Majoritatea social-democrată din Senatul se pregăteşte astăzi să respingă în şedinţa de plen ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.
Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a anunţat ieri că actul normativ se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de plen de azi, după ce va primi avizele şi rapoartele necesare din partea comisiilor.
Cazanciuc a susţinut, în urmă cu două zile, într-o conferinţă de presă, că această ordonanţă de urgenţă "nu este de modificat", ci una "de respins", "pentru că, pur şi simplu, nu numai că sfidează Parlamentul României, dar sfidează bunul simţ". El a menţionat că PSD este "categoric" împotriva creşterii etapizate a alocaţiilor pentru copii.
"O să vedem ce o să facem în comisii sau în plen, dacă vom respinge, pur şi simplu, această ordonanţă de urgenţă sau dacă o să o amendăm, în aşa fel încât ea să fie exact strict ca legea în vigoare în momentul de faţă. Este mai degrabă o chestiune de tehnică legislativă", a explicat preşedintele interimar al Senatului.
Amintim că Guvernul a adoptat, în 29 iulie, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea cu 20%, începând cu 1 septembrie a alocaţiilor copiilor. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20%, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.
Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocaţiilor copiilor, lege adoptată la iniţiativa PSD la finalul anului trecut şi care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Orban, care a susţinut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de şase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocaţiilor.
Camera Deputaţilor a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, propunerea PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii. Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020. Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020. La finalul lunii iunie, guvernul PNL a atacat la Curtea Constituţională legea de respingere a ordonanţei de urgenţă, CCR respingând sesizarea.