Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează astăzi compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram, relatează Unian, potrivit Agerpres.
Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.
De asemenea au fost deterioraţi trei senzori de monitorizare a radiaţiilor din jurul sitului de depozitare a combustibilului nuclear uzat de pe teritoriul centralei.
"Tirurile periodice efectuate de trupele ruse din lansatoare multiple de rachete în ultimele zile au generat un risc grav pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", susţine operatorul energetic ucrainean, indicând că a fost oprit unul din cele trei reactoare care sunt în stare de funcţionare.
Administraţia impusă de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojia, în cea mai mare parte ocupată de trupele ruse, a anunţat astăzi că va întări apărarea antiaeriană a centralei pentru a preveni atacarea acesteia, potrivit EFE.
"Măsurile de apărare antiaeriană vor fi întărite", a declarat liderul prorus al Zaporojiei, Evgheni Baliţki, într-o declaraţie la televiziunea publică rusă.
Baliţki susţine că, în prezent, centrala nucleară funcţionează "normal" după ce au fost reparate liniile electrice şi clădirile industriale ale centralei, avariate într-un atac în 5 august, pentru care Rusia a dat vina pe forţele ucrainene.
În declaraţie, el a recunoscut că două reactoare (dintr-un total de şase, cât are centrala) nu funcţionează la capacitate maximă, conform postului Rossia-24.
Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut ieri că este dispus să faciliteze o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, pe care trupele ruse o controlează practic încă de la începutul campaniei militare din Ucraina.
La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că atacă centrala nucleară şi creează o "situaţie extrem de periculoasă pentru toată Europa".
Kievul a cerut, de asemenea, trimiterea unei misiuni internaţionale de experţi, condusă de agenţia nucleară a ONU, la centrala din Zaporojie înainte de sfârşitul lunii august.