La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Iaşi (România), ieri au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro care implică proiecte IT, se arată într-un comunicat al EPPO, remis redacţiei.
Două persoane au fost reţinute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, conform sursei.
Percheziţiile au fost efectuate în mai multe locaţii din România, inclusiv în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Vaslui şi Ilfov. Măsuri de investigaţie au fost efectuate şi în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania şi Spania, precum şi în Republica Moldova, precizează sursa menţionată.
În cauză este o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare ("PIST - Platforma inovatoare pentru tranzacţii financiare rapide şi sigure"), transmite EPPO. Potrivit anchetei, în perioada 2020 - 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii şi bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziţionate, precum şi contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate - obţinând astfel fonduri necuvenite de la Bugetul UE de 1 milion de euro, se mai arată în comunicat.
Se înţelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne şi internaţionale, utilizând companii fictive înregistrate în Spania şi Bulgaria şi conturi bancare din Belgia şi Lituania. Potrivit probelor, acţiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activităţi infracţionale au fost transferate cetăţenilor moldoveni şi cetăţenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete, informează sursa.
Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la sediul EPPO din Iaşi pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracţiuni de fraudă agravată a subvenţiilor şi spălare de bani, relatează sursa citată.
Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE şi orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare totală de aproximativ 250 000 de euro, loturi de teren şi a îngheţat conturile bancare ale suspecţilor şi ale companiilor acestora, potrivit sursei indicate.