ESTIMĂRI IATA ÎMBUNĂTĂŢITE PENTRU 2010: Companiile aeriene ar putea avea un profit total de 8,9 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2010

În 2009, industria transportului aerian a avut pierderi de aproape 10 miliarde de euro.

În 2009, industria transportului aerian a avut pierderi de aproape 10 miliarde de euro.

Companiile aeriene din întreaga lume ar putea înregistra, anul acesta, un profit total de 8,9 miliarde de dolari, estimează Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), majorând de peste trei ori cifra anticipată în luna iunie - 2,5 miliarde de dolari. Cifrele au fost modificate în sens pozitiv pe motiv că industria de profil îşi revine ca urmare a redresării economice. În 2009, industria de profil a consemnat pierderi de 10 miliarde de euro, conform IATA, iar pentru 2011, aşteptările arată un declin al profiturilor la 5,3 miliarde de dolari, întrucât este posibil ca expansiunea economică să nu fie sustenabilă.

"Profitul de 8,9 miliarde dolari pe care îl estimăm semnifică începutul redresării după pierderile de aproape 50 de miliarde de dolari înregistrate în deceniul trecut", a afirmat Giovanni Bisignani, directorul executiv al IATA, care, însă, şi-a exprimat temerile cu privire la durabilitatea acestei refaceri a industriei transportului aerian.

IATA preconizează că vânzările din transportul aerian se vor ridica la 560 de miliarde de dolari anul acesta, estimarea fiind cu 15 miliarde dolari mai mare decât cea lansată în luna iunie. Nivelul este apropiat de cel din 2008: circa 564 de miliarde de dolari.

Companiile aeriene din regiunea Asia-Pacific vor fi cele care vor beneficia cel mai mult de revenirea veniturilor din transportul aerian, susţin reprezentanţii IATA, adăugând că operatorii de profil din regiune vor avea un profit de 5,2 miliarde dolari în 2010, nu de 2,2 miliarde dolari, cât era estimarea precedentă. În schimb, companiile europene nu vor reuşi să revină pe profit, IATA estimând pierderi de 1,3 miliarde de euro în cazul acestora (mai mici decât cele de 2,8 miliarde euro anticipate anterior). IATA mai aş-teaptă ca societăţile de transport aerian din America de Nord să raporteze un profit de 3,5 miliarde de dolari, comparativ cu numai 1,9 miliarde, cât anticipa anterior.

Pentru Orientul Mijlociu, aşteptările sunt de 400 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât previziunea din iunie. Companiile aeriene din America Latină vor consemna un profit de un miliard de dolari, iar cele din Africa - de 100 de milioane de dolari, conform IATA, care, în aceste cazuri, nu şi-a modificat estimările precedente.

IATA reprezintă 230 de companii aeriene din întreaga lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb