Declarată în faliment, societatea "Movas" Vaslui, cel mai mare producător de mobilă din judeţ, a intrat în colimatorul a doi cunoscuţi oameni de afaceri. Unul din ei este fostul arbitru internaţional Adrian Porumboiu, iar celălalt Viorel Cataramă. Atît Porumboiu, cît şi Cataramă, au apreciat, luna trecută, că vînzarea activelor ar trebui să fie perfectată pînă la finele anului pentru ca activitatea să poată fi reluată fără costuri prea mari şi pentru ca peste 550 de persoane (salariaţii societăţii trimişi în şomaj) să poată fi reangajate în scurt timp. Şi în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor necesare la "Movas", ambii oameni de afaceri menţionaţi au fost de aceeaşi părere, avansînd suma de 2 milioane euro.
Lichidatorul judiciar, SC "Elva Cont" SRL Piatra Neamţ, a depus, pe 9 decembrie 2003, la judecătorul sindic documenta-ţia pentru vînzarea unităţii vasluiene, activele fiind evaluate la 42,5 miliarde lei (valoare în care este inclus şi un cămin de nefamilişti - 1,8 miliarde lei). În plus, evaluatorii au considerat că producţia de pe stoc, materia primă şi alte materiale aflate în proprietatea societăţii vasluiene valorează încă 30 miliarde lei.
Deşi sindicaliştii vasluieni au precizat că ar prefera ca societatea să fie preluată de Adrian Porumboiu, totuşi singura ofertă depusă în termenul legal stabilit a fost cea a societăţii patronate de Viorel Cataramă - "Elvila" Bucureşti. Numai că oferta depusă de "Elvila" nu a fost acceptată de către judecătorul sindic Ioan Bocan, cel mai probabil datorită faptului că era mult sub evaluarea făcută de firma nemţeană. Nemulţumit de acest rezultat, Viorel Cataramă a declarat unui cotidian vasluian că oferta este mult mai mare decît valorează societatea în realitate: "Nu am nici o explicaţie pentru respingerea ofertei, şi, avînd în vedere că vînzarea < Movas > se tărăgănează, interesul < Elvila > pentru societatea vasluiană a scăzut semnificativ. Mai grav este că procesul de vînzare se prelungeşte şi cînd se va finaliza nu vor mai fi contracte sau forţă de muncă, pentru că lumea îşi caută de lucru. Pentru < Movas >, aceste aspecte sînt devastatoare".
În aceste condiţii, a fost fixat un nou termen în încercarea de vînzare a unităţii vasluiene, pe 15 ianuarie 2004, dată la care, conform speculaţiilor avansate de presa locală, un important producător autohton de mobilă ar urma să se dueleze cu o persoană fizică pentru a achiziţiona "Movas" Vaslui.
Pentru dezastrul financiar de la producătorul vasluian de mobilă, principalul acuzat este cetăţeanul ceh Franmtisek Priplata, fostul acţionar majoritar, care a fost condamnat în dosarul "Tepro" Iaşi, fiind acuzat de implicare în asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu.
"Movas" Vaslui a încheiat anul 2002 cu pierderi de 36,34 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 96,5 miliarde lei, după ce în 2001 raportase pierderi de numai 1,92 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 87,2 miliarde lei. La 31 decembrie 2002, datoriile unităţii vasluiene totalizau 115,75 miliarde lei.
Curios este faptul că societatea apare pe site-ul Rasdaq cu o altă denumire decît cea consemnată pe site-ul Ministerului Finanţelor, şi anume "Movas&R", fiind listată sub simbolul MOVB. Titlurile "Movas" au fost suspendate de la tranzacţionare pe termen nelimitat încă din luna octombrie a anului 2002.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Stan Costel în data de 06.02.2020, 13:42)
Unde sunt cărțile de munca de la Movas sc.Vaslui