EPFR: Fondurile de pe pieţele emergente au pierdut 9 miliarde dolari într-o săptămână

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2014

EPFR: Fondurile de pe pieţele emergente au pierdut 9 miliarde dolari într-o săptămână

Investitorii au scos 9 miliarde de dolari din fondurile de acţiuni şi obligaţiuni din ţările emergente, într-o săptămână, conform EPFR Global, care arată că, în cazul acţiunilor, retragerea a fost cea mai importantă din ultimii doi ani şi jumătate.

Datele EPFR privesc evoluţiile din cele şapte zile încheiate în 29 ianuarie, iar din acestea rezultă că investitorii au scos din fondurile de acţiuni 6,3 miliarde dolari, cea mai mare sumă din august 2011. EPFR notează că din fondurile de acţiuni au fost consemnate retrageri timp de 14 săptămâni la rând, pierderile astfel generate fiind cele mai mari înregistrate după cel de-al treilea trimestru din 2002.

Din fondurile de obligaţiuni au fost scoase 2,7 miliarde dolari în săptămâna amintită.

De la începutul anului, ieşirile de pe segmentul acţiunilor a fost, în cazul ţărilor emergente, de 12,2 miliarde dolari, faţă de 15 miliarde pe întreg anul trecut, conform EPFR. În cazul obligaţiunilor, ieşirile au însumat 4,6 miliarde dolari de la începutul anului, comparativ cu 14,3 miliarde dolari în 2013.

Evoluţiile mai sus menţionate au fost determinate de deprecierile masive ale monedelor ţărilor emergente, produse în ultima perioadă, respectiv de majorarea dobânzilor de către băncile centrale.

Zilele trecute, mai multe bănci centrale de pe pieţele emergente au încercat să oprească deprecierea monedelor lor. Băncile centrale din India, Argentina, Rusia, Turcia şi Africa de Sud au decis fie să majoreze agresiv dobânzile cheie, fie să controleze achiziţiile de valută sau să injecteze lichidităţi pe piaţă, ca să oprească fuga capitalurilor. Spre exemplu, banca centrală a Africii de Sud a majorat dobânda repo cu 0,50 puncte procentuale, la 5,5%, după ce moneda naţională (randul) a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Totodată, banca centrală a Turciei a majorat dobânda de politică monetară la 10%, de la 4,4%, încercând să oprească deprecierea lirei.

Începând din vara lui 2013, investitorii renunţă masiv la monedele emergente, spre care s-au orientat anterior ca să absoarbă o parte din lichidităţile în exces injectate de banca centrală americană (Fed) pentru susţinerea economiei SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb