EPI: 1,7-3,5 milioane de posturi din UE, ameninţate dacă China primeşte statutul de economie de piaţă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2015

EPI: 1,7-3,5 milioane de posturi din UE, ameninţate dacă China primeşte statutul de economie de piaţă

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul recunoaşterea oficială a statutului de "economie de piaţă" Chinei, măsură care ar schimba în mod fundamental felul în care ţările UE vor face faţă exporturilor la preţ de dumping din această ţară, potrivit Economic Policy Institute (EPI), care arată că unii oficiali europeni sunt în favoarea acordării unilaterale a acestui statut.

Un raport EPI scrie că Statele Unite şi alte ţări vor dezbaterea acestei probleme, întrucât se impune examinarea modificărilor pe care le-ar genera economiei europene, respectiv angajaţilor din regiune, recunoaşterea statului de "economie de piaţă" pentru China.

EPI estimează că o decizie unilaterală în acest sens, de acordare a statutului de economie de piaţă Chinei, ar ameninţa între 1,7 şi 3,5 milioane de locuri de muncă din UE, întrucât ar diminua capacitatea de a impune taxe vamale la bunurile ce vin la preţuri de dumping, ceea ce le-ar permite companiilor chineze să pună presiuni pe producţia europeană internă, invadând UE cu articole ieftine.

"Anticipăm că importurile mai mari, care ar proveni după acordarea statutului de economie de piaţă Chinei, ar reduce producţia UE cu 114,1-228 miliarde euro pe an, ceea ce reprezintă o tăiere cu 1-2% a PIB-ului UE (calculat potrivit cifrelor din 2011), putând afecta 1,7-3,5 milioane de posturi în rândul industriilor concurente pentru importurile din China, al furnizorilor şi al companiilor care depind de veniturile celor care şi-ar pierde locurile muncă", notează raportul.

Documentul precizează că pe lângă locurile de muncă afectate direct şi indirect, garantarea statutului de piaţă economiei Chinei ar ameninţa până la 2,7 milioane de posturi directe într-un grup de industrii extrem de sensibile la importuri.

"Deja, în ultimul deceniu şi jumătate, importurile europene din China au crescut de aproape cinci ori: de la 74,6 miliarde de euro în 2000, la o cifră estimată la 359,6 miliarde de euro îm 2015, ceea ce arată un plus de 11,1% pe an" scrie documentul".

Estimările din raport se bazează pe ipoteza că acordarea statutului de economie de piaţă Chinei va genera creşterea importurilor de bunuri industriale din China cu 25-50% faţă de nivelul din 2011, pe termen mediu (în primii 3-5 ani după acordarea statutului).

Potrivit raportului EPI, cel mai mare impact al acestei situaţii asupra locurilor de muncă s-ar resimţi în zece ţări din Europa Centrală. EPI consideră că Bulgaria ar pierde, astfel, 1,3-2,7% din posturile totale din ţară, România -1,2-2,5% şi Ungaria -1,1- 2,2%.

EUROFER: "Factorii de decizie trebuie să ia măsuri imediate"

Industria siderurgică europeană a făcut, luna trecută, un apel la miniştrii Uniunii Europene să lucreze la un plan de acţiune de urgenţă pentru acest sector, în condiţiile pierderii locurilor de muncă din cauza oţelului adus din China la preţ de dumping, potrivit EUROFER.

"Pentru evitarea daunelor iminente şi ireparabile asupra industriei siderurgice din UE, factorii de decizie trebuie să ia măsuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protecţie comercială disponibile, inclusiv accelerarea aplicării acestor măsuri", a declarat Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER), într-o scrisoare adresată guvernelor UE, semnată de directorii producătorilor de oţel din Europa, incluzând "ArcelorMittal", "Tata Steel", "ThyssenKrupp Steel", SSAB, "Voestalpine", "Riva", "Celsa" şi "Salzgitter" AG.

Conform EUROFER, importurile la preţuri foarte mici, în special din China, sunt în creştere majoră pe piaţa UE, lovind industria siderurgică şi cauzând pierderea a mii de locuri de muncă.

"Sectorul siderurgic a pierdut cel puţin 85.000 de locuri de muncă din 2008, adică peste 20% din forţa de muncă. Cel puţin 5.000 de slujbe s-au redus numai în ultimul trimestru", potrivit EUROFER, care adaugă: "Europa trebuie să modernizeze rapid instrumentele sale de protecţie comercială. În prezent, poate dura un an şi jumătate de la plângere, până la măsuri anti-dumping definitive. Acest proces este prea lent. Partenerii noştri comerciali pot implementa instrumente de protecţie comercială mai rapid şi mai eficient. De asemenea, UE nu trebuie să renunţe la principiile sale economice, sociale şi de mediu acordând statutul de economie de piaţă Chinei, înainte ca ţara să întrunească criteriile UE. Oricum, UE ar trebui să realizeze o evaluare completă a impactului şi să se coordoneze cu principalii parteneri comerciali înainte ca o astfel de evaluare să fie făcută".

Industria siderurgică europeană are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro şi 330.000 de angajaţi care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oţel pe an. Mai mult de 500 de facilităţi de producţie de oţel, din 24 de state membre ale UE, oferă locuri de muncă directe şi indirecte pentru mai multe milioane de cetăţeni europeni, conform EUROFER.

În anul 2011, China promitea ajutor UE, solicitând în schimb recunoaşterea statutului de economie de piaţă. "Ţările europene se confruntă cu problema datoriilor suverane şi ne-am exprimat dorinţa, în mai multe rânduri, de a da o mână de ajutor. Vom continua să extindem investiţiile noastre acolo", spunea, atunci, premierul Wen Jiabao, adăugând: "Dacă ţările UE vor demonstra o relaţie sinceră şi vor acorda acest statut cu câţiva ani mai devreme, ar arăta modul în care un prieten tratează un prieten".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb