Actualizare - Bitcoin marchează un nou record istoric
Bitcoin a urcat astăzi la un nou record istoric, în condiţiile lansării cu succes în Statele Unite a primului ETF cu expunere pe contracte futures ale criptomonedei, conform CNBC.
Cea mai populară monedă digitală a lumii a depăşit pragul de 66.000 de dolari, peste recordul anterior de 64.899 dolari, stabilit la mijlocul lunii aprilie, arată agenţia americană.
Potrivit CNBC, comentariile bullish ale legendarului investitor Paul Tudor Jones au susţinut sentimenul pozitiv din piaţă. Miliardarul a spus că preferă criptomonedele ca acoperire în faţa inflaţiei, în detrimentul aurului.
---
Actualizare - Tranzacţii de peste un miliard de dolari pentru ETF-ul pe Bitcoin, în prima zi bursieră
ETF-ul ProShares Bitcoin Strategy a cumulat tranzacţii de puţin peste un miliard de dolari, în prima zi la New York Stock Exchange, clasându-se astfel pe poziţia a doua în topul lichidităţii la debut, după ETF-ul Blackrock US Carbon Transition Readiness, a cărui rulaj s-a ridicat la 1,16 miliarde de dolari, în prima zi de tranzacţionare din aprilie, reiese dintr-un articol publicat de Cointelegraph.
ETF-ul a deschis la 40,88 dolari şi a încheiat ziua la 41,94 de dolari, fiind tranzacţionate 24.313 titluri.
Eric Balchunas analistul de ETF-uri de la Bloomberg, a scris pe Tweeter că ETF-ul celor de la ProShares cu activ suport contracte futures pe Bitcoin a strânit fără îndoială cel mai mare interes "natural". Asta deoarece, conform analistului, valoarea tranzacţiilor din prima zi cu ETF-ul celor de la Blackrock a fost "nenaturală", pentru că a fost planificată în prealabil de un investitor gigant. După lansare, rulajul cu titlurile ETF-ul Blackrock US Carbon Transition Readiness au căzut puternic, notează Cointelegraph.
---
Primul ETF cu activ suport contracte futures pe Bitcoin, ProShares Bitcoin Strategy (BITO), a fost lansat ieri la bursa din New York, marcând un punct de referinţă pentru industria criptomonedelor, conform presei internaţionale.
Conform ProShares - administratorului fondului, ETF-ul urmăreşte să ofere apreciere de capital în primul rând prin expunerea la contracte futures pe Bitcoin, şi nu investeşte direct în criptomonedă. În debutul sesiunii de tranzacţionare, ETF-ul era în creştere uşoară.
Michael Sapir, CEO-ul ProShares a spus înainte de lansare, citat de CNBC: "Credem că o mulţime de investitori aşteaptă cu nerăbdare lansarea unui ETF legat de Bitcoin, după ani de eforturi în acest sens (...). Produsul va deschide expunerea faţă de Bitcoin către un segment mai mare de investitori, care au conturi la brokeri şi sunt obişnuiţi să cumpere acţiuni şi ETF-uri, dar nu vor să îşi deschidă şi să înveţe să lucreze cu un cont al unui furnizor de criptomonede ... sau sunt îngrijoraţi că aceşti furnizori sunt nereglementaţi".
ETF-urile pe contractele futures ale Bitcoin semnalează, de asemenea, o bornă importantă din punctul de vedere al reglementării pentru industria încă tânără a criptomonedelor, care se străudieşte de multă vreme să îşi marcheze locul în lumea financiară foarte reglementată. Alţi patru furnizori de ETF-uri speră să îşi lanseze produsele în această lună, iar un al doilea ETF bazat pe contracte futures este posibil să intre la tranzacţionare chiar în această săptămână, după cum reiese dintr-un articol publicat de CNBC.
Ian Balina, CEO-ul firmei de date şi analiză Token Metrics a spus, conform publicaţiei menţionate: "Acesta va fi, probabil, cel mai important aviz dat de SEC (n.r. Securities and Exchange Commission - autoritatea de reglementare americană) pentru cripto".
Balina a subliniat că, la nivel global, autorităţile de reglementare se află de ani de zile în conflict cu industria cripto, ceea ce a împiedicat acceptarea criptomonedelor de către investitorii de retail. În opinia sa, lansarea primului ETF pe Bitcoin reprezintă o poartă prin care investitori şi capital nou vor intra în spaţiul cripto.
Totuşi, acest ETF nu este chiar ceea ce îşi doreşte de fapt industria cripto: fonduri care să investească direct în Bitcoin, conform CNBC.
Din 2017 şi până în prezent, cel puţin zece administratori de active au vrut să lanseze ETF-uri direct pe Bitcoin, adică vehicule care oferă investitorilor posibilitatea să cumpere direct moneda digitală, nu instrumente derivate legate de aceasta. Toţi au fost respinşi de SEC, condusă pe atunci de Jay Clayton, care a susţinut că niciun manager nu a putut demonstra că piaţa poate fi rezistentă la manipulare. În august, preşedintele de acum al organismului de reglementare din SUA, Gary Gensler, s-a arătat în favoarea vehiculelor de investiţii ce includ contracte futures, fapt ce a declanşat o mulţime de cereri de ETF-uri cu activ suport contracte futures pe Bitcoin, arată sursa menţionată.
Totuşi, anumiţi consilieri consideră că monedele digitale sunt un activ speculativ, iar parierea pe preţurile contractelor futures este foarte riscantă.
Jordan Benold, partener la Benold Financial Planning din Prosper, Texas, a caracterizat investiţia în contracte futures pe Bitcon drept "riscul suprem" pe care cineva şi l-ar putea asuma. În opinia sa, volatilitatea criptomonedei asociată cu contractele futures aduc mai degrabă a joc de noroc. Totuşi, consilierul nu descurajează investiţiile experimentale, cu sume mici. "Puteţi să o faceţi, dar la o scară foarte, foarte redusă", a spus Benold, conform CNBC.
Mulţi speră că, lansarea primului ETF bazat pe contracte futures ale Bitcoin, bătătoreşte calea pentru un ETF cu activ suport moneda digitală în sine.
Ieri, în debutul sesiunii de tranzacţionare de la New York, Bitcoin naviga în jurul nivelului de 63.000 de dolari, cu puţin sub maximul istoric atins la începutul acestui an, de circa 64.870 de dolari.
Notă
Investiţia într-un ETF bazat pe contracte futures nu este acelaşi lucru cu investiţia directă în Bitcoin. Un contract futures este un acord de vânzare-cumpărare a unui activ, la un anumit moment din viitor, la un preţ stabilt în prezent. Astfel, un ETF bazat pe contracte futures urmăreşte contractele decontate în numerar şi nu preţul activului în sine. Asta înseamnă că preţul şi performanţa fondului va fi diferită într-o oarecare măsură de performanţa monedei digitale.