"Erste" îşi menţine pariul pe creşterea aurului

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 iulie 2011

"Erste" îşi menţine pariul pe creşterea aurului

Cererea investitorilor creşte de zece ori în zece ani, indicând o nouă fază de creştere exuberantă a pieţei

Ţinta de preţ pe termen lung: 2.300 USD; tendinţa ascendentă continuă

Investitorii instituţionali - în special asigurătorii şi fondurile de pensii - vor domina următoarea etapă de creştere exuberantă a pieţei aurului

Cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indică faptul că aurul intră într-o nouă etapă de creştere exuberantă a pieţei, în condiţiile în care China şi India stimulează cererea, arată analiştii Erste Group într-un raport.

Potrivit acestora, preţul aurului a fost influenţat şi de programele globale de stimulente monetare şi se preconizează chiar o nouă creştere a cursului de schimb dintre aur şi hârtie. Erste indică un preţ ţintă de 2.000 dolari pentru aur în următoarele 12 luni.

"De la publicarea primului nostru raport privind aurul în urmă cu cinci ani, preţul aurului a crescut cu +140%. Estimarea experţilor din urmă cu trei ani, care indica un preţ pe termen lung de 2.300 dolari, ar putea fi considerată chiar prea conservatoare acum", a precizat Ronald Stöferle, analistul pentru aur al Erste Group.

Aurul are de câştigat de pe urma crizei nerezolvate a datoriilor

Problema datoriilor excesive aşteaptă încă să fie rezolvată, în condiţiile în care majoritatea creanţelor nu au fost anulate sau rambursate. Din acest motiv, ratele reale ale dobânzii vor rămâne la un nivel scăzut, ceea ce asigură un mediu perfect pentru aur, se arată în raportul Erste: "Există doar câteva mo-duri de a scăpa din capcana datoriilor: creşterea datoriilor, în maniera făcută de Statele Unite după al doilea Război Mondial, sau alternativa reducerii drastice a cheltuielilor şi consolidării rigide a bugetului, aşa cum au făcut ţările scandinave în anii 1990.

Unele dintre cele mai dureroase opţiuni sunt reprezentate de creşteri masive ale impozitelor, crearea inflaţiei, deprecierea monedei sau, în ultimă instanţă, falimentul unei ţări. Ne aşteptăm ca aurul să câştige în toate aceste scenarii".

Analiştii mai amintesc că India şi China au rămas cei mai importanţi factori pe partea de cerere: "O atracţie mai mare pentru aur, combinată cu creşterea veniturilor disponibile, va avea cu siguranţă un efect pozitiv asupra cererii pentru aur. Până în 2020, pieţele emergente vor genera 50% din PIB-ul global, în creştere de la 19% în 2000".

Nu se întrevăd bule speculative

Cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii în anul 2000, dar ponderea a crescut la aproa-pe 40% anul trecut. Conform analiştilor Erste Group, evoluţia indică o revenire clară şi puternică a tendinţei ascendente şi anunţă o nouă etapă de creştere exuberantă a pieţei: "Ne putem aştepta ca investitorii instituţionali să domine următoarea etapă. În principal, companiile de asigurări şi fondurile de pensii ar trebui să îşi majoreze plasamentele în aur, dată fiind corelarea redusă sau chiar negativă cu acţiuni şi în special cu obligaţiuni. Aurul este recunoscut ca fiind o investiţie sigură deoarece nu şi-a pierdut niciodată valoarea".

Aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui investit în aur

Aurul ar trebui să facă parte din fiecare portofoliu, din motive ce ţin de diversificarea şi asigurarea investiţiilor, arată raportul citat. Potrivit acestuia, aproximativ 5 - 10% din portofoliu ar trebui inves-tit în aur.

"Încă ne aşteptăm ca preţul aurului să crească cel puţin până la nivelul maxim de până acum, ajustat la inflaţie, de 2.300 dolari/uncie (din 1980), la încheierea etapei de creştere exuberantă a pieţei", a estimat Stöferle. Unele comparaţii istorice sugerează chiar valori mai mari. Stöferle explică de ce aurul nu aduce nicio dobândă: "Aurul reprezintă o proprietate pură, fără nicio obligaţie faţă de o persoană sau o instituţie. Nu conţine niciun risc în contrapartidă".

Pe plan internaţional, aurul s-a plasat, vineri, la nivelul minim al ultimelor şase săptămâni, în condiţiile în care s-au redus semnificativ temerile privind intrarea Greciei în incapacitate de plată.

Cotaţia aurului cu livrare în august a coborât cu 20,20 dolari (1,3%), la 1.482,60 dolari uncia la Comex New York. În cursul zilei de vineri, preţul metalului preţios a scăzut la 1.478,30 dolari/uncie, cel mai redus nivel înregistrat după data de 17 mai. Săptămâna trecută, preţul aurului a pierdut 1,2%, iar în luna iunie - 2,2%.

Revenirea la standardul aurului?

Ideea de o monedă necorelată cu aurul ar fi fost probabil absurdă acum 100 de an, mai precizează analiştii Erste. Astăzi, doar gândul că în 1971 fiecare 35 de dolari americani aveau ca echivalent o uncie de aur este absurd. "O revenire la standardul aur nu este realistă în momentul de faţă. Dar totuşi discuţiile în acest sens s-au reluat. Presiunea trebuie să mai crească înainte de a implementa măsuri concrete", a declarat Stöferle. Diverse studii despre monede prezintă un fenomen interesant: cu cât raportarea la aur este mai puternică, cu atât scade inflaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb