Elveţia şi-a retras oficial cererea de aderare la UE

V.R.
Internaţional / 23 iunie 2016

Thomas Minder, politician: "Doar câţiva nebuni ar dori să adere la UE acum"

Filippo Lombardi: "Procedura e un pic ridicolă după atâta vreme"

Politicienii din Elveţia au votat, săptămâna trecută, să retragă în mod oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, lansată în 1992, potrivit Daily Mail.

Thomas Minder, politician din cantonul Schaffhausen, promotor activ al conceptului de "Swissness" (n.r. tot ce are legătură cu Elveţia), a declarat, potrivit, Neue Zurcher Zeitung, că abia aşteaptă să închidă acest subiect "fără dureri", în condiţiile în care "doar câţiva nebuni ar putea dori să adere la UE acum".

Hannes Germann, de asemenea reprezentant al Schaffhausen, a afirmat: "Islanda a avut curaj şi a renunţat la cererea pentru aderare şi niciun vulcan nu a erupt".

Ministrul de externe din Elveţia, Didier Burkhalter, le-a transmis oficialilor de la Bruxelles să considere cererea de aderare "drept retrasă". Burkhalter a adăugat că o consultare publică în Elveţia cu privire la o eventuală aderare la UE nu este necesară pe motiv că ţara nu are nicio intenţie să se alature blocului comunitar, considerându-se "un stat suveran şi independent".

Cererea Elveţiei de aderare la UE a avut un impact minim asupra politicilor interne ale ţării vreme de mai bine de 20 de ani, în condiţiile în care aceasta a suspendat negocierile de aderare în 1992, în urma unui referendum privind integrarea în Comunitatea Economică Europeană.

În condiţiile date, există voci care spun că votul privind retragerea cererii Elveţiei nu era necesar întrucât UE nu consideră această ţară un candidat oficial pentru aderare.

Filippo Lombardi, reprezentant al Partidului Popular Creştin Democrat, a declarat chiar că "nu e prea înţelept să iei în discuţie acest lucru din nou", iar după atâta vreme întreaga procedură este "un pic ridicolă".

Elveţia nu a fost niciodată stat mebru UE, însă este parte a Acordului de Liber Schimb cu blocul european şi a zonei de liberă circulaţie Schengen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb