ESTIMĂRI PRIME TRANSACTION: "Companiile din industria aluminiului, pe podiumul randamentelor dividendelor potenţiale în 2018"

A.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 februarie 2018

"Companiile din industria aluminiului, pe podiumul randamentelor dividendelor potenţiale în 2018"

Alumil Rom Industry (ALU) şi Alro Slatina (ALR), societăţi ce activează în industria aluminiului, ocupă primele două locuri în topul randamentelor dividendelor potenţiale pentru anul 2018, realizat de Departamentul de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction şi publicat pe data de 23 februarie 2018.

În cazul Alumil, analiştii au estimat un randament brut de 32,15%, plecând de la premisa distribuirii integrale a profitului din 2017 sub formă de dividende.

În raport se menţionează: "După profitul foarte mare raportat, randamentul dividendului este de peste 30%. Lipsa unei politici constante de dividende aduce un risc mai mare în cazul Alumil, iar finanţarea unor dividende atât de mari depinde de încasarea contravalorii unui teren vândut la finalul anului trecut".

Pentru calculul randamentului dividendului, analiştii au utilizat preţul de închidere al titlurilor ALU din data de 21 februarie 2018, de 1,34 de lei/acţiune, valoarea dividendului estimat este de 0,4308 lei/titlu.

Anul trecut, Alumil a realizat un profit net de 13,46 milioane de lei, de aproape unsprezece ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 1,23 milioane de lei. Compania nu a distribuit dividende în 2017.

Pentru Alro, Prime Transaction previzionează un randament brut de 13,01%, plecând, de asemenea, de la ipoteza unei distribuţii de 100% din profitul net realizat, anul trecut.

Analiştii au explicat: "Rezultatele Alro au fost peste aşteptări. În cazul producătorului de aluminiu, istoricul arată o preferinţă pentru distribuirea integrală a profitului către dividende atunci când rezultatele financiare au permis acest lucru".

Pentru calculul dividendului, cei de la Prime Transaction au folosit tot preţul de închidere al acţiunii din data de 21 februarie 2018, de 3,42 de lei/unitate, dividendul previzionat fiind de 0,4451 lei/unitate.

Compania a obţinut un profit net preliminar de 318 de milioane de lei, în 2017, în creştere cu circa 370% faţă de cel din anul anterior.

Valoarea dividendului distribuit în anul 2016 a fost de 0,09417 lei/acţiune.

Brokerii consultaţi de Ziarul BURSA au pus rezultatele bune obţinute de Alro pe seama creşterii cotaţiei aluminiului, la nivel internaţional.

Următoarea poziţie a topului realizat de Prime Transaction este ocupată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al cărui randament este de 12,89%, nivelul estimat al dividendului fiind de 0,1178 lei/titlu.

Analiştii au explicat: "Convocatorul AGA al Fondului a propus un dividend brut de 0,0678 lei pe acţiune din profitul pe anul trecut, dar suma totală luată în calcul de noi include şi o distribuţie de numerar de 0,05 lei/titlu. Trebuie precizat că ipoteza acestei distribuţii suplimentare presupune un risc mai mare decât estimările pentru ceilalţi emitenţi. Având în vedere situaţia de anul trecut, când au avut loc două distribuţii de numerar, şi afirmaţiile din Raportul Anual pe 2017, considerăm că probabilitatea ca Fondul să acorde o distribuţie de numerar în plus faţă de dividend este mai mare decât cea de a nu o acorda, însă nu mult mai mare de 50%".

Pe următoarele două poziţii se află titlurile Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu randamente ale dividendelor brute de 12,24%, respectiv 12,14%.

Randamentul mediu brut al primilor 20 de emitenţi din top este de 9,88%, potrivit estimărilor Prime Transaction.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Analistii lui peste, la alu div va fi cam 50%, usor de anticipat cand vezi profitul reportat, cashul e de 0.8 pe actiune, despre ce vorbim?

    1. Are de primit banii pe terenul din bucuresti vreo 4 milioane de Euro, ia calculeaza cashul acum.

      Cei 4 milioane Euro vor intra in contul ALU pana cel mai tarziu 30 aprilie 20-18, deci profitul din aceasta sursa se va inregistra pe acest an si poate fi distribuit sub forma de dividende anul viitor. Oricum si dividendul ce poate fi distribuit anul acesta poate fi de 0.8000/actiune, daca luam in calcul si profitul reportat di anii anteriori. Sa nu mire pe nimeni daca cotatia ALU va ajunge anul acesta pe la 2.5 - 3.00 roni.

    la ALR concentrati-va un pic si nu mai aruncati din pix. nu are istoric de distribuire 100% dividende, a distribuit intre 80-120% in functie de cash-flow-ul previzionat pentru anul viitor. daca ati fi luat in calcul pozitia de cash probabila la 31.12 si planul de investitii pe 2018 ati fi concluzionat ca 100% distributie este prea ambitios. un 0.35 pe actiune este fezabil insa

    nu creşterea cotaţiei aluminiului, la nivel internaţional.a dus la profituri foarte mari, si vinzarea de produse finite cu grad mare de prelucrare, daca vedem ultimele raportari la alro si alu, cred ca profitul pe 2018 va fi dublu fata de 2017, la FP trebuie asteptata AGEA, este posibil sa fie deja formata o alta majoritate, care poate impune o alta directie............

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb