E.ON a cerut recent Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o majorare a tarifelor de distribuţie cu 74%, iar la cele de furnizare de 40%. Şi Engie, al doilea mare distribuitor şi furnizor de gaze din România a cerut majorări, însă la un nivel mai mic: 6% pentru distribuţie şi 22% pentru furnizare.
ANRE nu a acceptat aceste majorări de tarife. Informaţiile legate de aceste solicitari au fost făcute publice miercuri, în cadrul dezbaterilor de la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor pe tema OUG 64/2016 privind liberalizarea preţurilor la gaze, relatează Hotnews.ro.
Frank Hajdinjak, şeful E.ON, prezent la dezbatere, a spus că a revizuit cererea iniţială şi acum solicită majorări cuprinse între 0 şi 5%.
Ordonanţa de Urgentă în cauză (OUG 64/2016) se află în dezbatere la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, comisie la care este preşedinte Iulian Iancu (PSD). La ultimele două dezbateri, au fost invitate toate părţile implicate să-şi exprime punctele de vedere, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă discuţie în vederea avizării.
Distribuitorii sunt cei care solicită vehement amendamente la ordonanţă, solicitând amanarea liberalizării până în 2021. Aceşti distribuitori şi principali furnizori sunt E.ON şi Engie (GDF Suez).
Ei susţin că în cazul în care s-ar permite liberalizarea de la 1 aprilie, aşa cum prevede OUG 64, preţurile la consumatorii casnici ar exploda. Este un argument care nu se susţine, în condiţiile în care E.ON ar fi cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să le majoreze tarifele de distribuţie cu 74% şi tarifele de furnizare cu 40%, ceea ce s-ar reflecta puternic în preţul final la consumator.