Actualizare - Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a declarat, marţi, după ce Comisia pentru muncă a adoptat un raport favorabil pentru proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, că PNL "a bifat o mare promisiune din campania electorală".
''PNL a mai bifat o mare promisiune din campania electorală. Astăzi Comisia de muncă a dat un raport de adoptare cu amendamente pe proiectul de lege al PNL - au mai depus şi colegii de la USR un asemenea proiect - prin care se elimină pensiile speciale cu excepţia militarilor şi a poliţiştilor. Din punctul nostru de vedere, e o misiune îndeplinită. Le-am promis asta oamenilor şi ne-am ţinut de cuvânt", a afirmat Roman, la Palatul Parlamentului.
Întrebat despre amendamentul deputatului PSD Adrian Solomon, preşedintele comisiei, privind eliminarea rentei viagere pentru sportivi, Roman a spus: "Ne aşteptam de la PSD să vină să pună tot felul de lucruri în proiectul nostru de lege".
"Interesul nostru a fost ca astăzi să trecem acest proiecte de lege, eram obligaţi să adoptăm raportul de adoptare. Astăzi am eliminat pensiile speciale, e ceea ce ne-am dorit, iar problema rentelor viagere şi a celorlalte chestiuni care nu au nicio legătură cu pensiile speciale Guvernul sunt convins că le va rezolva prin ordonanţă de urgenţă", a adăugat Roman.
El a precizat că va încerca să propună în plenul Camerei Deputaţilor eliminarea amendamentului referitor la rentele viagere pentru sportivi, dar a precizat că e greu de anticipat că va reuşi, iar soluţia de rezervă este o ordonanţă de urgenţă.
"Avem soluţia de rezervă, oamenii pot să stea liniştiţi, am şi avut o discuţie cu prim-ministrul Ludovic Orban şi toate aceste porcării pe care le-a făcut PSD prin domnul Solomon le vom îndrepta prin ordonanţă de urgenţă", a explicat Florin Roman, informează Agerpres.ro.
---
Actualizare - Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi că pensiile speciale trebuie puse "într-o anumită logică şi într-o anumită scară", astfel încât, după modelul altor ţări din UE, să nu depăşească 80% din salariu, informează Agerpres.ro.
"Sunt anumite pensii care depăşesc o limită a rezonabilului şi a bunului simţ. Nu cred că este normal să ai pensia mai mare decât salariul. Peste tot în Uniunea Europeana unde există un sistem de asigurări sociale bazat pe pensii cu contributivitate pensia ajunge la cel mai bun caz la 80% din salariu. La noi depăşeşte nu salariul net, ci salariul brut, ceea ce este evident o aberaţie şi acestea sunt excese care trebuie obligatoriu corectate pentru a nu crea tensiuni sociale absolut fireşti. Sunt oameni care muncesc o viaţă întreagă, au 40-45 de ani vechime şi au pensii care se situează între 1.000 şi 3.000 de lei, iar alţii care după 25 de ani pot ajunge la pensii fabuloase care nu se justifică sub nicio formă. Eu sunt de părere că cei care lucrează în armată, în justiţie şi au anumite constrângeri de carieră, nu au voie să facă alte activităţi, trebuie să li se asigure o pensie. Cred că magistraţii, militarii pot fi exceptaţi, dar sigur că pensiile trebuie puse într-o anumită logică şi într-o anumită scară", a afirmat Tăriceanu astăzi, după şedinţa Biroului Executiv al ALDE.
---
Actualizare - Comisia a aprobat dublarea alocaţiilor
---
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.
Raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.
Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2019, 17:40)
BRAVO!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2019, 23:32)
super.Daca este asa,ceea ce nu cred.Un stat se bazeaza pe munca si nu pe privilegii.Daca vrem sa ne dezvoltam orice leu economisit si investit aduce dezvoltare ,dar consumul nemasurat aduce coruptie ,aroganta si multe WC-uri pentru emanarea unui trai habotnic la cei care si-AU FACUT PENSII SPECIALE.
3. circ ieftin
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 07:49)
90% sunt ale militienilor si securistilor care au fost asimilati armatei. Asimilatii , ca de obicei golesc de continut orice initiativa buna, ramanand circul ieftin.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 11:46)
Pentru ,,circarul ieftin"...stii tu mai cate drepturi mi-au fost restranse, ca tu si altii ca tine sa fiti in siguranta, cate sambete si duminici, sarbatori legale am muncit, cate ore am lucrat peste program, fara sa mi se dea si fara sa cer ceva? Stii tu, idiotule, de cate ori copii mei au suflat in lumanarea de pe tort, in timp ce eu aveam grija de tine? Dar ,,vulpea cand nu ajunge la struguri, spune ca sunt acri". Eu cred ca tu esti vulpea, iar eu sunt samariteanul din viata ta!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 18.01.2020, 20:32)
Macar ai tai au avut in ce sa sufle, 70% din populatia tarii nu isi permit nici un tort pe care sa puna lumanarile.
4. Despre pensii speciale primarii
(mesaj trimis de Emil în data de 18.12.2019, 11:49)
Domnule Tariceanu se pare ca sunteti unul dintre oamenii cu capul pe umeri. Cu scuzele de rigoare va scriu si eu ca un fost primar si va rog sa tineti cont despre argumentele mele.
Sobsemnatul Todoran Emil, domiciliat in localitatea Apold, nr. 199, jud. Mures, fost primar al acestei comune Apold, trei mandate, 1992-2004, perioada in care indemnizatia a fost mizerabila si ca urmare dupa 45 de ani de contributivitate, am iesit la pensie cu 873 lei. Se poate traii cu acestia ? In cele trei mandate de primar nu am primit spor vechime, spor conducere si alte sporuri cum se primesc in alte sectoare de aqctivitate, si nu am avut voie sa desfasor alta activitate, deci am fost pe undeva persecutati.
Primarii de astazi au indemnizatia de zece ori mai mare, fata de cei din perioada anterioara. Primarul nostru al Apoldului are 9600 lei plus 25% ca implementeaza un proiect european, Desigur ca acestia la iesirea la pensie vor avea in jur de 7000 lei, deci cam de zece ori mai mult ca mine, asadar acestia nu au nevoie de aceasta pensie suplimentara.
Aceasta disproportionalitate se poate rezolva daca veti acorda indemnizatia stabilita prin OUG nr. 57/2019, primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene care au detinut aceste functii incepand din anul 1992 si pana la aparitia legii nr. 153/2017 prin care a fost reglementat sistemul de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice si care le-a asigurat un venit nu suficient ci foarte mare.
O alta categorie de persoane in preajma pensionarii si-au adaugat la salariu o serie de premii care au stat la baza stabilirii unei pensii colosale. Noi primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene am fost incatusati, nu am avut alta sansa decat acea indemnizatie saraca, care a dus la o pensie mizerabila.
Nu va speriati ca nu primesc aceasta indemnizatie prea multe persoane asa cum sa facut o prima evidenta de nu stiu cine si dau doar doua exemple: In comuna noastra sunt indreptatit sa primesc acea indemnizatie, eu pentru trei mandate de primar si un singur viceprimar pentru un mandat, ceilalti au fost condamnati pentru fapte de coruptie. In comuna Ibanesti, Mures, toti primarii au decedat iar cel in functie inca nu a ajuns la varsta de pensionare. Deci nu va speriati. Sumele respective reprezinta un foarte mic procent din PIB nesemnificativ. Sunt convins ca veti tine cont de aceste aspecte si ca veti face dreptate intre noi cei de dinaintea intrarii in vigoare a legii nr. 153/2017 si cei care au beneficiat de prevederile acestei legi.
Acest document contine numai adevaruri, consider ca e de mare interes mai ales in aceste momente, cand partidele politice se gasesc intr-un impas. Daca ramanea Dancila erau bani de salarii, de pensii, de indemnizatii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti consilii judetene. Am aratat in scrisoarea mea aspectele care trebuie sa le aiba in vedere politicieni atunci cand dezbat problema pensiei speciale celor amintiti. Iei, parlamentarii iau de vreo trei-patru ani indemnizatia dar noi prapaditi de primari nu o meritam. Un fost senator din Sighisoara ia pentru un mandat 4000 lei lunar. Eu nu merit 4000 lei pentru trei mandate. Mai arat ca dupa 2002 cand am fost ageati de UE am implementat 6 proiecte europene pana la incheierea mandatului 2004, dar nu am luat nici un spor in calitatea ce o aveam de primar. Actualul primar ia 25% pentru ca implementeaza un proiect european. Actualii primari beneficiaza de fel si fel de facilitati ca nu mai stiu ce sa faca cu bani. 9600 indemnizatie, 2400 spor, 3500 pensie, asa se poate traii in Romania cu 15.500 lei primar intr-o comuna cu 3000 locuitori mai zic si eu. Iar noi fostii primari cu o pensie de 873 lei o ducem foarte bine, nu avem nevoie de pensie speciala, care de fapt este o recunoastere a faptului ca noi fostii primari de dinaintea legii 153/2017 am fost persecutati, am primit o indemnizatie mizerabila comparativ cu actuala.
Ma intreb: Unde va este coloana vertebrala Pesedistilor ?Voi aprobati pensie speciala primarilor si voi sunteti pentru abrogarea actului care nici macar nu a intrat in vigoare. Cand a-ti fost limpezi la cap atunci sau acum ? Azi maine ne chemati sa va dam voturi.
Am inteles ca va este rusine sa acordati pensii speciale primarilor, dar cand lea-ti taiat spor de vechime si alte sporuri nu va fost rusine ?
Dumnezeu sa va binecuvinteze. Sarbatori fericite.
Cu stima si respect, Todoran Emil
5. fără titlu
(mesaj trimis de Cetățean roman cu drept de vot în data de 07.01.2020, 14:46)
Cum poate fi numit un om sau un partid care face o promisiune pentru a primi încrederea unui grup(eliminarea pensiilor speciale în 30 de zile );iar apoi susține ca nu poate respecta promisiunea?eu l-ași numi psdist.