Eu, MAKE, SRI - stul

MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 2 octombrie 2006

7 August 2006, BURSA

Sunt numit drept "colaborator SRI", eu, Florian Goldstein, directorul general al ziarului "BURSA", alaturi de alti doisprezece ziaristi, intr - o lista cu autor anonim, transmisa vineri pe Internet si publicata sambata in "Curentul".

Faptul ma necajeste. Nu consider ca este compromitator sa fii SRI - st sau colaborator SRI, caci asta nu inseamna ca ai fi SECURIST si ai fi facut politie politica.

Dar, nu am fost niciodata colaborator SRI.

Minciuna ma necajeste din mai multe motive.

In primul rand, pentru ca nu pot dovedi ca este o minciuna. Daca as fi colaborator SRI, atunci as nega ca sunt colaborator SRI.

Cum nu - s colaborator SRI, atunci neg ca sunt colaborator SRI.

Nu - i nicio diferenta in reactie.

Si atunci, de ce m - ar crede lumea? Simpla negare nu infirma minciuna, ci ar trebui sa aduc dovezi.

Dar cum sa aduc dovezi despre ceea ce nu sunt?

Ce sa fac, sa ma duc la SRI si sa le cer o adeverinta ca nu sunt colaboratorul lor?

Sa zicem ca, dupa ce ar rade de mine copios, vreun ofiter milos SRI mi - ar da o astfel de adeverinta absurda ca nu - s colaboratorul lor. As publica - o in facsimil, sa vada toti.

Si?! Ar dovedi asta ca nu - s colaborator SRI? Nu!

Daca as fi colaboratorul lor sau ofiter SRI acoperit, atunci SRI - ul ar fi la fel de interesat ca si mine sa nege ca am purta astfel de relatii.

In concluzie, pot dovedi ceea ce sunt, dar este foarte greu sa probez ceea ce nu sunt.

Si nu numai atat, dar, de vreme ce eu stiu ca n - am colaborat vreodata cu SRI, imi este foarte greu sa ma mobilizez sa dovedesc ceva care, mie insumi, imi este inutil. In mod normal, aici as termina acest articol.

*

Am fumat o tigara. Acum pot sa continui.

O fac pentru cititorii nostri, pentru cei care ma cred atunci cand scriu si public in "BURSA", o fac pentru credibilitatea ziarului "BURSA" castigata in inclestari cu forte care, aparent, ne - au fost superioare si o fac pentru tinerii ziaristi din redactia mea.

Observ detaliul ca animalul care a facut lista nu este doar un porc, ci si un bou. El nu a sesizat o diferenta esentiala intre mine si ceilalti de pe lista, o diferenta care face sa nu incapem impreuna acolo, caci daca eu intr - adevar as fi SRI - st, atunci cazul ar avea cu totul alte implicatii, cu mult mai grave si mai ample, decat la restul si ar trebui tratat separat.

In lista anonimului publicata in "Curentul", functia care imi este atribuita este cea de "director general". Nu este fals. Asa scrie in caseta tehnica a ziarului "BURSA", in dreptul cognomenului meu - MAKE.

In realitate, insa, functia mea este cea de presedinte - director general al intregului Grup de presa "BURSA", care, pe langa ziar, mai editeaza sapte titluri de reviste.

Cand ma trec drept "director general", o fac dintr - un fel de pudoare, de modestie. Si tot din modestie, nu fac tam - tam ca, de fapt, sunt proprietarul majoritar al Grupului. N - am vazut niciodata ca actionarul majoritar al unui grup de presa sa vina la conferinte de presa si sa - si noteze constiincios, in rand cu ceilalti ziaristi. Eu o fac. Imi place.

Daca as fi colaborator sau ofiter acoperit, atunci legatura mea cu SRI s - ar translata asupra intregului Grup si asupra ziarului "BURSA" in intregimea lui, ceea ce nu - i cazul celorlalti doisprezece ziaristi din lista.

Intrucat am controlul asupra ziarului "BURSA" (si asupra Grupului), ar rezulta ca ziarul ar face politica SRI (ba chiar, ar fi intemeiat sa apara suspiciunea ca ziarul "BURSA" ar fi, de fapt, proprietatea SRI, iar eu as figura la Registrul Comertului doar de fatada).

Consecintele acestui scenariu (la care boul nu s - a gandit) sunt hilare. Sarmanii americanii astia care - mi sunt parteneri cu 49,95% de opt ani, sunt asa de prosti ca nici n - au mirosit atata amar de vreme cu cine s - au insotit (desi, reprezentantul lor, acelasi de la inceput si pana acum, lucreaza in biroul meu si aude si ce sughit).

Si inca un detaliu: sarmanii mei parteneri americani sunt de extractie doctrinara libertarieni, adica tot ce poate fi mai contradictoriu unei structuri precum SRI. Cum dracu ne - om fi inteles ideatic atat de bine in tot timpul asta?! Mare ipocrit trebuie ca sunt! Si ce drac de scoala voi fi facut, asa ca sa pot raspunde natural si in "perfect fit" unor libertarieni? Caci SRI - ul nu dispune de un profesor de clasa asta.

PENTRU ZIARISTII DE LA "BURSA"

Dar, daca as vrea ca ziarul "BURSA" sa faca politica SRI - ului, atunci ce rost mai are intreaga procedura - relativ sofisticata - care sa asigure tinerilor ziaristi din redactie o libertate nestirbita de exprimare?! Cum s - ar putea explica faptul ca nimeni din conducere, nici eu, nici altcineva subaltern, nu are dreptul sa modifice ori sa elimine - pe criterii ideologice - vreun articol al vreunui ziarist, oricat de incepator ar fi el?!

Daca as fi fost colaborator SRI, atunci de ce mi - as mai fi batut cuie - n talpa sa inventez o complicata birocratie cu Cod deontologic propriu Grupului "BURSA", cu Manual de redactare, cu Regulament intern al redactiei, cu fise de post si Contract de munca - toate semnate bilateral - care, fiecare, prevede completa responsabilitate si libertate a ziaristului asupra articolelor sale? Sunt aproape sigur ca niciun alt trust de presa nu dispune de asa ceva. Ce m - a apucat pe mine, SRI - stul, sa fac asta - sunt tampit?!

Oi fi fiind, dar, de vreme ce SRI - ul nu se putea folosi de mine ca sa manipuleze "BURSA", atunci de ce sa ma mai tina in ograda?!

PENTRU CITITORII ZIARULUI "BURSA"

Ii rog pe cititorii fideli sa examineze colectia ziarului "BURSA" ca sa - mi constate politica editoriala SRI - sta.

Recunosc ca am criticat toate regimurile politice care s - au succedat la putere. Impresia mea este ca SRI, totusi, nu s - a aflat niciodata in opozitie, ci a servit mereu puterea politica (cu abateri, probabil, care tin de socotelile lor).

Din cate am auzit, SRI nu este o structura monolitica, ci periodic, este sfasiat de lupte fratricide.

Imi amintesc ca, prin toamna anului 1997, la urechi mi - a ajuns ca "serviciile" s - ar afla intr - o criza atat de adanca, incat vor declansa lupte de strada, precum mafiotii din Chicago in perioada prohibitiei. Probabil ca nu era decat o convulsie interna la schimbarea de regim politic.

Pentru noi, ziarul "BURSA", a fost foarte simplu - uite puterea, so pe ea! Tot asa in 2000 si tot asa in 2004.

Daca examinati colectia ziarului "BURSA", atunci observati ca n - avem "jocuri" si nu glumim - indeplinim vocatia unui ziar adevarat, ne situam intotdeauna in opozitie cu puterea politica (dar nu pe bancile opozitiei, ca partidele politice). Ne indeplinim menirea de reprezentanti ai cetatenilor care vegheaza la interesul lor (si nu - i usor si nu - i fara temeri si pericole).

Este "BURSA" un ziar SRI - st? Sunt eu, Florian Goldstein, SRI - st? Raspundeti singuri. Aveti ziarul asta in fata si le puteti consulta pe toate, aparute de - a lungul ultimilor saisprezece ani.

PENTRU SRI

Vreau sa asigur Serviciul Roman de Informatii ca am fost si raman potentialul sau colaborator de nadejde dintotdeauna. Tot asa, am fost disponibil pentru colaborarea cu securitatea (nu cu politia politica) de dinaintea Revolutiei - daca as fi aflat de o actiune indreptata impotriva patriei, i - as fi informat. Doar ca n - a fost cazul.

Cand voi afla de o faradelege si mai ales de una care ne pune in pericol ca natiune, o voi semnala in ziarul "BURSA" si voi sta SRI - ului la dispozitie cu toata solicitudinea. Cred ca aceasta este obligatia mea de cetatean si banuiesc ca este inscrisa in Constitutie. Daca nu - i inscrisa, atunci ar trebui sa fie.

Nu voi refuza niciodata colaborarea cu serviciile speciale in cazuri de siguranta nationala.

As face - o asa cum am fost disponibil si pana acum - fara remunerare, fara contract si fara nicio "acoperire".

Si apropos, n - am nevoie de niciun salariu de la SRI, banuiesc ca este indeajuns de neinsemnat in raport cu salariul si dividendul pe care - l incasez de la Grupul de presa "BURSA".

PENTRU COLEGII DE BREASLA

Am fost dat afara din Clubul Roman de Presa, cu vreo doi - trei ani in urma. Mi se pusese in vedere sa public in "BURSA" o replica a Clubului la scrisoarea deschisa publicata de mine impotriva lui Cristian Tudor Popescu, in calitatea sa de presedinte CRP.

Clubul mi - a dat, in scris, un ultimatum, ca, daca nu - i public replica si ca, chiar daca o public, dar o insotesc de vreun comentariu, atunci voi fi exclus din CRP (al carui fondator sunt alaturi de altii).

Rezulta ca ar fi fost la indemana si alegerea mea sa ma supun si sa nu fiu exclus din Clubul Roman de Presa. Mi se pare logic ca, pentru SRI, as fi fost mai pretios ca membru (pe viata, asa cum prevede Statutul CRP) al organului de conducere al Clubului - Consiliul de onoare.

Mi se pare logic ca, daca as fi fost SRI - st, atunci sa fi primit ordin sa fac pe dracu - n patru sa raman in Consiliul de onoare (si - mi era si foarte lesne).

Eu, SRI - stul Florian Goldstein, insa, am fost recalcitrant - am publicat replica Clubului (asa cum cere deontologia), dar am comentat - o copios.

Am adus Clubul Roman de Presa in pozitia sa - si arate adevarata atitudine fata de libertatea presei.

Caci, pentru acest delict - libertatea de opinie - , ca i - am comentat replica in ziarul meu, pe banii mei, Consiliul de "onoare" m - a dat afara din el si din Club.

Va rog sa remarcati ca, daca sunt SRI - st, atunci SRI - ul a pierdut un membru in Consiliul de onoare al CRP, numai si numai pentru ca membrul acela s - a incapatanat sa - si respecte libertatea de expresie.

Un SRI - st nu prea disciplinat.

Tot colegilor din presa le aduc la cunostinta ca, de mai bine de trei ani, eu Florian Goldstein, bat la usile Tribunalului international de la Strassbourg (pentru drepturile omului) ca sa ma judec cu Statul Roman, pentru ca mi - a cenzurat ziarul printr - o sentinta judecatoreasca care va intra in analele infamiei. Sentinta respectiva imi interzice sa raspandesc "minciuni" si o spune ca - mi interzice "chiar daca ele sunt adevarate". Este vorba despre un proces pierdut in fata unui coleg de breasla la care s - a angajat Cristian Tudor Popescu, cel care s - a oferit sa - mi "medieze" conflictul cu acela.

Banuiesc ca, daca as fi SRI - st, as primi un ordin sa - ncetez actiunea, din instanta internationala, ba chiar nici n - as fi initiat - o. Dar, ma gandesc ca de - as fi fost SRI - st, atunci nici n - as fi pierdut procesul. Si poate ca nici proces si nici conflict n - ar fi avut loc.

PENTRU MINE

Tot week - end - ul am fost necajit. Lista asta si - a atins scopul in privinta mea - realmente m - a demobilizat, este prima oara cand mi - a venit sa parasesc Romania, pentru ca nu vreau sa cer nimanui increderea in mine. O are sau nu o are. Or, acum ar trebui sa cer incredere tuturor compatriotilor mei. Si nu vreau.

Am 55 de ani, am nume evreiesc si as fi putut pleca oricand din tara si in timpul lui Ceausescu. Pot pleca si astazi oriunde - este un orasel la malul marii in Grecia, o splendoare - am destui bani sa ma asez acolo cu toata familia si sa traim din renta, paradiziac.

De ce m - a amarat intr - atat porcaria asta cu lista?

Pentru ca am ramas infantil. Copil fiind, la trei - patru ani, am fost inconjurat cu dragoste. Am crezut ca lumea - i facuta special pentru fericirea mea si ca toata lumea ma iubeste.

Ulterior, am luat - o peste bot foarte des (uneori, la propriu - am nasul stramb de la un pumn antisemit primit in obraz odata cu cuvintele "Jidan imputit!" - respir doar cu o nara).

Dar, dincolo de experiente, mi - a ramas licarul de incredere in lume din copilarie.

N - am avut iluzia ca ziarul "BURSA" nu mi - ar atrage inamici, desi, personal, n - am nimic cu nimeni (nici cu Boboc, nici cu Popescu si nici cu Sarbu), ci scriu in virtutea principiilor dreptatii si adevarului, asa cum eu inteleg realitatea.

Nu, n - am avut iluzia ca nu mi - as atrage ostilitatea.

Dar, m - am considerat cel mai curat ziarist din Romania, in generatia mea. N - am fost SECURIST si n - am fost nici macar PCR - ist (cred ca - i caz unic printre ziaristii cu varsta de peste cincizeci de ani).

Lista asta cu SRI - sti mi se pare o blasfemie fata de toate eforturile mele. Ea arata ca am un dusman real care vrea sa ma bage in haznaua confuza cu securisti si SRI - sti.

Lista asta este cea care a reusit sa - mi distruga credinta din copilarie ca, toate porcariile care mi se intampla ar fi doar superficiale si ca, de fapt, toata lumea ma iubeste.

Nu, undeva, cineva anonim, ma dusmaneste realmente. Am un dusman.

Il bag in pizda ma - sii! Romaneste!

O lista cu treisprezece ziaristi, despre care un autor anonim afirma ca ar colabora cu SRI si SIE, a fost publicata sambata in "Curentul".

Cel putin unul din ziaristii figurand acolo - Florian Goldstein de la "BURSA" - nu este si nu a fost colaborator SRI (asta ar fi presupus un contract sau o intelegere intre parti si eventual o remunerare sau alte avantaje, ceea ce nu este cazul).

Lista este falsa, fie si numai din cauza asta.

Lista a fost aruncata presei, in conditiile actiunii de desconspirare a ziaristilor care au colaborat cu securitatea ca politie politica.

Un neatent poate confunda SRI - Serviciul Roman de Informatii aparut dupa Revolutie - cu securitatea de dinaintea Revolutiei.

Logica unei astfel de diversiuni este chiar asta, sa intoxice opinia publica cu nume (cel putin unul) care n - au avut de - a face niciodata cu serviciile speciale ori cu securitatea, pentru ca atunci cand vor fi (daca vor fi) dezvaluite numele securistilor din presa, sa fie toti o apa si - un pamant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb