Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a anunţat intenţia de a organiza un plebicist pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Relaţiile turco-europene s-au răcit considerabil în ultimul an, în urma agravării discursului anti-european al liderului turc, în special după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, transmite DPA.
"Noi vom respecta orice decizie luată de popor", a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe turco-britanice de la Antalya.
Anterior, Erdogan a susţinut că acceptă faptul că reintroducerea pedepsei capitale ar putea să pună capăt ascensiunii la Uniunea Europeană, potrivit News.ro.
"Ei spun... că dacă pedeapsa capitală se întoarce, atunci Turcia nu va mai avea un loc în Uniunea Europeană - asta este!" a sus'inut preşedintele Turciei.
Recep Tayyip Erdogan a promovat intens reintroducerea pedepsei capitale pentru complotiştii care au pus la cale puciul eşuat din Turcia.
De asemenea, acesta şi-a repetat acuzaţiile de nazism şi fascism împotriva unor lideri europeni, care nu s-au sfiit să-l catalogheze drept dictator.
Preşedintele Erdogan a declarat în ultima săptămână că are de gând să reevalueze după referendum relaţiile existente la nivel administrativ şi politic între Turcia şi UE, deşi legăturile economice vor continua la acelaşi nivel între Ankara şi Bruxelles. Printre relaţiile vizate de această reevaluare se numără şi acordul privind migraţia, care s-a dovedit crucial în reducerea fluxului migratoriu pe ruta Turcia-Grecia.
Erdogan a precizat că autorităţile turce vor reevalua de la A la Z relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană după referendumul constituţional din 16 aprilie, care ar putea conduce la lărgirea puterilor preşedintelui de la Ankara.
Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că ţările europene permit în continuare desfăşurarea evenimentelor de campanie pentru tabăra care militează împotriva extinderii puterilor sale, dar interzic mitingurile pro-Erdogan.
Însă, liderii turci s-au arătat până acum extrem de rezervaţi în a ataca investitorii europeni, susţinând că aceştia sunt bineveniţi în Turcia în ciuda disputelor diplomatice izbuncite între Ankara, Berlin şi Amsterdam.
Aceeaşi retorică a dost demostrată şi de preşedintele Erdogan, care a promis că relaţiile economice nu vor fi afectate de schimbările intervenite la nivel politic şi administrativ în legăturile dintre Turcia şi UE.