• Comunicat în stil latino-american de la Guvern: "Fondurile < hienă > au întrecut o nouă limită în atacurile lor împotriva Republicii Argentina"
Fondul de investiţii Elliott Capital Management, condus de miliardarul american Paul Singer, a confiscat o navă de antrenament a Marinei argentiniene, andocată în Ghana, după ce instanţa a decis că Argentina îi datorează bani, în contul unor obligaţiuni.
Astfel, fondul a putut obţine un ordin din partea guvernului Ghanei, potrivit căruia are dreptul să preia nava, potrivit site-ului Business Insider, care citează Financial Times.
Paul Singer este prezent şi în România, fondul de hedging "Elliott Associates" fiind cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, prin deţineri indirecte.
Potrivit surselor citate, Elliott a urmărit atent cursul navei şi a aşteptat ca aceasta să oprească într-un port, unde să poată executa hotărârile judecătoreşti date de Marea Britanie şi instanţele din SUA
Fondul a refuzat să comenteze situaţia, potrivit presei.
Conform site-ului argentinian Clarin.com, la bordul navei erau aproximativ 200 de membri ai echipajului.
Argentina va putea să îşi recupereze nava dacă plăteşte o sumă nespecificată de bani.
Guvernul argentinian a emis o declaraţie dramatică, în pur stil latino-american: "Fondurile hienă au întrecut o nouă limită în atacurile lor împotriva Republicii Ar-gentina.
Nava < Frigate Libertad > a fost reţinută în Republica Ghana pe parcursul recursului prezentat de NML Group în faţa instanţelor de judecată.
Ministerul de Externe Argentinian a făcut deja demersuri pe lângă guvernul ţării africane să clarifice înşelăciunea montată de finanţiştii fără scrupule".
Guvernul argentinian precizează că fondul "hienă" NML are sediul în Insulele Cayman, un paradis fiscal de un-de operează cei care nu se supun niciunei jurisdicţii.
Potrivit aceluiaşi comunicat, NML Group aparţine speculatorului internaţional Paul Singer, principalul finanţator al lobby-ului făcut la tribunalele americane şi în Congresul SUA, sub numele "ATFA" (Task Force Argentina).
"De asemenea, diseminează informaţii false în presa argentiniană, cu scopul să obţină profituri cămătăreşti din cumpărarea de bonduri argentiniene pe nimic în timpul crizei din 2001, refuzând în acelaşi timp să se alăture restructurării datoriei cu 93% agreată cu res-tul investitorilor", se mai arată în comunicatul oficialilor argentinieni.
"Elliott Associates" este celebră în lumea financiară pentru faptul că a cumpărat titluri de datorie ale Peru pentru 20 de milioane de dolari şi a primit 58 de milioane de dolari în urma unei decizii ju-decătoreşti.
Paul Singer este şi una dintre cele mai misterioase şi controversate figuri din domeniu. Cu excepţia a câtorva apariţii publice, cu ocazia unor conferinţe pe teme financiare, Paul Singer a preferat să stea departe de lumina re-flectoarelor.
Maniera de a face afaceri a lui Paul Singer implică adesea confruntări ostile şi litigii care pot să dureze mai mulţi ani, domnia sa declarând că echipei sale îi plac situaţiile în care poate să stea la o masă şi să negocieze. La începutul anului 2008, "Elliott Associates" a trecut de la criza împrumuturilor imobiliare neperformante la companii aflate în dificultate. "Scopul nostru principal este să găsim situaţii de faliment în care abilitatea noastră să controlăm şi să influenţăm procesul este cea care generează valoare", declara atunci Paul Singer, adăugând că aceste situaţii sunt preferatele companiei pe care o conduce. "Elliott Associates" are o experienţă pozitivă în acest domeniu, realizând câştiguri din cumpărarea de obligaţiuni la companii falimentare, printre care se numără şi "Enron".
1. Nu trebuie sa ne facem griji doamna Adina,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 05.10.2012, 01:21)
caci atata timp cat domnul Vulpescu lucreaza pentru FP totul este in ordine. Este un fel de cal troian, va dati seama daca a reusit sa fie atat de convingator ca un investitor nu are bani, precis o sa le reuseasca si la argentinieni va fi infilltrat sa intre in contact cu ministrul acel tinerel al economiei care a nationalizat repsol, Si atunci nu va mai exista vreo problema dialectica :-)