Analiştii Erste Bank apreciază că va mai trece timp până când se va încheia blocajul creditelor generat de criza financiară internaţională.
"Pieţele de credit au reacţionat pozitiv la abordarea coordonată a ţărilor europene în vederea susţinerii sistemelor lor financiare, dar cu toate acestea, ne aşteptăm să dureze o perioadă până când se va încheia blocajul creditelor. Prin urmare, mişcarea volatilă a marjelor CDS-urilor va continua până la restabilirea încrederii, în timp ce comisioanele la credite se vor menţine la niveluri ridicate", apreciază Alihan Karadagoglu, analist cercetare credite la Erste Group.
Companiile aflate în clasa de grad investiţional din CEE dispun în general de o capacitate puternică de generare a fluxului de numerar. Mai mult, finanţarea este sprijinită de facilităţile de împrumut obţinute de la bănci. Prin urmare, analiştii nu se aşteaptă ca firmele să se confrunte cu un risc de lichiditate. Totuşi, încetinirea economică este cu adevărat o ameninţare la adresa fluxurilor operaţionale de numerar, în special în industriile ciclice şi în cadrul firmelor aflate în clasa de grad speculativ, despre care se presupune că vor suferi o deteriorare a calităţii creditelor până în 2009, arată studiul.
"În lunile următoare, ne aşteptăm ca piaţa primară să rămână închisă. În cazul oricărei noi emisiuni de obligaţiuni, se poate preconiza o reevaluare a obligaţiunilor existente pe piaţa secundară, în unele cazuri. Recomandăm în principal euro-obligaţiunile din sectoarele defensive din zona CEE - telecomunicaţiile şi utilităţile - care generează de regulă fluxuri stabile de numerar şi au un profil pozitiv de randament la risc mai bun decât competitorii lor din Europa de Vest", arată Alihan Karadagoglu.
Performanţa obligaţiunilor companiilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) surclasează indicii sectoriali mulţumită solidităţii ratingurilor de credit, apreciază analiştii Erste Bank.
Pieţele interbancare funcţionează bine în regiunea Europei Centrale şi de Est, iar băncile din zona CEE au o eficienţă mult mai ridicată în mobilizarea fondurilor de la clienţi, decât competitorii lor din Europa de Vest
Performanţele obligaţiunilor din sectoarele telecomunicaţiilor şi utilităţilor din CEE depăşesc indicii sectoriali, iar investitorii se axează pe titluri pe termen scurt pentru a reduce riscul de durată, arată analiştii, care avertizează că spreadurile de credit se menţin la niveluri ridicate până la restabilirea încrederii în piaţă.
Povara dublă cauzată de criza globală de lichidităţi şi temerile legate de o încetinire dureroasă în zona euro au afectat în mod negativ primele de risc în Europa Centrală şi de Est (CEE). După atingerea unui maxim la mijlocul lunii septembrie, spreadurile de credit din zona CEE a înregistrat din nou o creştere puternică în ultimele câteva săptămâni şi a atins valori maxime nemaiîntâlnite până acum, cauzate în principal de problemele de lichiditate ale instituţiilor financiare europene (Fortis, Dexia, Hypo Real Estate, băncile islandeze). Costul asigurării datoriilor de stat a explodat prin includerea în preţ a unui risc tot mai mare de neplată.
În opinia Erste, preocupările privind înăsprirea condiţiilor de creditare în CEE sunt complet nefundamentate. Băncile din zona CEE nu au nicio investiţie pe piaţa titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite să constituie provizioane. Spread-urile dintre ratele dobânzii cheie şi ratele pieţei monetare indică un nivel mai ridicat de încredere în rândul băncilor locale. Mai mult, eficienţa băncilor din CEE de a atrage fonduri de la clienţi (şi de a le direcţiona sub formă de credite) este mult mai mare decât în Europa de Vest", afirmă Alihan Karadagoglu, analist cercetare credite la Erste Group, într-un studiu.