Emmanuel Macron şi-a prezentat astăzi, în Congresul Statelor Unite, fără Donald Trump, viziunea asupra lumii, într-un discurs solemn, primit cu căldură de către congresmeni americani, la o zi după ce a purtat discuţii cumplicate cu preşedintele american, relatează AFP.
"Este o onoare pentru Franţa, pentru poporul francez şi pentru mine să fiu primit în acest scanctuar al democraţiei, în care s-a scris atâta istorie a Statelor Unite", a declarat el în engleză, după ce a fost primit cu aclamaţii, în picioare, timp de trei minute, de către congresmeni, la intrarea sa în hemiciclu.
Soţia sa, Brigitte, care a sosit cu câteva minute mai înainte, a fost de asemenea aplaudată, în picioare, de către congresmeni.
"Să respingem tendinţa" naţionalismului, a îndemnat liderul francez în discursul pe care l-a susţinut în Congresul Statelor Unite.
"Să ne scriem noi înşine istoria, să scriem viitorul pe care-l vrem. Trebuie să ne structurăm împreună răspunsurile faţă de provocările mondiale cu care ne confruntăm", a scandat preşedintele francez, în ultima zi a vizitei sale de stat în Statele Unite.
Preşedintele Franţei a punctat, de asemenea: "Am putea să alegem izolaţionismul, replierea, naţionalismul. Acest lucru poate fi atrăgător, un remediu temporar la temerile noastre. Însă închiderea uşii lumii nu o va împiedica să continue să evolueze şi să se schimbe", adăugând:"Trebuie să ne ţinem ochii deschişi şi să fim conştienţi de noi riscuri. Eu sunt convins că dacă ne deschidem ochii larg vom fi mai puternici".
"Noi nu vom lăsa naţionalismul să ne priveze de o prosperitate mai mare", a precizat Macron.
"Dacă nu acţionăm în comunitatea mondială, sunt convins că instituţii internaţionale ca ONU, NATO nu vor mai fi în măsură să-şi exercite influenţa stabilizatoare", a avertizat liderul statului francez, îndemnând să se implementeze o "nouă formă de multilateralism".
De asemenea, preşedintele francez a evocat istoria comună şi "legătura specială" între Franţa şi Statele Unite: "Americanii şi francezii au o întâlnire cu libertatea", a subliniat preşedintele francez.
Evocând legăturile comune din primele zile ale Statelor Unite, a invocat o întâlnire între Benjamin Franklin şi filosoful francez Voltaire "în care s-au sărutat pe obraz", declarându-le celor prezenţi: "Vă poate reaminti ceva".
Referindu-se la procesul de încălzire globală, preşedintele francez a avertizat: "Poluând oceanele, reducând biodiversitatea, noi ne asfixiem, ne ucidem planeta. Nu există o planetă B", adăugând în acest sens: "Sunt sigur că într-o zi Statele Unite vor reveni în Acordul de la Paris. Sunt sigur că vom putea să cooperăm pentru a ne atinge ambiţiile".
Totodată, Macron a ţinut să sublinieze: "Cred într-un viitor mai bun pentru copiii noştri. Ar trebui să le oferim o planetă pe care să o putem locui în continuare în 25 de ani", făcând de asemenea referire la protecţionismul economic şi industrial, practicat de unele state: "Unii consideră că este mai important să protejeze industriile decât să-şi facă griji faţă de încălzirea climatică. Aud asta, dar trebuie să găsim o tranziţie uşoară către o economie cu un nivel de carbon scăzut".
Macron a concluzionat: "Ce sens are viaţa noastră, sincer, dacă noi trăim distrugând planeta şi sacrificăm viaţa copiilor noştri? care este sensul vieţii noastre dacă noi distrugem posibilităţile copiilor şi nepoţilor noştri?".
Referitor la chestionea doscarului nuclear iranian, Macron a precizat: "Nu putem să ne debarasăm pur şi simplu de acordul în domeniul nuclear iranian", recunoscând că: "Acest acord nu acoperă toate îngrijorările, toate problemele". Cu toate acestea, preşedintele Franţei a ţinut să sublinieze că "nu trebuie (ca acordul să fie) abandonat înainte de a avea altul".
Exprimându-şi dorinţa de a "lucra la un acord mai general şi mai complet", preşedintele Republicii a dat asigurări că Iranul "nu va avea niciodată arma nucleară".
Cu toate acestea, şeful statului francez a îndemnat "să nu se aducă războiul în Orientul Mijlociu".
"Este necesar să fie respectată stabilitatea statelor, inclusiv a Iranului, fără să se repete greşelile din trecut în regiune", a continuat Macron.
Sute de reprezentanţi şi senatori americani au venit să-l asculte, aşa cum l-au ascultat înainte pe de Gaulle, Mitterrand sau Sarkozy, conform unui ceremonial bine pus la punct.
Nicio altă ţară nu a văzut atâţia demnitari primiţi în Congres, nici măcar Regatul Unit - 12 de la marchizul de Lafayette în 1824.
Emmanuel Macron a fost primit mai înainte de Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi a vizitat Biblioteca Congresului.
1. Chiulangii de la gramatica
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2018, 19:50)
Make, controleaza-ti redactorii/corectatti inainte sa puneti pe tapet; o intreceti pe Dancila la "epitete" gramaticale.