Emmanuel Macron afirmă după a doua reuniune găzduită la Elysee că Franţa şi partenerii ei sunt uniţi în privinţa Ucrainei

R.S.
Internaţional / 20 februarie

Emmanuel Macron afirmă după a doua reuniune găzduită la Elysee că Franţa şi partenerii ei sunt uniţi în privinţa Ucrainei

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că poziţia Franţei şi a partenerilor săi cu privire la Ucraina şi securitatea europeană este "clară şi unită", după ce şi-a continuat consultările cu ţări europene şi non-europene, într-un moment în care Donald Trump şi Vladimir Putin se pregătesc de un summit pentru a-şi normaliza relaţiile, relatează AFP.

După un prim mini-summit informal, luni, la Palatul Elysee, cu şapte ţări europene, printre care Marea Britanie, Emmanuel Macron a reunit miercuri prin videoconferinţă 19 şefi de stat şi de guvern din ţări membre ale UE şi NATO (Norvegia, Canada, Islanda).

Au fost prezenţi în persoană doar preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a cărui ţară este zguduită de o criză politică de la anularea alegerilor prezidenţiale câştigate în primul tur de extrema dreaptă pro-rusă, şi premierul luxemburghez Luc Frieden, notează AFP. Şefii de stat şi de guvern din cele trei state baltice, Cipru, Finlanda, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia, Suedia, Slovenia şi Republica Cehă au fost prezenţi la distanţă, prin videoconferinţă, la fel ca şi premierul canadian Justin Trudeau.

Ungaria şi Slovacia, ambele ţări reputate ca fiind pro-ruse, Austria şi Malta nu au luat încă parte la discuţii.

"Poziţia Franţei şi a partenerilor săi este clară şi unitară. Ne dorim o pace durabilă şi solidă în Ucraina", a reafirmat preşedintele francez pe X la finalul reuniunii.

Luni, Emmanuel Macron reunise "greii" UE, precum şi Regatul Unit, care a fost în prim-planul problemei ucrainene şi care revine treptat pe scena europeană. Semn al unui adevărat sentiment de urgenţă, luni "a existat o convergenţă foarte puternică pentru a spune că Rusia constituie o ameninţare existenţială pentru europeni", a subliniat şeful statului francez într-un interviu acordat presei regionale.

Continentul european are datoria de a se urca într-un tren deja pornit în mare viteză de dorinţa preşedintelui american Donald Trump de a negocia pacea în Ucraina doar cu Vladimir Putin, ceea ce l-a iritat chiar şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Parisul a reacţionat puternic miercuri la atacul violent al lui Donald Trump la adresa preşedintelui ucrainean, pe care a părut să-l acuze de declanşarea războiului. Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sophie Primas, a declarat că aceste atacuri sunt "în concordanţă" cu remarcile "greu de înţeles" şi ridică semne de întrebare cu privire la "coerenţa" poziţiei americane. Dar "împărtăşim obiectivul, care este şi cel al preşedintelui Donald Trump, de a pune capăt războiului de agresiune purtat de Rusia de aproape trei ani", a declarat preşedintele francez pe X, subliniind încă o dată că Ucraina ar trebui să fie implicată în orice negocieri şi că preocupările de securitate ale europenilor "trebuie luate în considerare".

Dincolo de consensul privind ameninţarea rusă, există dezbateri aprinse în Europa cu privire la modul de a răspunde la aceasta, în special între susţinătorii şi adversarii unei desfăşurări militare în Ucraina pentru a impune o posibilă încetare a luptelor.

"Franţa nu se pregăteşte să trimită trupe terestre, beligerante într-un conflict, în prima linie", a asigurat marţi preşedintele francez, parcă pentru a stinge orice potenţială controversă.

Printre răspunsurile la bulversarea creată de revenirea la putere a lui Donald Trump şi de dorinţa acestuia de a dialoga direct cu Vladimir Putin se numără o creştere a bugetelor de apărare ale ţărilor europene. "Suntem convinşi de necesitatea de a creşte cheltuielile şi capacităţile noastre de apărare şi securitate pentru Europa şi pentru fiecare dintre ţările noastre. Deciziile vor fi luate în zilele şi săptămânile următoare", a scris miercuri şeful statului pe X.

"Suntem alături de Ucraina şi ne vom asuma întreaga responsabilitate de a asigura pacea şi securitatea în Europa. Acesta este interesul fundamental al Franţei, iar eu sunt garantul său", a transmis Emmanuel Macron.

El a dat asigurări că toţi liderii împărtăşesc obiectivul, care este şi cel al preşedintelui Donald Trump, de a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei, care durează deja de aproape trei ani. Macron a precizat însă că eforturile pentru pace ale europenilor vor continua pe baza a trei principii: Ucraina trebuie să fie întotdeauna inclusă, iar drepturile sale trebuie respectate; pacea trebuie să fie durabilă şi însoţită de garanţii solide şi credibile; preocupările de securitate ale europenilor trebuie să fie luate în considerare, scrie AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb