Emisiunile de obligaţiuni "Parmalat" - în vizorul anchetatorilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 martie 2004

Anchetatorii cazului "Parmalat" (grupul alimentar italian intrat în faliment la finele anului trecut) şi-au extins investigaţiile asupra emisiunilor de obligaţiuni ale companiei, spun surse apropiate anchetei, citate de agenţiile de presă străine. Autorităţile vor să afle de ce nu apare în contabilitatea grupului italian toată suma de 1,2 miliarde de dolari obţinută din vînzarea de obligaţiuni administrată de Bank of America.

Un fost director executiv al Bank of America, divizia italiană, Luca Sala, admite că şi-a însuşit circa 30 milioane de dolari din operaţiuni care au avut legătură cu grupul "Parmalat", însă s-a oferit să restituie toată suma, potrivit surselor amintite. Luca Sala susţine că a obţinut banii în mod legal şi ei reprezintă comisioane încasate din activităţi derulate pentru "Parmalat".

Anchetatorii au des-coperit două conturi bancare în Elveţia, avînd legătură cu Sala. Fostul oficial bancar este suspectat că a înşelat piaţa şi a spălat bani. Sala a părăsit Bank of America anul trecut, ca să ofere consultanţă grupului "Parmalat".

După zece ore de interogatoriu, anchetatorii nu au reuşit să afle dacă alţi oficiali ai băncii americane au cunoştinţă de suma încasată de Sala. Unul dintre purtătorii de cuvînt ai ins-tituţiei financiare (sucursala Londra) susţine că investigaţiile interne nu au evidenţiat vreo operaţiune ilegală efectuată de vreun fost sau actual angajat al Bank of America. Şi alte bănci, precum JP Morgan, Citigroup, Intesa, Capitalia, Deutsche Bank, San Paolo Imi, Unicredito, sînt implicate în ancheta privind cazul "Parmalat".

SEC vrea să ajungă la o înţelegere cu "Parmalat"

Comisia americană pentru operaţiuni bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC), care a acţionat în judecată, la finele anului trecut, gru-pul "Parmalat", vrea să ajun-gă la o înţelegere cu oficialii acestuia, pe motiv că ei cooperează în ancheta privind frauda. Judecătorul care supraveghea-ză cazul a căzut de acord să amîne pînă la data de 30 aprilie înfăţişarea anterioară procesu-lui propriu-zis, timp în care păr-ţile vor încerca să ajungă la o înţelegere. SEC pretindea, în ac-ţiunea împotriva "Parmalat", că această societate i-a înşelat pe investitorii americani în oferta de obligaţiuni private în valoare de 100 milioane de dolari, din cauza situaţiei financiare false pe care o raporta. "Nu este ceva neobişnuit ca SEC să se înţeleagă cu o companie falită, în special în situaţia în care cei responsabili de fraudă au pă-răsit compania", spun cei de la SEC.

După AC Parma, investigaţiile au ajuns şi la alte cluburi italiene de fotbal

Autorităţile italiene au declanşat investigaţii la cele mai importante cluburi de fotbal din ţară, în baza suspiciunilor de fraudă contabilă. Sînt luate în vizor toate cluburile de divizie A şi B, dar şi sediile Federaţiei Italiene de Fotbal, ca urmare a acuzelor lansate la adresa a patru astfel de unităţi privind utilizarea de documente false în vederea intrării în campionatul din acest an.

Cluburi de renume - Juventus şi Inter Milan, au confirmat că au fost vizitate de anchetatori. Potrivit regulamentului italian, cluburile de fotbal pot juca în ligă numai în situaţia în care demonstrează că vor fi solvabile pînă la finele sezonului fotbalistic.

Anchetele amintite urmează problemelor financiare cu care se confruntă liga, cum ar fi colapsul firmei "Parmalat", care deţine clubul AC Parma, dar şi investigaţiilor de la clubul Lazio, bănuit că a umflat taxele de transfer şi că a deturnat bani către proprietarii săi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb