Eugen Rădulescu, BNR: "Deciziile luate de ANPC în legătură cu creditarea bancară reprezintă un monument de ignoranţă"

A.I.
Bănci-Asigurări / 6 iulie 2023

Eugen Rădulescu, BNR: "Deciziile luate de ANPC în legătură cu creditarea bancară reprezintă un monument de ignoranţă"

Decizia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de a sancţiona băncile pentru modul de calcul al ratelor creditelor acordate clienţilor reprezintă un monument de ignoranţă, a afirmat astăzi Eugen Rădulescu, fostul director al Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Oficialul băncii a spus: "Cea mai recentă dintre deciziile pe care le-a luat ANPC în legătură cu creditarea bancară şi cu dobânzile care sunt stabilite reprezintă un monument de ignoranţă. Nu se poate să spui că dobânda se poate calcula altfel decât înmulţind creditul cu rata dobânzii sau că nu e moral, nu e etic. Fără să ţină seama de faptul că toate creditele respective erau acordate conform legii şi că niciunul dintre motivele pentru care au fost amendate cele 19 bănci, nu stă în picioare".

Eugen Rădulescu a adăugat: "Sigur că publicului îi place să i se spună că dobânzile sunt prea mari. Dacă voi veţi plăti creditul în felul acesta, peste zece ani veţi constata că aţi plătit numai un sfert din credit şi aţi plătit mai mult dobânzi. E aritmetică aici, nu e altceva. Dacă unui deponent la o bancă i se spune ai depus acum 1.000 lei, dar dobânda o vei încasa peste 20 de ani. Asta e ce cere ANPC. Asta nu ajută la îmbunătăţirea imaginii băncilor. Dar dacă socotim lucrurile aşa cum trebuie, nu ştiu dacă băncile sunt cele care au greşit aici".

În luna mai, ANPC a anunţat că a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci din piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare, conform Agerpres.

Cele 11 bănci sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Ulterior, ANPC a anunţat că a încheiat verificările la alţi opt operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Cele opt bănci sancţionate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hello

    ????BUILDĂ LUMINA???? BINE AȚI VENIT ÎN MARELE TEMPLU AL ILLUMINATI, Clubul Bogațilo rși Faimoșilo reste cea mai veche și cea mai mare fraternitate din lume, formată din 3 milioane de membri. Suntem o singură familie sub un singur tată care este Ființa Supremă. În Illuminati credem că ne-am născut în paradis și niciun membru nu ar trebui să lupte în această lume. Prin urmare, toți noii noștri membri primesc recompense în bani odată ce se alătură pentru a-și îmbunătăți stilul de viață. iar întrebarea este unde puteți ajunge și telespectatorii interesați bine celebri ar trebui să-l contacteze pe marele meu maestru... pe numărul WhatsApp + ?ki Üç Dört Sekiz Sıfır Beş Beş Dört Beş Dokuz Yedi Beş Yedi

    imi place ca se tot vorbeste in deviere despre anpc si “dobanzi” dar nu se vorbeste despre problemele reale constatate de anpc. Ca nu doar de “dobanzi” e vorba!!!

    la fel imi place cu se trambita pe aici cu “pensii speciale” nu se mai dau ….ura…. si nu se trambita cand magistratii ai facut praf legea si se dau in continuare pesii speciale acum chiar marite din 2024 … 

    dar nu se vorbeste de lucruri simple… 

    ne ducem cu avioane de deviatii de la subiect… 

    daca analizati dosarele de credit … se vede din satelit formele de sacalime financiara in ele… marvele de dobanzi profit sunt exagerate peste marjele date de bonduri si dobanda sigura bnr… si aici nu vorbim de contracte 2023-2022 unde bondul si bnr au ridicat ca sa comprime marja… de siiiiii chiar si in momentul acestui comen unele banci practica si 100-200% peste costul real final al bancii… 

    unde este echitabilitatea in aceasta hotie ciclica?! 

    ca vorbim de dobanzi… 

    de ce nu vorbeste domnul de mai sus de dobanzile si costurile ce se baloneaza peste chiriile din piata sau cand se baga sub ele si bancile si bnrul se fasticesc si nu mai dau credite si executa la foc automat..?! 

    pai in italia in 2017 credit cu dobanda fixa 0,5 pe 30 ani… avans unde rata 50 euro si chiria in piata 200 euro …. ce marja are banca aici de profit si ce marja are “investitorul speculator”? 

    ce marja ai la romani cu hotia bancara de acum? ca toate dau pe negativ… asta arata logic ca gov urmeaza sa scumpeasca taxele si alte bazaconii ca sa ridice balonul de chirie…. 

    a si balonarea ciclica a chiriilo rsi deflarea ei nu ne zice bnrul nimic? ca ii apare in rapoarte. 

    s c c r e t 

    1. azi ai valoare cocioaba speculativa x tre sa dai avans y ca sa ai randament negativ z.

      s c c r e t 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb