Divergenţele cu privire la imigraţie au condus la eşecul negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliţie în Olanda, în pofida celor opt săptămâni de negocieri dificile, a anunţat luni principalul negociator, relatează AFP.
"Am încercat totul în vederea reduceri divergenţelor, iar ele s-au micşorat... dar nu am reuşit", a declarat pentru presă Edith Schippers, o reprezentantă politică însărcinată cu supervizarea negocierilor.
Negocierile se desfăşoară între Partidul Liberal (VVD) al premierului Mark Rutte, care s-a clasat pe primul loc, cu 33 de mandate în alegerile legislative de la 15 martie, şi alte trei partide, inclusiv creştin democraţii din cadrul CDA (19 mandate) şi progresiştii din cadrul D66 (tot 19 mandate).
Însă, pentru a obţine majoritatea în Cameră, care are 155 de mandate, negociatorii i-au inclus din partea stângă a eşicherului pe ecologiştii din cadrul GroenLinks, al căror tânăr lider Jesse Klaver a crescut cu patru mandate reprezentarea, la 14, şi despre care analiştii afirmă că se îndoiesc că ar fi înclinat să accepte un compromis.
Edith Schippers, ministrul în exerciţiu al Sănătăţii şi "informatoarea" însărcinată să ducă la bun sfârşit negocierile, a deplâns acest eşec. "Am decis împreună că nu putea să meargă", a adăugat ea.
Problema imigraţiei s-a dovedit principalul obstacol, pe lângă divergenţe cu privire la modificările climatice şi nivelul veniturilor.
În cazul unui acord, coaliţia ar fi dispus de o majoritate confortabilă de 85 de mandate, împotriva celor 20 de mandate ale partidului antiislam şi antieuropean al lui Geert Wilders, cel mai important din opoziţie.
Geert Wilders şi-a exprimat satisfacţia faţă de acest eşec într-un mesaj postat pe Twitter. "O veste foarte bună. Fără GroenLinks", a scris el, adăugând că partidul său rămâne "deplin disponibil".
Mark Rutte, care s-a angajat să nu coopereze cu Geert Wilders, chiar dacă partidul său a obţinut al doilea scor în alegeri, ar urma acum să se îndrepte către partide mici, inclusiv Uniunea creştină, ceea ce, în cazul unui acord, i-ar aduce o majoritate de 76 de mandate.
Guvernele de coaliţie, formate prin negocieri dure, reprezintă o tradiţie în Olanda.
În 2012, Rutte a avut nevoie de 54 de zile ca să-şi pună Guvernul pe picioare.
Recordul a fost stabilit în 1977, cu 208 de zile până la formarea Executivului.