Eşecul PSD la prezidenţiale este explicat de cearta ultimilor preşedinţi ai partidului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2015

Eşecul PSD la prezidenţiale este explicat de cearta ultimilor preşedinţi ai partidului

Evenimentele din ultimele zile în care sunt implicaţi ultimii doi preşedinţi ai PSD explică în bună măsură eşecul reprezentanţilor acestei formaţiuni politice în alegerile prezidenţiale din ultimii 11 ani. Dacă în cazul alegerilor locale şi parlamentare, "unitatea de monolit" funcţionează din plin, atunci când e nevoie ca tot activul de partid să susţină un singur om, lucrurile încep să scârţâie. Acuzele pe care şi le-au aruncat fără probleme ultimii doi şefi ai PSD, Victor Ponta şi Mircea Geoană, în condiţiile în care primul a şi fost şeful de campanie al celui de-al doilea în 2009, demonstrează că de foarte mult timp în acest partid există o stare de tensiune şi lipsă de încredere care a sabotat activitatea în campaniile electorale. Mincinois, şantajist, neserios sunt câteva dintre cuvintele grele rostite în ultima săptămână. Tot acest scandal se poate transfera în grupul parlamentar al PSD, ceea ce poate duce în final la căderea cabinetului Ponta. După ce Mircea Geoană a anunţat deschis că el este "alternativa la Victor Ponta", fie prin reformarea PSD fie prin crearea unei noi formaţiuni, la suprafaţă au revenit mai multe dintre problemele vechi. Există tot mai multe voci în PSD care susţin că scindarea partidului este iminentă, mai ales că "aripa" Geoană - Vanghelie se bucură de mai multă susţinere în partid decât îşi închipuie actuala conducere. Martor tăcut la tot acest scandal, PNL este principalul beneficiar al acestei situaţii.

Premierul Victor Ponta a afirmat că între el şi Mircea Geoană a apărut o stare conflictuală în momentul în care nu a dorit să îl numească pe acesta în funcţia de ministru de Externe: "Conflictul cu domnul Geoană, din punctul meu de vedere, a fost legat de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe. L-am desemnat pe domnul Aurescu când s-a eliberat funcţia". Anul trecut, la finele lunii noiembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că le-a spus colegilor încă din 2013 că: "Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de Externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de Externe, atunci va fi război în PSD". Imediat a venit şi replica lui Mircea Geoană, care a devenit extrem de ofensiv din momentul în care a fost exclus din PSD: "Victor Ponta minte. Nu se poate abţine să nu mintă. Iar atunci când susţine, fără probe, că i-aş fi cerut să mă desemneze ministru de Externe, îşi dă doctoratul în minciună. Victor Ponta este doctor în minciună, iar titlul acesta se pare că nu i-l poate lua nimeni. Nici Carlo Collodi, autorul lui Pinocchio, nu şi-ar fi imaginat minciuni precum cele spuse de Victor Ponta. Şi apoi, care este logica lui Ponta-Pinocchio? Pentru că m-aş fi supărat pe el că nu m-ar fi pus ministru, m-a dat afară din partid? Minciuna are picioare scurte, domnule Ponta, iar cariera dvs politică,bazată pe impostură şi minciună, se apropie de sfârşit. Prea multe se adună, domnule Ponta, iar decontul e mai aproape decât gândiţi. Din punct de vedere al declaraţiilor legate de aşa-zisul şantaj pentru poziţia de ministru de Externe, nu permit domnului Ghiţă şi nimănui altcineva să spună astfel de minciuni ordinare. Nu am avut niciun fel de discuţie cu domnul Ponta cu privire la vreo funcţie în eventualitatea în care ar fi câştigat, cu atât mai puţin să şantajez cu privire la aceste lucruri. În câteva săptămâni vom avea probabil o coaliţie de tip german între noul PSD şi noul PNL şi cariera domnului Ponta se va încheia".

Ion Iliescu consideră că mişcarea politică iniţiată de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie reprezintă "un joc neserios". Fostul preşedinte apreciază totuşi că s-a făcut o greşeală atunci când cei doi au fost excluşi din PSD: "Eu nu cred că aveam nevoie de aşa ceva şi când sunt puncte de vedere diferite - suntem un partid democratic sau vrem să fim un partid democratic - trebuie să existe forţa de a accepta puncte de vedere diferite şi de a lăsa dezbaterea liberă, schimbul de păreri, indiferent de diferenţele de opinie. Acest lucru chiar îmbogăţeşte gândirea. Asta este trăsătura oricărei societăţi. Suntem aşa de diferiţi unul de altul, dar tocmai această comunitate de entităţi diferite este bogăţia vieţii şi a societăţii, mai ales într-o formaţiune politică ce vrea să fie factor dinamic în viaţa socială. Eu am fost împotriva unor asemenea mentalităţi care îmi amintesc de perioade depăşite, anterevoluţie. Trebuie să gândim ce trebuie făcut pentru a se consolida entitatea aceasta politică, care îşi asumă nişte răspunderi, care are cea mai mare experienţă în aceşti 25 de ani de evoluţie a societăţii româneşti. Nu trebuie să înăbuşim glasurile, dezbaterea liberă de idei, să încurajăm diversitatea de opinie, confruntarea, dar confruntare civilizată ".

Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că situaţia creată este unică, fiind o premieră ca un partid aflat la guvernare să se scindeze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu cred ca un om normal s-ar inscrie in partidul lui Vanghelie-Geoana Parerea mea ca amandoi au fost 2 " pietre de moara"legate de baza P.S.D-ului (nu sunt membru de partid)

    1. Primarul care este si un "Prostanac"

      Pot sa-i vina, premierului, de hac..... 

      Nu esti membru de partid, dar esti simpatizant PSD.

      Ce om normal s-ar inscrie in PSD?!? 

      Sau in alt partid, dupa ce lei-am vazut pe in toata splendoarea lor. 

      Din pacate asta-i marea problema a noastra : suntem condusi de oameni anormali.  

      Insa PSD-ul care este capul tuturor rautatilor, bate toate recordurile in materie!

      E complicat de stabilit care e partid de lenesi, care e partid de hoti ,care epartid de derbedei e.t.c Ar fi normal ca un partid sa fie de stanga si unul de dreapta P.S.D-ul nu este de stanga, (vezi cota unica,cresterile de salarii si de pensii in procente,care maresc ecartul intre bogati si saraci-cresterea ar trebui sa fie o suma fixa la toti-).P.N.L-ul in loc sa propuna legi care sa stimuleze cadrul economic ,libera concurenta(cum bine spunea Papahagi--capitalismul nu da la nimeni nimic si nu ajuta pe nimeni),e la concurenta cu P.S.D.-ul care sa dea mai mult impresia ca ajuta poporul(a se vedea si criza francului elvetian(care popor?.Sa fie analizata situatia financiara a indivizilor care au luat credite in franci si sa vedeti surprize.Era o moda atunci sa-ti cumperi casa si sa o vinzi cu 20-30%mai mult)

      in mare si pe scurt as putea sa-ti raspund : ar trebui sa se inscrie fosta clasa muncitoare,;ei sunt cei care nu au di ce trai si nu stiu cei "stanga " si "dreapta", toti intelectualii care se trag din clasa muncitoare si inca nu le este rusine de unde au plecat.Cu conducatorii este o problema:una doua devin anormali.(nici eu nu sunt membru de partid )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb