Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Pogea, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Marian Sârbu au avut, marţi, o nouă întâlnire cu reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale din România, pentru a discuta proiectul Legii salarizării unitare în sectorul bugetar, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, informează un comunicat de presă al Executivului.
Conform documentului, şeful Guvernului a susţinut că în formularea proiectului de Lege a salarizării unice a personalului din sectorul bugetar s-a ţinut cont de solicitările, observaţiile şi principiile formulate de către reprezentanţii sindicali, dar şi de constrângerile bugetare impuse de respectarea indicatorilor macro-economici negociaţi prin acordurile pe care România le-a încheiat cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/ şi Comisia Europeană /CE/.
Emil Boc a menţionat că Executivul a înglobat în proiectul de lege propunerea sindicatelor de reducere a scării de ierarhizare de la 1/15 la 1/12. Astfel, în perioada 2010-2015 vor creşte accelerat salariile mici, iar sporurile salariale vor reprezenta, în ansamblu, maxim 30 la sută din salariu.
"În sănătate va fi o creştere de 78 la sută, în învăţământul pre-universitar de 90 la sută, pentru funcţionarii publici se prevede o creştere de 68 la sută, pe o medie de 57 la sută. De asemenea, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă şi pentru puterea judiciară, de a fi în primul rând tratată ca putere egală în stat alături de puterea executivă şi puterea legislativă, prin poziţionarea ei acolo unde îi este locul şi prin a putea acorda limita sporurilor în ceea ce prevederile bugetare ne permit", a declarat primul-ministru.
Oficialul a adăugat că "fiecare categorie profesională este foarte importantă pentru România şi pentru fiecare trebuie găsită soluţia de plasare corectă pe scala salarizării unice".
Biroul de presă al Guvernului precizează că la întâlnire au participat din partea sindicatelor reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România "Frăţia", Blocului Naţional Sindical, Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia", Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România, Consiliului Superior al Magistraturii.