Totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE) a avut o tendinţă generală pozitivă în 2011, se arată într-un studiu al pieţei bancare în ECE realizat de Ensight Management Consulting conform precizărilor unui comunicat de presă.
"Pentru al doilea an consecutiv, tendinţa de creştere a fost determinata în principal de Polonia, alte ţări având mai degrabă o creştere mică în ceea ce priveşte activele bancare. Media ECE a raportului credite/depozite şi-a oprit tendinţa puternică de creştere, scăzând în anumite ţări, în timp ce pentru majoritatea ţărilor este încă supraunitară", se arată în comunicat.
Ţara noastră şi-a menţinut a patra pozitie pe piaţa bancară din ECE, fiind peste media zonei pentru prima data în ultimii trei ani.
Valoarea totală a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar român în anul 2012 a continuat să crească cu o rată mică, ceea ce ar indica tendinţa populaţiei de a economisi, conform studiului.
Împrumuturile către sectorul public şi-au menţinut în aceeaşi perioadă o pondere mare în totalul împrumuturilor acordate în România, o valoare aproape dublă faţă de perioada premergatoare crizei economice.
Perspectivele întrevăzute de analiştii Ensight Management Consulting susţin că este foarte probabil să vedem o creştere a creditelor acordate companiilor de sectorul bancar român, alături de o creştere a interesului pentru fondurile UE care cofinanţează şi menţin o calitate generală ridicată a clienţilor.
Analiştii mai anticipează o schimbare a mediului competitiv şi un control continuu al costurilor care vor avea drept efect "optimizarea reţelei de unităţi bancare şi, mai apoi, la dezvoltarea şi îmbunătăţirea canalelor alternative de distribuţie pentru a substitui reţeaua clasică de unităţi bancare".