EUGEN ANICESCU, COUNTRY MANAGER, COFACE ROMÂNIA: "Crizele - adevăratul educator al pieţei noastre"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2022

Eugen Anicescu

Eugen Anicescu

Adevăratul educator al pieţei din ţara noastră au fost crizele, spune Eugen Anicescu, country manager, Coface România, menţionând că societăţile au trecut printr-un proces de educare, iar în prezent "sunt mai înţelepte şi mai profesioniste".

Domnia sa a declarat ieri, într-o întâlnire cu jurnaliştii: "Cred că adevăratul educator al pieţei din România au fost crizele. Anul 2007 (n.r. anterior crizei financiare globale) arăta o anumită poză a mediului de afaceri din România, iar 2022 arată o poză absolut diferită. Mediul de afaceri de astăzi este mult mai puternic decât acum 12, 15 sau 25 de ani pentru că societăţile au trecut printr-un proces de educare. Companiile din România sunt mai înţelepte, mai profesioniste. Deşi la nivelul economiei putem să avem o îngrijorare şi să lansăm semnale de alarmă, în esenţă discutăm de un mediu de afaceri profesionalizat, cu rezilienţă la crize".

Reprezentantul Coface România a menţionat că, în prezent, lansarea de prognoze a devenit "un sport extrem sau imposibil", pentru că există multe elemente care ţin de decizia umană, decizia politică, decizia geostrategică, intervenţia statelor în situaţii de criză. Toate acestea fac greu de tras nişte concluzii, conform domnului Anicescu, care a precizat: "În 2020 am trecut printr-o recesiune indusă de o închidere imediată a economiei în contextul pandemiei, recesiune care a fost urmată de o creştere economică rapidă determinată de o intervenţie fără precedent a statelor. Apoi a început un proces inflaţionist, determinat de măsurile luate în perioada crizei pandemice. Acum, avem şi un război în Europa. Avem un mediu complex, cu multe elemente".

Eugen Anicescu a mai adus în atenţie că în prezent ne aflăm în mijlocul unei crize din cauza inflaţiei cu două cifre, iar actuala criză nu seamănă cu cea din 2008, elementele care trebuie gestionate fiind fără precedent.

"Este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla «mâine», riscurile sunt în creştere", a avertizat Eugen Anicescu, adăugând că este greu de prevăzut când se vor materializa acestea.

Coface: "Creditarea comercială rămâne modalitatea principală de finanţare a companiilor româneşti"

Coface, furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit, marchează 15 ani de la lansarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piaţa din România, informând că finanţarea prin creditare comercială (achiziţii de la furnizori cu plata la termen) rămâne modalitatea principală de finanţare a companiilor locale, creditele comerciale reprezentând per total în economie de 3,5 ori mai mult decât creditele bancare.

Potrivit unui comunicat Coface, soldul creanţelor comerciale este, de asemenea, în continuă creştere, spre exemplu în 2020 consolidat pe economie, acesta a ajuns la 430 de miliarde de lei, în creştere cu 38 de miliarde de lei faţă de anul precedent, în timp ce soldul creditelor bancare a ajuns la 123 de miliarde de lei, creşterea faţă de anul precedent fiind de 6 miliarde de lei. Practic, pentru creşterea de 38 de miliarde de lei a creanţelor comerciale, finanţarea prin creditare bancare a acoperit doar 6 miliarde (aproape 15%), diferenţa de 32 de miliarde (85% din creştere) fiind, prin urmare, acoperită de creditare, notează Coface.

Totodată, analiştii Coface România au observat în ultimii ani o creştere constantă a termenului mediu de încasare a creanţelor comerciale: în 2020 consolidat la nivel de economie, termenul mediu de plată a facturilor către furnizori a ajuns la 117 zile, dublu faţă de acum zece ani. Acest lucru s-a reflectat şi în durata medie de încasare, care s-a dublat, la rândul ei.

În contextul sărbătoririi celor 15 ani de la inaugurarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piaţa din România, Coface a anunţat lansarea EasyLiner, produs de asigurare dedicat IMM-urilor, adaptat la noile cerinţe din piaţă.

Potrivit companiei, transferul riscului de neîncasare a creanţelor comerciale, preluarea activităţii de colectare a creanţelor în caz de întârzieri de plată, evaluarea şi monitorizarea riscului de neîncasare în raport cu clienţii, posibilitatea de a cesiona dreptul de despăgubire către o bancă finanţatoare sunt câteva dintre beneficiile acestei soluţii de protejare a lichidităţii companiilor.

Alina Popa, Commercial Director Coface România, afirmă: "Credem că schimburile comerciale între companii rămân un vector esenţial pentru economie. În acest sens ne propunem să fim alături de întreprinderi în a facilita aceste schimburi comerciale prin serviciile de management de credit pe care le oferim, asigurarea creanţelor împotriva riscului de neîncasare rămânând produsul nostru de bază".

În cei 15 ani de activitate pe zona de asigurare de credit comercial, Coface a gestionat peste 14.000 de cazuri de colectare (recuperare creanţe şi despăgubiri) pentru peste 1.800 de clienţi. În prezent, compania deserveşte companii din toată ţara, echipele de specialişti fiind localizate în birourile din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb