Emirates NDB plăteşte 2,8 miliarde dolari pentru preluarea Denizbank

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2019

Emirates NBD, cel mai mare grup bancar din Dubai, va achiziţiona Denizbank din Turcia de la banca rusă de stat Sberbank cu o sumă în dolari mai mică decât s-a anunţat iniţial, cu 20%, din cauza deprecierii lirei turceşti, transmite Reuters.

Ieri, Emirates NDB a informat că a ajuns la un nou acord cu Sberbank prin care va cumpăra a cincea mare bancă privată din Turcia cu suma de 15,48 miliarde de lire turceşti (2,8 miliarde de dolari), faţă de 14,6 miliarde de lire turceşti cât se anunţase în mai 2018. Deşi valoarea în lire a afacerii este mai mare, preţul acesteia în dolari în luna mai, când a fost anunţată tranzacţia, a fost stabilit la echivalentul a 3,2 dolari miliarde de lire, cu aproximativ 400 milioane de lire mai mult decât noul preţ.

Este cea mai mare achiziţie din istoria Emirates NBD, conform Agerpres.

Anul trecut, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.

Compania Arqaam Capital din Dubai a apreciat că noul acord dintre Emirates NDB şi Sberbank reprezintă un discount de 16% faţă de preţul original al achiziţiei şi este cauzat de deprecierea lirei turceşti faţă de dolar.

În 2012, cea mai mare bancă din Rusia după active a achiziţionat Denizbank cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari, în cadrul planului de extindere a prezenţei sale pe plan global. Prin vânzarea Denizbank, cel mai mare activ deţinut de Sberbank în afara Rusiei, banca îşi schimbă politica şi se concentrează pe piaţa internă.

Capitalul Denizbank se ridica la 15,51 miliarde de lire turceşti la 31 decembrie 2018, a informat Emirates NBD. Tranzacţia va ajuta Emirates NBD să-şi diversifice afacerea şi să-şi extindă prezenţa în regiune, declara în mai vicepreşedintele Hesham Abdulla al-Qassim.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul doi din 2018, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, a precizat Emirates NBD.

Denizbank are active în valoare de 169,4 miliardede lire şi operează o reţea de 751 de sucursale, inclusiv 43 în afara Turciei, în timp ce Emirates NBD oferă servicii bancare în Emiratele Arabe Unite, Egipt, Arabia Saudită, India, Singapore şi Marea Britanie.

Însă, această tranzacţie intervine într-un moment în care relaţiile dintre Turcia şi statele din Golf sunt tensionate după ce autorităţile de la Ankara s-au declarat de partea Qatarului pe fondul blocadei instituite de Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, care au acuzat Doha că sprijină terorismul.

Denizbank este a noua mare bancă din Turcia, are 738 de sucursale, aproximativ 15.000 de angajaţi în 81 de regiuni din Turcia şi din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb