Enel plasează o emisiune de obligaţiuni multi-tranşă de 3,5 miliarde de euro

G.U.
Companii / 22 septembrie 2021

Enel plasează o emisiune de obligaţiuni multi-tranşă de 3,5 miliarde de euro

Enel Finance International N.V. ("EFI"), compania financiară înregistrată în Olanda şi controlată de Enel S.p.A. ("Enel") , a lansat ieri pentru investitorii instituţionali din piaţa Eurobond o emisiune de obligaţiuni în mai multe tranşe, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

În acelaşi timp, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă ("Tender Offer") pentru răscumpărarea parţială a trei serii de obligaţiuni convenţionale restante, denominate în dolari americani, pentru o valoare totală maximă ţintită de 1,5 miliarde dolari americani, accelerând obiectivele Grupului privind raportul dintre sursele de finanţare sustenabilă şi totalul datoriilor brute.

Alberto De Paoli, CFO Enel CFO, a declarat: "Cu tranzacţiile pe care le anunţăm astăzi, prin care emitem noi obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate şi, totodată, răscumpărăm obligaţiuni restante de tipuri convenţionale, ne consolidăm angajamentul de a accelera finanţarea sustenabilă, în linie cu angajamentele asumate în cadrul iniţiativei CFO Taskforce, promovată de Pactul Global al Naţiunilor Unite".

Potrivit comunicatului, noua emisiune este asociată realizării obiectivului de sustenabilitate al Enel privind reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (Acţiune climatică), şi este în conformitate cu cadrul de finanţare durabilă al Grupului (Cadrul).

Această tranzacţie se adaugă seriei de emisiuni de obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, lansate de EFI anul trecut: 3,25 miliarde de euro, în iunie, şi 4 miliarde de dolari americani, in iulie.

Obligaţiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 11 miliarde de euro şi o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permiţând Grupului Enel să-şi diversifice baza de investitori, notează sursa citată.

Succesul noii emisiunii este o recunoaştere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului şi a capacităţii sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite. Valoarea "sustenabilitate" s-a reflectat încă o dată în cerere şi în mecanica de stabilire a preţurilor aferentă emisiunii.

Venitul din emisiune ar urma să finanţeze nevoile curente ale Grupului şi răscumpărarea parţială a celor trei serii de obligaţiuni de tipuri convenţionale restante, denominate în dolari americani, din oferta "Tender Offer".

Tranzacţia este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanţare al Grupului. Cadrul este aliniat cu "Principiile obligaţiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate" ale Asociaţiei pieţei de capital internaţionale (ICMA) şi cu "Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate" ale Asociaţiei pieţei împrumuturilor (LMA), verificate de Second Party Provider V.E.

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranşe ale obligaţiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanţă (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunţat o revizuire a ţintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 80% mai scăzut faţă de 2017, atingând astfel o valoarea mai mica de 82g CO2eq / kWh. Ţinta este certificată de iniţiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul 1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Emisiunea este structurată în următoarele treitranşe:

- 1.250 milioane de euro la o rată fixă de 0,000%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 şi maturitate la 28 mai 2026:

- preţul de emisiune a fost stabilit la 99,702%, iar randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 0,064%;

- rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva realizării unui obiectiv de performanţă durabilă (SPT - Sustainability Performance Target) egal sau mai mic de 148gCO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2023;

- dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creştere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terţ cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră şi metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;

- 1.000 de milioane de euro la o rată fixă de 0,375%%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 şi maturitate la 28 mai 2029:

- preţul de emisiune a fost stabilit la 99,902%, iar randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 0,388%;

- rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic de 148gCO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2023;

- dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creştere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terţ cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră şi metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;

- 1.250 de milioane de euro la o rată fixă de 0,875%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie iulie 2021 şi maturitate la 28 mai 2034:

- preţul de emisiune a fost stabilit la 99, 512%, iar randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 0, 915%;

- rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic de 82CO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2030;

- dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creştere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terţ cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră şi metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup.

Emisiunea, care are o durată medie de circa. 9 ani, are un cost de aproximativ 0,4%, se menţionează în comunicat.

Emisiunea urmează să fie listată pe piaţa reglementată Euronext din Dublin.

Oferta "Tender Offer" vizează răscumpărarea şi, ulterior, anularea, pentru o valoare totală maximă ţintă de 1,5 miliarde de dolari americani, ale trei serii de obligaţiuni convenţionale restante denominate în dolari americani, şi anume:

- 2,00 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 22 mai 2017, cu scadenţă la 25 mai 2027, şi cupon 3,625% (ISIN 144A: US29278GAA67; ISIN Reg S: USN30707AC2);

- 1,25 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 3 octombrie 2017, cu scadenţă la 6 aprilie 2028, şi cupon 3,500% (ISIN 144A: US29278GAF54; ISIN Reg S: USN30707AG37);

- 1,25 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 11 septembrie 2018, cu scadenţă la 14 iunie 2029, şi cupon 4,875% (ISIN 144A: US29278GAK40; ISIN Reg S: USN30707AL22).

Oferta "Tender Offer", lansată ieri, se va încheia pe 19 octombrie 2021 la ora 23:59, ora New York-ului. În conformitate cu documentele tranzacţiei, deţinătorii de obligaţiuni care vor subscrie până la data de de 4 octombrie 2021 - şi a căror ofertă va fi acceptată de EFI - vor avea dreptul la plata unei prime anticipate, cu decontarea valorilor mobiliare aferente pe 6 octombrie 2021.

EFI vizează să răscumpere obligaţiunile menţionate anterior în numerar, sub rezerva unor condiţii; suma finală a obligaţiunilor răscumpărate de EFI în cadrul ofertei "Tender Offer" va fi stabilită după încheierea perioadei de ofertă; EFI îşi rezervă dreptul, la discreţia sa şi sub rezerva legislaţiei în vigoare, de a creşte sau micşora suma maximă totală ţintă menţionată mai sus.

În conformitate cu planul strategic al Grupului, operaţiunea de liability management, împreună cu noua emisiune de obligaţiuni multi-tranşă asociate obiectivelor de sustenabilitate, indicată mai sus, vor accelera şi mai mult realizarea realizarea obiectivelor Grupului privind raportul dintre sursele de finanţare sustenabilă şi totalul datoriilor brute, stabilit la 48% pentru 2023 şi peste 70% pentru 2030, se menţionează în comunicat.

Emisiunea de obligaţiuni a fost susţinută de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost BBVA, BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, IMI - Intesa San Paolo, J.P. Morgan, Mediobanca, MUFG, Natixis, Santander, Societe Generale şi UniCredit.

Oferta "Tender Offer" a fost susţinută de un sindicat de bănci, format din, Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan şi Morgan Stanley, care au acţionat ca deal-managers.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb