ERSTE GROUP: "Volatilitatea leului va creşte, anul viitor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2014

"Volatilitatea leului va creşte, anul viitor"

Radu Crăciun: "Este de aşteptat ca o eventuală depreciere a cursului euro/leu în zona 4,5-4,6 să fie limitată de intervenţiile BNR"

Volatilitatea pieţei noastre valutare va creşte, anul viitor, potrivit unui raport întocmit de Erste Group.

Deşi specialiştii Erste prognozează un curs mediu de 4,44 lei/euro, pentru 2015, aceştia subliniază că ne vom confrunta cu episoade de volatilitate accentuată ale pieţei, pe fondul schimbării politicii monetare de peste Atlantic, în condiţiile unei posibile întreruperi amicale a relaţiei noastre cu FMI, precum şi ca urmare a măsurilor populiste adoptate în această toamnă, la noi, şi în contextul unei posibile reajustări a puterilor politice din Parlament, după alegerile prezidenţiale.

Astfel, riscurile ar fi înclinate către un leu mai slab, în 2015, potrivit raportului Erste, care subliniază că Banca Centrală va interveni pentru menţinerea cursului în intervalul 4,5-4,6 lei/euro.

Radu Crăciun, economistul şef al BCR, ne-a declarat: "Este de aşteptat ca o eventuală depreciere a cursului euro/leu în zona 4,5-4,6 să fie limitată de intervenţiile BNR".

Economistul Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că pot fi făcute o serie de scenarii având în vedere factorii macro-economici pe care ţara noastră trebuie să-i atingă anul viitor.

"Să nu uităm că trebuie să ajungem la un anumit nivel al deficitului, fiind nevoie să facem anumite ajustări în buget ca să acoperim în jur de cel puţin 15 miliarde lei, necesari pentru îndeplinirea obiectivului general pe termen lung (circa 5 miliarde lei), pentru acoperirea deficitului din reducerea CAS (alte 5 miliarde lei), precum şi pentru creşterea bugetului apărării, majorarea pensiilor şi realizarea altor măsuri anunţate în această toamnă, care cumulează minim 5 miliarde lei. În aceste condiţii, pot apărea tot felul de evoluţii în piaţa financiară şi volatilitatea cursului poate creşte, dar nimic nu este sigur, iar până atunci mai este mult, nu cred că este cazul să ne grăbim în declaraţii", ne-a precizat domnia sa.

Recent, Ionuţ Dumitru ne-a explicat că ţara noastră are nevoie de circa 10 miliarde lei pentru îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) şi pentru acoperirea deficitului care va fi produs de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Îndeplinirea MTO presupune atingerea unui deficit structural de 1%, în 2015, ceea ce înseamnă un deficit bugetar de 1,4%. Ionuţ Dumitru ne-a precizat: "Ca să respectăm obiectivul bugetar pe termen mediu asumat în faţa organismelor internaţionale trebuie să atingem ţinta de deficit structural de 1%, care s-ar realiza dacă economia ar avea PIB-ul la potenţial. Aceasta ar fi situaţia în care nu am avea nici exces, nici deficit de cerere. În prezent, avem deficit de cerere, PIB-ul fiind sub potenţial. Pentru ca la anul să avem un deficit structural de 1%, trebuie să atingem un deficit bugetar, efectiv, de 1,4% din PIB. Pentru acest an, ţinta deficitului bugetar este de 2,2%. La şapte luni, acest deficit a fost de doar 0,2%, diferenţa fiind destul de mare faţă de ţintă".

În opinia economistului, sumele necesare pentru acoperirea deficitului pot fi procurate fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin creşterea veniturilor sau prin adoptarea ambelor măsuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa lasati corifeii dumneavoastra sa posteze un astfel de mesaj chiar de ziua domnului Presedinte. Este sublimul etern si infinit." în contextul unei posibile reajustări a puterilor politice din Parlament, după alegerile prezidenţiale." Daca punem inca in ecuatia fraza cu brutele este aproape cadoul perfect.Totusi nu trebuie sa il uitam pe domnul Roiss. Va pup si nu uitati: Lapte si Virtute!

    1. Eu cred ca euro va fi mai slab si fata de dolar si fata de leu ,iar cotatia EBS va ajunge sub 60.00 ron.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb