Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că Grecia se va confrunta cu un deficit de finanţare de 5,5 - 9,5 miliarde euro în 2015 şi 2016, dar are asigurări de la Europa că ajutorul va fi alocat Atenei în anii finali ai acordului de finanţare externă.
FMI a avertizat, la finele săptămânii trecute, că riscurile privind planul de reforme din Grecia sunt ridicate, astfel că ţările europene vor fi nevoite să acorde statului elen noi fonduri şi reduceri ale datoriilor.
"Programul evoluează în direcţia bună, dar dificultăţile sunt enorme. Respectarea la timp a angajamentelor europene pentru reducerea datoriilor şi finanţarea Greciei sunt esenţiale pentru succesul programului de reformă", conform unui raport FMI.
Potrivit FMI, implementarea politicilor stabilite de Atena în baza acordului cu creditorii internaţionali s-a abătut de la mersul normal, de mai multe ori în 2012, însă acum este pe drumul corect.
Documentul FMI notează că elenii au continuat, în număr extrem de mare, "să se sustragă de la plata taxelor", iar în sectoarele de stat "umflate şi neproductive" s-au făcut doar tăieri limitate.
Estimarea FMI privind necesul de finanţare vine după ce, în decembrie 2012, Comisia Europeană a preconizat că suma de care mai are nevoie Grecia în perioada 2015-2016 s-ar ridica la 5,6 miliarde euro.
Şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a declarat că Europa a promis că va continua să sprijine Grecia până la finele programului, în 2016. Thomsen a subliniat: "Estimările privind necesarul de finanţare sunt incerte şi vor fi reevaluate în mod regulat".
Grecia, epicentrul crizei datoriilor din Europa, a primit zeci de miliarde de euro - susţinere financiară de urgenţă de la partenerii săi din zona euro şi FMI, de la mijlocul lui 2010 până în prezent, ca să evite falimentul. Potrivit estimărilor însă, economia ţării va fi în recesiune şi în 2013, pentru al şaselea an consecutiv.
Săptămâna trecută, FMI a aprobat furnizarea unei tranşe de finanţare de 3,2 miliarde euro Greciei, după ce guvernul de la Atena a adoptat noi reduceri ale cheltuielilor bugetare, a obţinut îmbunătăţirea termenilor de finanţare din partea statelor europene şi a efectuat o răscumpărare de obligaţiuni.