Economia uniunii monetare europene va scădea, probabil, anul acesta, peste estimările lansate până în prezent, anticipează firma de consultanţă "Ernst & Young" LLP, arătând că această evoluţie va fi determinată de faptul că guvernele din regiune trebuie să-şi reducă deficitele bugetare.
Conform "Ernst & Young", PIB-ul zonei euro va scădea cu 0,5% în 2012, comparativ cu -0,1% - cât a fost estimarea lansată în decembrie 2011. Societatea de consultanţă sus-ţine că măsurile de austeritate adoptate de ţările din regiune vor reduce PIB-ul zonei euro cu peste un punct procentual atât în 2012, cât şi în 2013.
"Fie că această situaţie reprezintă o pagubă auto-provocată sau o condiţie inevitabilă pentru o recuperare durabilă, ea este sursa multor dezbateri politice şi macroeconomice", a declarat Mark Otty, managing part-ner pentru Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa, în cadrul "Ernst & Young". În opinia sa, atât guvernele, cât şi companiile din Europa se confruntă cu "provocarea cheie" de găsire a lichidităţilor necesare anul acesta.
"Ernst & Young" preconizează că cele 17 state care împart moneda unică vor trebui să rostogolească datorii de aproape 1.100 de miliarde euro (1.400 miliarde dolari) în 2012, iar companiile vor căuta să se refinanţeze cu 1.400 miliarde euro.
Amintim că Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a modificat săptămâ-na trecută, în scădere, estimările privind evoluţia economică a regiunii în 2012. Potrivit BCE, economia uniunii monetare ar putea scădea cu 0,1% anul acesta, în timp ce prognoza anterioară arăta o creştere de 0,3%. În 2013, economia zonei euro ar urma să se redreseze, înregistrând o expansiune de 1,1%, conform previziunilor BCE.
BCE mai estimează că inflaţia din zona euro se va menţine, anul acesta, peste ţinta de cel mult 2% avută în vedere de bancă. Instituţia consideră că inflaţia medie din zona euro va fi de 2,4% în 2012, estimarea fiind modificată în creştere faţă de cea lansată în decembrie anul trecut: 2%. Pentru 2013, BCE aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 1,6%.