Estimările AIE pentru cererea mondială de petrol - modificate în creştere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 august 2009

Cotaţia ţiţeiului se menţine în jurul a 70 de dolari barilul

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în sens pozitiv previziunile pentru cererea mondială de petrol din 2009 şi 2010, pe fondul accelerării activităţii industriale din China, ţara cu cea mai rapidă creştere a consumului de ţiţei din lume.

Potrivit raportului lunar al AIE, publicat ieri, cererea mondială de petrol va fi, în medie, de 82,25 milioane barili petrol pe zi anul viitor, cu 70.000 barili/zi mai mult decât estima agenţia anterior.

Creşterea cererii de anul viitor va fi de 1,6%.

"Există unele semne de viaţă, în special în economia Chinei", a afirmat David Fyfe, director al diviziei de industrie petrolieră şi pieţe din cadrul AIE. Acesta a adăugat: "Trebuie, însă, să ţinem cont de ceea ce se întâmplă în economiile dezvoltate, unde activitatea industrială este, încă, foarte înceată".

În 2009, cererea mondială de petrol va scădea cu 2,7%, la 83,9 milioane barili pe zi, chiar şi după revizuirea în creştere a estimării, cu 190.000 barili pe zi, a anunţat AIE.

Pentru Europa, AIE estimează un declin al cererii de 4,3% în acest an şi de 0,4% în 2010. Pentru America de Nord, agenţia a prognozat o scădere de 5,1% în 2009, respectiv o creştere de 0,9% în 2010.

Raportul AIE mai notează: "În afara economiilor emergente, producţia industrială rămâne pe teritoriu negativ, chiar dacă ritmul declinului s-a mai redus. Mai îngrijorător este faptul că producţia industrială din Statele Unite se pare că nu a atins încă punctul cel mai slab".

Agenţia şi-a majorat estimările referitoare la producţia din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC): cu 200.000 barili/zi în 2010 şi cu 160.000 barili/zi în acest an, pe fondul producţiei peste aşteptări din Rusia. Producătorii din exteriorul OPEC, care furnizează circa 60% din cantitatea de petrol la nivel mondial, vor produce circa 51,4 milioane barili/zi în 2010, potrivit estimărilor agenţiei.

În ce priveşte cererea pentru ţiţeiul OPEC, aceasta este aproape neschimbată faţă de estimarea anterioară, ridicându-se la 27,4 milioane barili pe zi.

Ieri, după anunţul privind modificarea estimărilor AIE, preţul petrolului brut cu livrare în septembrie a crescut cu 20 de cenţi (0,3%) pe piaţa din New York, la 69,65 dolari. Anterior publicării raportului, preţul coborâse la 68,84 dolari.

Anul acesta, preţul petrolului a câştigat 55%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb