Eugen Scheuşan: "Este imperativă achiziţia unei noi linii automate de producţie a corpurilor de iluminat cu LED"

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2013

Eugen Scheuşan: "Este imperativă achiziţia unei noi linii automate de producţie a corpurilor de iluminat cu LED"
  • document ataşat Evoluţia acţiunilor şi rezultate financiare
    apasă aici pentru a descărca.

    "Din păcate, piaţa românească de capital nu-şi îndeplineşte principala menire, cea de finanţare a companiilor"

    Interviu cu domnul Eugen Scheuşan, director general al companiei

    Înfiinţată în anul 1930, sub denumirea de "STANDARD ELECTRICA România", ca filială a concernului american "International STANDARD Electric Corporation" şi profilată pe fabricaţia de aparate telefonice, societatea "Electromagnetica" Bucureşti activează în domeniul producţiei de instrumente şi dispozitive pentru măsură şi control, echipamente electrice, sisteme de iluminat cu LED, subansamble pentru fabricaţia de automobile, echipamente de siguranţă a circulaţiei feroviare, matriţe şi ştanţe, precum şi în domeniul producţiei de energie electrică regenerabilă (deţine în prezent 10 centrale hidroelectrice de mică putere, amplasate pe râurile Suceava - 5 buc, Brodina - 3 buc, Sadău - 1 buc şi Putnişoara - 1 buc, cu o putere instalată de 5,4 MW) şi a serviciilor de furnizare de energie electrică, de închiriere (Electromagnetica Business Park, cu o suprafaţă închiriabilă de birouri şi spaţii de producţie de circa 35.000 mp).

    În prezent, compania Electromagnetica SA Bucureşti are un capital social de 67.603.870 lei, împărţit în 676.038.704 acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei, cei mai importanţi acţionari fiind Asociaţia PAS Electromagnetica (30,26%) şi SIF Oltenia SA Craiova (21,13%), având în prezent un număr de circa 600 salariaţi. Acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la Categoria I a BVB şi fac parte din principalii indici de piaţă BET şi BET XT.

    Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea acestei importante companii bucureştene, ne-am adresat directorului său general, domnul Eugen Scheuşan care, cu amabilitate, ne-a acordat următorul interviu.

    Reporter: Care sunt principalele domenii de activitate ale societăţii şi cum s-a încheiat activitatea acesteia în anul 2012?

    Eugen Scheuşan: Electromagnetica este producător de echipamente de măsurare şi distribuţie a energiei electrice, sisteme de iluminat cu LED, aparataj electric, subansamble electrice, electronice, metalice şi din mase plastice şi sisteme de siguranţă a traficului feroviar. De asemenea, activăm pe piaţă ca producător şi furnizor de energie electrică. Conform rezultatelor preliminare, profitul brut pe anul 2012 a fost de 18,4 milioane lei, mai mare decât în anul anterior, în condiţiile în care am reuşit şi obţinerea unei cifre de afaceri de pes- te 100 milioane de euro. Reducerea activităţii industriale din ţara noas- tră a afectat piaţa locală de furnizare de energie electrică, ceea ce a influenţat defavorabil şi cifra noastră de afaceri pe acest sector. Celelalte domenii, precum sistemele de iluminat cu LED, injecţia de mase plastice, producţia de energie în microhidrocentrale sau producţia de matriţe au fost pe creştere în cursul anului 2012 faţă de anul anterior. Suntem bucuroşi că sistemele de iluminat cu LED ne-au confirmat aşteptările şi au ajuns să conteze cu adevărat în afacerile noastre. În cursul anului trecut, circa o cincime din cifra de afaceri totală aferentă producţiei, fără a lua în calcul producţia de energie, a provenit din vânzarea sistemelor cu LED.

    Reporter: Care sunt ambiţiile dvs. legate de cel mai nou produs marca Electromagnetica, sistemele de iluminat cu LED-uri, şi cât de mult vreţi să dezvoltaţi această linie de business?

    Eugen Scheuşan: A fost o vreme când în fiecare casă sau birou din ţară găseai un aparat telefonic produs de Electromagnetica. Prin sistemele de iluminat cu LED realizate de noi, ne dorim să revenim în viaţa de zi cu zi a românilor, fie că aceştia se află acasă, la serviciu, la şcoală sau pe stradă. În ultimele luni am mai făcut un pas, în sensul că becurile cu LED pentru uz cas- nic au ajuns pe rafturile a două supermarketuri, Dedeman şi Cora.

    Reporter: Cât de eficiente sunt aceste sisteme, în definitiv?

    Eugen Scheuşan: Eficienţa energetică şi durata mare de viaţă (de până la 50.000 de ore de func- ţionare) motivează utilizatorii să accepte cu uşurinţă costul iniţial mai ridicat al sistemelor bazate pe noua tehnologie LED, faţă de sistemele clasice. Principiul este: cu cât funcţionează mai mult, cu atât se amortizează mai repede.

    Reporter: Care este situaţia pe piaţa locală de iluminat? Ce şanse are această tehnologie nouă să "prindă", dat fiind că este atât de scumpă deocamdată?

    Eugen Scheuşan: Îndeosebi zona privată este receptivă la reducerea costurilor prin utilizarea aces- tei noi tehnologii. Aplicaţiile sunt multiple: retail, industrial, birouri, HoReCa, rezidenţial, clădiri publice, zone publice şi de recreere etc. Am certitudinea că sistemele de iluminat se vor schimba dramatic ca urmare a tehnologiei LED. În lume este pe cale să se producă o revoluţie în acest domeniu, iar România poate ţine pasul cu restul Europei dacă ar exista şi programe adecvate de stimulare a eficienţei energetice, măcar pentru sectorul public.

    Reporter: Cum vă apăraţi poziţia de furnizor tradiţional de contoare pe piaţa internă?

    Eugen Scheuşan: Producerea de contoare are o lungă tradiţie în Electromagnetica. Vânzările de contoare şi sisteme de telegestiune au depăşit 16,5 milioane lei în anul 2012. Ne-am menţinut competitivi pe piaţă pentru că am ţinut pasul cu cele mai noi concepte din domeniu şi am proiectat sisteme inteligente de măsurare a energiei electrice. Instalarea sistemelor noastre de măsurare şi telegestiune a energiei contribuie substanţial la modernizarea reţelelor electrice de distribuţie. Avem peste 60.000 de consumatori casnici conectaţi la sistemele de telegestiune produse şi instalate de noi, de la lansarea pe piaţă a acestor produse şi până în prezent.

    Reporter: Care sunt principalele produse la export şi ce pondere au acestea?

    Eugen Scheuşan: Exportăm în special aparataj electric, mase plas- tice injectate, matriţe şi altele. În anul 2012, exportul a reprezentat aproximativ un sfert din vânzările noastre pe pieţele nereglementate (adică fără producţia şi furnizarea de energie, care sunt activităţi reglementate). Injecţia de mase plas- tice a fost unul dintre domeniile noastre cu cea mai mare creştere în anul 2012, atât la intern cât şi la export.

    Reporter: Cât aţi investit până acum în microhidrocentrale? Veţi continua investiţiile în acest domeniu dacă se va decide micşorarea numărului de certificate verzi alocate pentru fiecare MWh produs şi micşorarea preţului maxim al aces- tora?

    Eugen Scheuşan: În anul 2006 am achiziţionat de la "Hidroelectrica", prin licitaţie publică, un grup de microhidrocentrale amplasate în bazinul râului Suceava. Imediat s-a trecut la un amplu program de modernizare şi retehnologizare a microhidrocentralelor existente şi de construcţie a două unităţi complet noi. După şase ani, întreaga investiţie a depăşit 21 milioane de euro. Cu excepţia finanţării de 1,4 milioane euro din fonduri europene pentru microhidrocentrala Brodina 2, tot programul de investiţii s-a realizat din surse proprii de finanţare. Ultima etapă din acest program se va încheia în prima parte a acestui an, astfel încât toate microhidrocentralele deţinute vor putea produce energie cu certificate verzi.

    Experienţa acumulată este una deosebită. Poziţionarea microhidrocentralelor într-o zonă izolată a implicat multe alte investiţii: drumuri, sisteme de supervizare, control şi achiziţie de date de tip SCADA, protecţia mediului,etc. Ne păstrăm interesul în acest domeniu dar cu siguranţă că, înainte de iniţierea unor noi proiecte de construcţie sau achiziţie de microhidrocentrale, vom reanaliza cu atenţie noile condiţii de piaţă. Foarte importantă este stabilitatea legislativă pe termen lung.

    Reporter: Ce alte planuri de investiţii aveţi pentru perioada următoare?

    Eugen Scheuşan: În ritmul actual de creştere a producţiei de corpuri de iluminat cu LED, devine imperativă pentru noi achiziţia unei noi linii automate de producţie. Mai mult, analizăm posibilitatea de a construi această facilitate de producţie undeva lângă Bucureşti, folosind eventual unul dintre terenurile deţinute deja de societate. Acesta este un proiect complex şi costisitor care se va întinde pe mai mulţi ani. Pe termen scurt, vom achiziţiona în perioada imediat următoare câteva maşini de prelucrare automată pentru modernizarea secţiei de matriţerie şi pentru a susţine competitivitatea produselor noastre la export.

    Reporter: Apetitul investitorilor pentru dividende este tot mai mare. Cum reuşiţi să ţineţi un echilibru între dividendele acordate şi nevoia de finanţare a dezvoltării?

    Eugen Scheuşan: Electromagnetica a ajuns să fie tranzacţionată pe piaţa bursieră odată cu procesul de privatizare în masă de la sfârşitul anilor "90. Acum se regăseşte printre societăţile listate la categoria I a BVB şi face parte din principalii indici de piaţa BET şi BET-XT. Nu am încercat până acum să ne sprijinim dezvoltarea pe fonduri atrase de pe piaţa de capital. Ar fi şi greu. Din păcate, piaţa românească de capital nu-şi îndeplineşte principala menire, cea de finanţare a companiilor. Investitorii sunt mai curând atraşi de latura speculativă a pieţei. Nu ne putem compara cu sectorul financiar care, sub presiunea dividendelor mari, sacrifică portofoliul de active şi ratează adeseori şansa de a se implica într-o dezvoltare durabilă. Aşa stând lucrurile, noi ne-am bazat întotdeauna investiţiile pe surse proprii de finanţare. În ultimii doi ani am distribuit dividende, dar am păstrat cea mai mare parte a profitului pentru a fi reinvestit. În demersul nostru avem sprijinul principalilor acţionari, aşa că dezvoltarea rămâne prioritară şi în continuare.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. Domnule dir.general,acuzati ca piata de capital nu-si indeplineste menirea;nu va asigura capital nou pentru dezvoltare.

      Va intreb , ati lansat catre actionari  

      o asemenea propunere pentru majorarea capitalului? 

      Nu cred ca masura nu ar fi de success,dar,probabil ca PAS(care vad ca are +30% nu ar agreea. 

      Lichidati PAS-ul si lasati pe fiecare proprietar nou sa decida singur.La urma urmei,ei in calitate de salariati ar fi mai castigati din aceasta operatiune.

      Nu de alta dar cred ca e foarte posibil ca in curand sa vi se ia piatza ledurilor de de investitori mai rapizi. 

      1. Ti se pare ca nu are dreptate?

        Eu cred ca te inseli, in ultimi ani nici o majorare de capital nu a mai fost rentabila pt. actionari ca inainte de criza. Daca ai fi urmarit piata cu atentie ti-ai fi dat seama singur! 

        M ultumesc pentru sfat Silviu. Spre stiintza ta sunt active in piatza de capital din 1997. Recunosc insa ca nu sunt speculator,doar in unele situatii,acuma ,cum spui si tu pe vreme de mare neincredere(adica de criza). Dar, observ ca ELMA este cumparata ,detul de frumos la +0.22 lei .Sif 5 si-a sporit pozitia cu peste 6% din

        capitalul social. Asa ca o oferta de actiuni la valoarea nominal de 0.10 lei/Sh fii sigur ca ar fi cumparata.  

      iar acest lucru trebuie sa va motiveze sa aveti incredere in intreprinderea dumneavoastra, iar acest lucru sa-l aratati intregii lumi. Astazi este o zi trista pentru Bulgaria si Romania. Dumneavoastra ati reusit totusi sa lasati sa emane acea raza de lumina care sa arate occidentului ca nu suntem tara saraca a UE , ci tara saracita a uniunii, care a asteptat momentul pentru a arata cu adevarat ca intelegem perfect ce se intampla , insa rabdarea este una din calitatile care ne-au facut sa dainuim si astazi ca popor. Formatia profesionala actuala se datoreaza intr-o mica parte si posibilitatii de a fi petrecut o parte a practicii din liceu in intreprinderea dvs. unde am constientizat ce inseamna munca. Peste ani un domn mi-a povestit de asemenea cum este sa castigi un salariu lucrand la Vulcan. Astazi ati reusit in compania unor foarte putini manageri sa faceti din intreprinderile socialiste potentiali concurenti pentru multinationale, insa lipsa capitalurilor nu v-a dat posibilitatea de a marcha pe picior de egalitate cu cei carora banii le curg pe la picioare. Faceti va rog bilantul in concordanta cu IFRS si va voi sustine pentru a lansa o oferta de obligatiuni pe bursa de la Frankfurt am Main. Apoi veti putea face si oferta de actiuni, pentru ca acum imaginea este deplorabila. Insa vom invinge!

      Electromagnetica este o societate OK.Are un CIO pe masura rezultatelor si una dintre societatile care a fost salvata de ce-i care o conduc spre o functionare buna dupa regimul comunist. Problema este insa alta cat priveste finantarea de pe bursa. O majorare de capital pe bursa inpune si celor care conduc societatea ,respectiv PAS-ul sa participe si ei cu capital,deoarece daca nu participa li se micsoreaza procentul de 30 % pe care-l detin din total capital existent la ora actuala. Acesta este suta la suta motivul d-lui dir .general. Hai sa fim seriosi,multe societati ar vrea sa participe la eventuala maj.de capital la El.mg.. Asa dupa cum sa inamplat la Fondul Proprietatea ,unde structura de actionariat sa modificat complect... Parerea mea personala e ca daca nu indraznesc acum s-o faca...mai tarziu sa nu fie prea tarziu...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb