Avocaţii lui Elon Musk şi cei ai OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT, se vor înfrunta marţi în instanţă, într-o audiere în care un judecător va analiza cererea lui Musk de a bloca tranziţia OpenAI către un model comercial cu scop de profit, informează news.ro.
Solicitarea lui Musk reprezintă cel mai recent episod din disputa dintre el şi CEO-ul OpenAI, Sam Altman, care se desfăşoară acum în faţa justiţiei. Audierea va avea loc la o instanţă federală din Districtul de Nord al Californiei.
Musk a cofondat OpenAI împreună cu Altman în 2015, dar a părăsit compania înainte ca aceasta să cunoască o dezvoltare majoră, iar ulterior, în 2023, a înfiinţat propria sa companie de inteligenţă artificială, xAI.
În prezent, OpenAI încearcă să se transforme dintr-o organizaţie non-profit într-una comercială, argumentând că această schimbare este necesară pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării celor mai avansate modele de inteligenţă artificială.
Anul trecut, Musk a intentat un proces împotriva OpenAI şi lui Altman, susţinând că fondatorii companiei l-au abordat iniţial pentru a finanţa o organizaţie non-profit dedicată dezvoltării inteligenţei artificiale în beneficiul umanităţii, însă acum sunt preocupaţi mai degrabă de obţinerea de profituri.
Ulterior, Musk şi-a extins procesul, incluzând acuzaţii de încălcare a legislaţiei antitrust la nivel federal, iar în decembrie a cerut instanţei să împiedice OpenAI să finalizeze tranziţia către un model comercial.
În replică, OpenAI a anunţat că va solicita respingerea acuzaţiilor lui Musk şi a declarat că acesta "ar trebui să concureze pe piaţă, nu în sala de judecată".
Importanţa restructurării OpenAI a crescut semnificativ, deoarece cea mai recentă rundă de finanţare a companiei, în valoare de 6,6 miliarde de dolari, precum şi o nouă rundă de până la 25 de miliarde de dolari, aflată în discuţii cu SoftBank, depind de eliminarea controlului organizaţiei non-profit asupra companiei.
Rose Chan Loui, director executiv al UCLA Law Center for Philanthropy and Nonprofits, a subliniat că un astfel de proces de conversie este extrem de neobişnuit. Ea a precizat că, istoric, astfel de tranziţii au fost realizate de organizaţii din domeniul sănătăţii, precum spitale, şi nu de companii finanţate prin capital de risc.
Opinia Cititorului