Erste Group a anunţat astăzi rezltatele financiare preliminare pentru anul 2017, potrivit cărora venitul net din tranzacţionare s-a redus semnificativ, ajungând la puţin peste 222 milioane de euro, în timp ce rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit, se arată într-un comunicat al companiei, remis astăzi Redacţiei.
Conform documentului, venitul net din dobânzi s-a diminuat la 4,35 miliarde de euro (o scădere de 0,5% faţă de anul 2016, când s-au încasat 4,37 miliarde de euro), modificare pusă pe baza venitului din dobânzi mai mic obtinut din portofoliul de titluri de stat si a unui efect de "unwinding" mai redus.
Potrivit reprezentanţilor companiei, venitul net din taxe si comisioane a crescut la 1,85 miliarde de euro (o creştere cu 3,8% faţă de anul anterior, când s-au încasat 1,78 miliarde de euro). În acelaşi timp, venitul din operaţiunile cu valori mobiliare, din administrarea de active şi brokeraj a crescut substanţial, în timp ce venitul din creditare a scăzut, mai precizează grupul bancar.
În ceea ce priveşte venitul net din tranzacţionare, acesta s-a redus semnificativ la 222,8 milioane de euro (o scădere cu 21,5% faţă de anul 2016, când se înregistrau 283,8 milioane de euro). Prin urmare, venitul operational a rămas aproape stabil la 6.669,0 milioane de euro (în scădere cu 0,3% faţă de perioada anterioară, când acesta era de 6.691,2 milioane de euro). Potrivit sursei citate, cheltuielile administrative generale ale Grupului Erste au crescut la 4.15 miliarde de euro (în creştere cu 3,2% faţă de 2016, când acestea au fost de 4 miliarde de euro). Analişti companiei precizează că această ascensiune s-a datorat unei cresteri raportate de categoria "alte cheltuieli administrative" si de avansul deprecierii si amortizarii (+6,0% si, respectiv, +1,5%), precum şi unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 2.38 miliarde de euro (în creştere cu 2,1% faţă de 2016, când s-au cheltuit 2.339,3 milioane de euro). Acest indicator include contributiile pentru schemele de garantare a depozitelor, in valoare totală de 82,2 mil. EUR (88,8 mil. EUR).
În consecinţă, precizează reprezentanţii Erste, profitul operaţional s-a diminuat la 2,51 miliarde de euro (în scădere cu 5,7% faţă de anul anterior, când acesta ajunsese la 2,66 miliarde de euro), în timp ce raportul cost/venit a crescut la 62,4% (faţă de 60,2%, în 2016).
În acelaşi timp, compania raportează costuri nete cu provizioanele aferente activelor financiare în scădere, la 132 milioane de euro, respectiv 9 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (faţă de anul 2016, când acestea au ajuns la 195,7 milioane de euro, respectiv 15 puncte de baza), atingând astfel un minim istoric. Această modificare s-a datorat scăderii semnificative a raportului dintre provizioanele constituite şi cele eliberate, aferente activităţii de creditare, în special în Austria si Republica Cehă.
La rândul său, rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit din nou la 4% (faţă de 4,9%, în anul anterior), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante s-a menţinut constantă la 68,8% (faţă de 69,1%, în 2016).
Totodată, taxa pe participaţiile minoritare a crescut la 351,5 milioane de euro (o creştere de 29,2% faţă de exerciţiul financiar anterior, când aceasta ajunsese la 272,0 milioane de euro), pe fondul cresterii contribuţiilor la profit ale băncilor de economii.
În cele din urmă, activele totale ale grupului au crescut la 220,7 miliarde de euro (în creştere cu 6% faţă de 2016, când acestea ajunseseră la 208,2 miliarde de euro), în timp ce portofoliul net de credite şi avansuri cptre clienţi a crescut la 139,5 miliarde de euro (în creştere cu 6,8% faţă de 2016, când acesta înregistrase 130,7 miliarde de euro).
Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, a precizat: "Anul 2017 a dovedit încă o dată că modelul nostru de business de bancă în serviciul clienţilor şi companiilor din Europa Centrală şi de Est funcţionează, şi dă rezultate excelente - incluzând aici cel mai mare profit net înregistrat vreodată, de 1,31 miliarde de euro. Dovadă sunt şi intrările nete excepţionale de 13 miliarde de euro înregistrate de depozitele clienţilor şi cererea puternică din partea antreprenorilor şi a clienţilor de retail, cărora le-am acordat împrumuturi noi de peste 9 miliarde de euro. Această evoluţie a fost susţinută puternic de creşterea economiilor din regiunea ECE care a depăşit-o pe cea din Europa de Vest şi ar trebui să continue să o facă şi în 2018. În plus, indicatorii noştri de capital şi de lichiditate au contribuit semnificativ la rezultatele raportate în anul 2017".
Pentru acest an, Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%.
Potrivit sursei citate, în acest an, Erste Group se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete, în timp ce venitul net din dobânzi ar urma să crească usor datorită creşterii dobânzilor pe termen scurt şi lung, în principal in Republica Ceha şi România, dar si la nivel global, şi astfel "să scadă presiunea asupra marjei din plasamentele in obligaţiuni suverane".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2018, 20:47)
Unde esti tu Bestea, Doamne!?.....