Este posibilă redresarea economică fără creşterea comerţului global?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 noiembrie 2019


Călin Rechea

În ultima lună din T3 2019 s-a înregistrat un nou declin semnificativ al comerţului global, despre care Financial Times scrie că "distruge speranţele redresării".

Conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB, volumul comerţului global şi-a accelerat scăderea anuală până la 1,1% în septembrie 2019, de la 1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,3%, după un avans de 0,5% în luna anterioară.

Cele patru luni consecutive de scăderi anuale reprezintă cea mai îndelungată perioadă de contracţie a comerţului global din ultimii zece ani (vezi graficul 1).

Dinamica negativă s-a manifestat mai ales la nivelul economiilor emergente, unde scăderea anuală a importurilor s-a accelerat până la 3,3%, de la 3,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,6%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a accelerat până la 3%, de la 1,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,9%.

Indicele de volum al importurilor din economiile dezvoltate şi-a accelerat uşor creşterea anuală, până la 0,9%, de la 0,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,6%, în timp ce exporturile şi-au temperat declinul anual până la 0,1%, de la 0,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%.

Volumul comerţului exterior al ţărilor din Estul Europei şi Comunitatea Statelor Independente şi-a accelerat creşterea anuală până la 2,5%, de la 1,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri anuale de 3,2% a importurilor şi a unei creşteri anuale de 1,8% a exporturilor.

Declinul comerţului exterior la nivelul economiilor emergente a fost influenţată semnificativ de dinamica negativă a comerţului exterior al Chinei, care a înregistrat în septembrie 2019 a cincea lună consecutivă de scăderi anuale, pe fondul a unsprezece luni consecutive de scăderi anuale ale importurilor (vezi graficul 2).

Volumul importurilor Chinei şi-a accelerat scăderea anuală până la 5,9% în septembrie 2019, de la 1% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 6,9%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 2,6%, după o creştere de 0,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%.

"Din cauza lanţurilor valorice regionale şi globale, declinul importurilor Chinei a condus la scăderea semnificativă a cererii pentru importuri şi la nivelul celorlalte economii din Asia", a declarat Timme Spakman, economist la ING, pentru Financial Times.

Date recente din raportul anual privind stabilitatea financiară din China include o serie de avertismente cu privire la accentuarea tendinţei negative pentru dinamica lanţurilor valorice regionale şi globale, pe fondul creşterii accelerate a gradului de îndatorare al populaţiei.

Conform raportului publicat de banca centrală a Chinei, datoriile gos­podăriilor au ajuns până la 60% din PIB la sfârşitul anului trecut, respectiv 100% din veniturile totale ale gospodăriilor, cu efecte negative asupra consumului şi creşterii economice.

Motive suplimentare de pesimism oferă şi indicele transporturilor din Statele Unite, publicat lunar de compania Cass Information Systems (CIS).

Declinul său anual s-a accelerat până la 5,9% în octombrie 2019, de la 3,4% în luna precedentă (vezi graficul 3), pe fondul unei scăderi lunare de 3,9%.

Ultima scădere anuală este foarte apropiată de cea mai mare scădere din ultimii zece ani, de 6%, înregistrată în luna mai 2019.

"Datele ne arată că am trecut de la faza avertismentelor cu privire la încetinirea economiei la semnale privind intrarea în etapa de contracţie", după cum se subliniază în comunicatul de presă de la CIS, care mai susţine că "cererea este slabă pentru toate mijloacele de transport, atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional".

Mai mult, raportul de la CIS susţine că dinamica transporturilor din SUA este marcată de o accelerare a ratelor de scădere a activităţii, ceea ce arată "o înrăutăţire semnificativă a contracţiei", care se poate materializa într-un declin al Produsului Intern Brut până la sfârşitul anului curent.

Analiştii companiei americane şi-au mai exprimat îngrijorarea şi în ceea ce priveşte declinul puternic al volumului de mărfuri transportate pe calea aerului, în special în Asia.

Toate aceste tendinţe negative de la nivelul economiei globale s-au consolidat în ciuda aplicării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare de către principalele bănci centrale.

Efectele de stimulare economică a noilor injecţii monetare încă se lasă aşteptate, iar dacă întârzierea se va prelungi dincolo de primul trimestru al anului viitor, atunci guvernele şi băncile centrale vor avea o mare problemă, deoarece nimeni nu va mai fi păcălit de iluzia redresării.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Incetinirea comertului global nu reflecta in totalitate mersul economiei. E foarte probabil ca incetinirea exporturilor sa fie compensata partial de cresterea consumului intern, ceea ce e un lucru bun. Normal si mai ales sanatos din punct de vedere economic ar fi sa importi doar ceea ce nu poti produce.

    1. Pt cine urmareste articolele lui Rechea este evident cä omul are o obsesie cu politica de relaxare monetarä a bäncilor centrale! Eu chiar nu vad utilitatea acestor articole! Ca sa fiu mai exact,comentariile pe care le face la finalul fiecarui articol cred cä sunt absolut eronate!

      Rechea tatä,dacä bancile centrale nu relaxau politica monetarä si nu tipareau bani,atunci situatia economicä la nivel mondial ar fi fost mult mai rea si cu consecinte grave pt populatie!

      Atunci sa relaxeze mai departe, cât timp?

      S-a descoperit perpetuum mobile care să înlocuiască munca, inovația etc

      Tiparitul de bani . 

    Pt RomAnia nu i o problema redresarea, mai scornesc guvernantii niste decizii de impunere retroactive cu 5 ani , ca CASS de acum, sau Politia Fiscala din cadrul Anaf mai emite decizii de impunere persoanelor fizice sau micilor comercianti, ca cele care se emit de citiva ani dar presa nu are voie sa vorbeasca de abuzul Anaf, blocindu-ti toate activele, sechestrindu-le si vindindu-le iar tu judecate tata cu statul zeci de ani, pentru ca sesizarea penala de la Parchet n o solutioneaza niciun procuror cu anii. Asta nu vorbesc jurnalistii si uite asa se echilibreaz bugetul, prin japca statului si distrugerea micilor afacerii si a multor familii.

    1. Daca ai informatie concreta si documentata (cu probe), da-o unui ziarist BURSA si abia dupa ce nu ti-o publicam ai dreptul sa spui ce spui.

      Altfel, ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb