Reprezentanţii E.ON susţin că orice decizie de ieftinire a gazelor trebuie să aibă susţinere pe termen mediu, altfel va duce ulterior la o suportabilitate şi mai scăzută a preţului final pentru consumatori, potrivit unui comunicat al companiei.
"Companiile grupului E.ON au luat act de solicitarea făcută de către ANRE şi în momentul de faţă analizează această posibilitate. Orice decizie de a reduce preţurile finale trebuie să se bazeze pe o soluţie sustenabilă pe termen mediu: o scădere imediată a preţului final - în condiţiile în care aceasta nu este corelată cu costurile reale de furnizare a gazelor naturale - va duce ulterior la o suportabilitate şi mai scăzută a preţului final pentru consumatori. Acesta va trebui să includă tarife care să permită atât recuperarea diferenţelor de cost rezultate din anticipata reducere a preţului final, cât şi acoperirea costurilor operatorilor conform reglementărilor în vigoare", potrivit E.ON România.
Conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat operatorilor să identifice soluţii pentru ca, în viitorul apropiat, consumatorii să beneficieze de o reducere a preţului final al gazelor naturale, fără ca măsura să afecteze securitatea furnizării sau calitatea serviciilor.
"Considerăm că este necesar ca toţi operatorii de pe piaţa gazelor naturale din România să contribuie la identificarea unor soluţii viabile, astfel încât preţul final al gazelor naturale să fie suportabil pentru consumatori şi în acelaşi timp să acopere în totalitate costurile justificate ale operatorilor din piaţă, având în vedere că marjele operatorilor sunt stabilite de către ANRE", mai spun reprezentanţii companiei.
Premierul Emil Boc a anunţat la 3 aprilie că preşedintele ANRE, Petru Lificiu, l-a informat că preţul gazelor va scădea cu 3% de la 1 mai, în urma analizei pe care a făcut-o instituţia de reglementare