Elon Musk: "Sectorul imobiliar se topeşte rapid"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2023

Elon Musk: "Sectorul imobiliar se topeşte rapid"

Morgan Stanley estimează că preţurile spaţiilor comerciale din Statele Unite pot scădea cu 40%

Elon Musk trage din nou un semnal de alarmă asupra sectorului imobiliar din Statele Unite, scrie Business Insider.

"Sectorul imobiliar comercial se topeşte rapid. Urmează casele", a spus la începutul săptămânii fondatorul Tesla şi SpaceX, potrivit sursei menţionate.

Comentariul miliardarului vine în urma mesajului fondatorului Craft Ventures, David Sacks, care a subliniat că o mare parte a datoriei imobiliare comerciale din SUA va ajunge în curând la maturitate.

Nu este prima dată când Musk avertizează că, în urma turbulenţelor din sectorul bancar, pot apărea fisuri în pieţele imobiliare. Recent, miliardarul a afirmat că sectorul proprietăţilor comerciale reprezintă "de departe cea mai serioasă problemă care se profilează", iar băncile comerciale se pot confrunta cu un val de credite neperformante, din cauza expunerii lor uriaşe pe acestă zonă.

Clădirile comerciale (birouri, unităţi de alimentaţie, etc), ce în bună parte au fost dezvoltate pe datorie, se confruntă cu o serie de obstacole, între care rate mai mari ale dobânzilor, condiţii de creditare mai stricte şi lucrul de la domiciliu.

JPMorgan estimează că, împrumuturi imobiliare comerciale în valoare de circa 450 de miliarde de dolari care urmează să expire în acest an, riscă să nu fie rambursate. Morgan Stanley Wealth Management este de părere că preţurile proprietăţilor comerciale pot scădea cu 40% faţă de maxim, având în vedere problemele din sector, coform Business Insider.

De asemenea, sectorul rezidenţial din Statele Unite se confruntă cu probleme similare, ceea ce probabil explică punctul de vedere al lui Musk, că preţurile urmează să scadă. Potrivit Morgan Stanley, vânzările de locuinţe au scăzut deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor paralizează cererea, experţii avertizând asupra unui potenţial declin al preţurilor de 15% până la 20%.

Anul trecut, SUA s-au confruntat cu cea mai ridicată inflaţie din ultimii 40 de ani, ceea ce a forţat Rezerva Federală să crească dobânzile de la 0% la 5%. Astfel, creşterea costurilor împrumuturilor a afectat cererea şi creşterea economică în ansamblu. Mai mult decât atât, după colapsul Silicon Valley Bank şi Signature Bank, creditorii îşi retrag banii din bănci, pentru a se feri de eventuale alte intrări în incapacitate de plată ale unor instituţii de credit. Or, toate aceste forţe pun presiune pe active, stârnind temeri că preţurile caselor şi ale spaţiilor comerciale mai pot avea de suferit, potrivit Business Insider.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. asta anuntam si eu.. si nu sunt miliardar… inca… in dolari.

    vnitul real in usa a atins maxim in 2018-2019 de arunc tot scade.. 

    idem si in romania… venitul real a atins maxim in 2020-2021 pe aici… de atunci tot scade… 

    venit net in kg cartofi morcovi ceapa kwh se afla in crash mode in romania. 

    s c cret 

    1. salut

      globally synchronized deflation... care sunt caracteristicile acestui fenomen economic? mai putem vorbi de rate si inflatie mare? 

      Senior Loan Officer Opinion Survey on Bank Lending Practices ... il gasesti pe site- ul FED...CEL MAI RECENT , APRILIE 2023, MI SE PARE EDIFICATOR ..

      nu intelegi ce inseamna deflatie si venit real

      Daca cumperi teren agricol si semeni ceapa, faci bani grei la piata centrala????????????, dar inparti cu statul tu 80 si statul 20 la suta?????????????????????????? ????

    Work fr om home exista deja si la noi. Sapt trecuta mi-am deschis un cont on line la transi, cu live session cu o doamna care lucra de acasa. Mi-am dat seama ca e de acasa pt ca era in bluza de trening(nici o probl ,tot asa eram si eu si mi-a scutit jumate de zi de stat la cozi). Si cred ca se va dezvolta in continuare, aviz celor cu birouri de inchiriat, la fel si cumparaturile, mai comod on line, si sunt mult mai multe produse.

    1. Nu cumpar produse de imbracaminte si incaltaminte pe care nu le pot proba si nici resigilate din nici o ccategorie, adica probate de altii intr-un fel sau altul. Deci cumparaturile de la distanta sunt practice doar pentru produse standatdizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb