britanii, care este piaţa principală pentru turismul din zona respectivă.

De altfel, în Grecia se poate intra doar cu vaccin, test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de plecare sau dovada că turistul respectiv a fost infectat cu Covid-19. Aceleaşi condiţii sunt şi pentru intrarea în România din Grecia.

Anul acesta, turismul în Grecia s-a deschis mai devreme cu două luni decât anul trecut, când până la 1 iulie toate unităţile hoteliere au fost închise. În acest context, cretanii speră că vor ajunge măcar la jumătatea rezultatelor pe care le-au avut în 2019, după ce, anul trecut, turismul s-a ridicat la doar 20% din ceea ce a fost în 2019.

Cristian Pandel: "Oameni încep să se orienteze tot mai mult către agenţiile de turism, pentru că doresc să fie siguri că totul este în regulă cu vacanţa lor"

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Insula Creta este destinaţia Greciei care are cea mai dezvoltată infrastructură turistică, cele mai multe excursii optionale, oameni pregătiţi în domeniu şi cel mai mare trafic de turişti, apreciază Cristian Pandel, fondatorul Christian Group, care operează pe majoritatea hotelurilor din Creta şi care duce turiştii români direct în această locaţie de vis cu propriile chartere Animawings.

"Acum, după 15-20 iunie, toate charterele încep să se umple rapid. Cei mai mulţi români cumpără vacanţe cu cazare la hoteluri de 4 şi 5 stele, iar noi ne axăm în special pe familii cu copii. Sunt şi turişti care merg la vile şi hoteluri de 3 stele, respectiv cei care vin aici mai mult pentru partea culturală, pentru vizite şi pentru degustarea produselor culinare unice. De asemenea, în Creta, pot fi făcute o serie de activităţi, sporturi de apă etc.".

Potrivit lui Cristian Pandel, turiştii încep să se orienteze către agenţiile de turism, comparativ cu anii trecuţi, când îşi rezervau singuri vacanţe pe diverse portaluri sau direct pe net: "Acum, oamenii au nevoie de comunicare, de informaţii, simt că trebuie să se asigure că totul este în regulă cu vacanţa lor".

În Creta vin anual circa 6 milioane de turişti din Germania, Franţa, Marea Britanie, România, Cehia, Danemarca etc. Potrivit Cristinei Prelipceanu, ghid la Christian Tour, care asistă turiştii români ce merg în Creta prin această agenţie, în acest an, pe Insula lui Zeus au ajuns în jur de 90.000 de turişti, cretanii aşteptând în 2021 circa 500 de avioane cu turişti.

Creta sau Insula lui Zeus

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Împărţită în patru regiuni - Chania, Heraklion, Lasithi şi Rethimno -, Creta sau Insula lui Zeus este cea mai sudică insulă a Greciei la Marea Egee, care adună în jurul ei 440 de plaje şi combină marea cu muntele, diferite tipuri de peisaje montane şi maritime, plaje lungi cu nisip, golfuri stâncoase şi platouri naturale unice.

Când spui Creta, însă, nu spui doar turism şi plimbări, spui istorie, mitologie, cultură. În locul unde au fost puse bazele celebrului dans syrtaki în filmul Zorba Grecu auzi cele mai frumoase legende despre zei, afli despre prima civilizaţie europeană avansată - cea minoică - şi ai ocazia să vizitezi muzee ce prezintă scene istorice şi mitologice care te duc cu mintea în alte lumi.

Cei care iubesc sportul au aici multiple posibilităţi să-şi satisfacă hobby-urile, având la dispoziţie diferite activităţi nautice, dar şi trasee cicliste prin munte pentru turişti.

Cu o populaţie de 623.000 de locuitori, conform recensământului din 2011, şi o întindere de 8.336 de kmp, insula Creta - cea mai întinsă din cele 6000 de insule greceşti - are cea mai mare densitate a populaţiei în jurul capitalei, Heraklion.

În prezent, se lucrează la construirea unui nou aeroport, actualul aeroport din Heraklion urmând să fie desfiinţat. De asemenea, cretanii vor să construiască o autostradă care va traversa insula.

Un alt proiect de investiţii al autorităţilor cretane este închiderea uzinelor electrice şi conectarea Cretei la continent, întrucât este foarte scump să producă electricitate pe insulă, fapt pentru care curentul electric şi apa (cea de pe insulă nefiind potabilă) sunt foarte scumpe.

Ocupaţiile de bază în Creta sunt agricultura şi creşterea animalelor, în special capre şi oi, lactatele produse aici fiind renumite în toată Europa. În Creta există circa 36 de milioane de rădăcini de măslini, toţi aparţinând fermierilor locali, care vând mălinele către fabricile de ulei sau produc propriul ulei de măsline, pe insulă.

Eleganţă, lux şi arhitectură în resorturile hoteliere din Creta

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Resorturile hoteliere din Creta înseamna mare parte din vacanţa turiştilor, care-şi doresc concedii în condiţii de confort şi lux. Dacă în pandemie unii hotelieri şi-au dezvoltat şi modernizat unităţile de cazare, alţi investitori din turism au construit hoteluri noi care oferă turiştilor experienţe de neuitat. Peste tot predomină culorile alb-albastru, piscinele fiind o parte însemnată a acestor hoteluri de 4 şi 5 stele. Multe dintre resorturi au camere cu piscine proprii, apartamente de lux care oferă tot confortul familiilor venite să-şi petreacă vacanţa în Creta.

Rezervările la resorturile hoteliere cretane pot fi făcute prin Christian Tour, iar preţurile finale (care ocupă o plajă largă) includ biletul de avion pentru curse charter, taxele de aeroport, basic catering (în funcţie de reglementările actuale), transfer aeroport-hotel-aeroport, şapte nopţi de cazare, masa în funcţie de hotelul ales şi asistenţă turistică pe toată perioada sejurului.

Creta Maris sau experienţa arhitecturală cretană

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Unul dintre resorturile impresionante prin arhitectură şi aşezare este Creta Maris. Cu peste 600 de camere, apartamente şi vile situate în clădiri distincte pe o întindere de 150.000 de mp, Creta Maris are o capacitate de cazare de 2000 de persone, dar oferă toate condiţiile de distanţare socială şi respectă regulile impuse de pandemie.

Konstantinos Triantafillis, directorul de marketing şi PR al Grupului Metaxa Hospitality, ne-a spus că, în resortul pe care îl reprezintă, au fost luate o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19: "Am luat măsuri specifice care sunt în concordanţă cu planurile şi reglementările guvernului grec. Întreg personalul a urmat un program de traning. Am fost pregătiţi cum să gestionăm pandemia şi am făcut o serie de îmbunătăţiri la hotel. Aducem la viaţă treptat noi facilităţi - trei noi piscine, în cadrul camerelor am îmbunătăţit echipamentele cu noi televizoare, îmbunătăţim echipamentele din cameră gradual. Astfel că, în perioada de criză, nu ne-am oprit, ci am încercat să dezvoltăm hotelul pentru a merge înainte".

Anul trecut, Creta Maris a avut un grad de ocupare de 60%, iar Candia Maris, care face parte din acelaşi grup, a avut un grad de ocupare de 50%.

"Având în vedere că am deschis mai devreme sezonul anul acesta, aşteptăm o creştere a gradului de ocupare, însă nu avem estimări exacte în acest sens, având în vedere circumstanţele", a explicat domnia sa , apreciind că, în 2019, românii s-au situate în top 10 turişti care vin în Creta Maris.

"Din punctul meu de vedere, este important modul în care Creta şi România sunt conectate din punct de vedere al zborurilor. Dacă vom avea mai multe zboruri, atunci vom avea şi mai multe rezervări la hoteluri".

Konstantinos Triantafillis susţine că turiştii sunt curioşi care este situaţia din Creta, ce facilităţi funcţionează în hotel în perioada aceasta, care sunt regulile etc.

Cei mai mulţi dintre angajaţii hotelului sunt vaccinaţi, a mai spus domnia sa, adăugând că legea nu le permite să aibă camere covid în hotel, dar există amenajate alte hoteluri speciale în acest scop, iar dacă cineva este depistat pozitiv este trimis în hotelurile special amenajate.

Preţurile pentru un sejur la Creta Maris pornesc de la 1.263 de euro/persoană, iar la Candia Park Village (care are patru setele) un sejur costă minim 852 euro/persoană.

Cayo Exclusive Resort&Spa uimeşte prin aşezare şi facilităţi opulente

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Resortul hotelier Kayo este parte a unuia dintre cele mai de top lanţuri hoteliere din Creta, Christian Tour având exclusivitate pentru turiştii români pe acest hotel. Unitatea de cazare operează de anul trecut şi se remarcă prin designul architectural deosebit şi modul terasat în care este dispusă, precum şi prin dimeniunile apartamentelor, unele amenajate pe două etaje. Fiecare dintre cele 74 de camere/apartamente are piscină proprie şi un view impresionant, care cuprinde marea, dealurile din zonă şi frumoasa insula Spinalonga. Hotelul are plajă proprie, restaurante şi piscine, bar, taverne, saună, salon de înfrumuseţare, camera de conferinţă, sală de sport şi alte facilităţi de lux. Astfel, Cayo Exclusive Resort & Spa uimeşte în primul rând prin aşezare şi facilităţile opulente.

Unitatea de cazare economiseşte cantităţi substanţiale de energie electrică, utilizând un sistem de recuperare a căldurii de ultimă generaţie. Un apartament pentru familie cu copii, dispus pe două niveluri, costă în jur de 400 de euro pe noapte.

Bazine olimpice la Lyttos Beach

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Lyttos Beach este un hotel de 5 stele all inclusive situat de-a lungul mării, în staţiunea Analipsi, unde cei cărora le place să înoate au la dispoziţie cel mai mare bazin olimpic din Grecia, cu zece culoare de înot, precum şi alte bazine olimpice de diverse dimensiuni. La acestea se adăugă piscine pentru adulţi şi copii, tobogane cu apă, o impresionantă sală de fitness complet echipată, un amfiteatru folosit pentru spectacole şi discotecă, săli de conferinţe şi întâlniri, teren de golf, centru de biciclete, biliard şi jocuri electronice, 25 de terenuri de tenis, două terenul de fotbal, magazine etc.

Un sejur în acest resort costă de la 1.545 de euro/persoană.

Lângă Lyttos Beach s-a construit o aripă nouă, de 5 stele plus, care va fi deschisă în 25 iunie. Aceasta are piscine pentru fiecare cameră şi piscine comune, o arcadă de cumpărături, restaurant, bar, amfiteatru, program de animaţie pentru copii şi adulţi etc., având o capacitate de 1.250 de persoane. Noua aripă a hotelului are nouă tipuri de camere, iar investiţia în construirea acesteia a fost de circa 40 de milioane de euro, conform reprezentanţilor resortului. Majoritatea serviciilor vor fi asistate, nu de tip self service, iar preţurile vor fi mai mari decât cele aferente actualului hotel.

Stella Palace Resort&Spa sau viaţa la piscină

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Cuibărit în coasta de nord a insulei Creta, Stella Palace Resort&Spa impresionează prin dimensiunea piscinelor, numărul de palmieri şi modul în care sunt realizate camerele de la parter, care au, fiecare, piscină proprie, toate fiind unite prin piscinele comune din interiorul resortului. Astfel, cu cele două bazine de lagune mari de 1500 de metri pătraţi fiecare, Stella Palace oferă viaţă la piscină la maxim. În plus, resortul dispune de patru restaurante şi cinci baruri, precum şi de un club pentru copii şi un bar-discotecă unde viaţa de noapte este animată de muzică, lumini şi dans. Cazarea, la acest hotel, într-o cameră dublă cu vedere la piscină costă în jur de 1.250 de euro pentru o săptămână.

Anissa Beach - un hotel cu grădini înflorite

Hotelierii cretani au profitat de pandemie să se dezvolte

Un alt hotel Creta, situat în zona Anissaras, este Anissa Beach, de patru stele, care este alcătuit din două clădiri cu două etaje şi 310 camere. Acestea au vedere la mare sau la grădinile înflorite ale resortului. Hotelul pune la dispoziţia turiştilor două restaurante, o tavernă, trei baruri, o piscină exterioară, magazine, sală de conferinţe, amfiteatru etc. Preţul pentru un sejur la acest hotel este de 928 euro/persoană.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dacă ai noștri nu erau cretani, poate se dezvolta și turismul romanesc. Vad ca băieții lu Câțu abia acum vorbesc de măsuri de sprijin care trebuiau acordate de mult, nu la spartu târgului.

    Nu dau doi bani pe cretanii lor. Bulgaria si Muntenegru, cu masina. Grecia, rahat, pentru cine vrea sa stea 8 ore in coada la Kulata.

    Iar pentru Muntenegru, va sugerez sa faci o escala la Drobeta, sa stati acolo o zi, doua, sa vizitati parcul national si apoi sa plecati spre Muntenegru cu tranzit prin Serbia. In 8 ore sunteti pe coasta Adriaticii si nu va intreaba nimeni nimic, nu coada, nu teste random, nu vaccin. 

    1. anul trecut am fost in Creta, bineinteles cu avionul si mi s-a parut un adevarat paradis. Hotel superb, all inclusive adevarat si preturi mai mici ca la Mamaia, m am simtit extraordinar

      Fiecare cu preferintele. Am fost si voi mai merge in Halkidiki. Nu in luxul si snobismul as zice care se vede din poze. Aia nu este Grecia, cea reala. Este un kitch la fel ca si Dubai sau alte poleieli. Grecia este despre ape albastre sau turcoaz, plaje cu nisip fin sau cu pietre care sparg valurile, cu mirosul persistent de iasomie si viata molcoma pescareasca. Asta este Grecia, asta este paradisul si unde poti avea si munte si mare foarte aproape si in liniste, nu aglomeratie.

      Pentru a ajunge la acest paradis trebuie sa te inghesui cu altii, sa faci teste si alte proceduri. Atunci zic pas. Eu nu voi sta ore la Kulata ci merg la Balcic. 

      Creta e o destinatie superba, la fel de accesibila, convenabila ca Halkidiki sau Thassos. Destinatii scumpe sunt Santorini, Mikonos, Skopelos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb