Fuziunea Romtelecom-Cosmote, precum şi listarea acţiunilor Romtelecom la Bursa de Valori Bucureşti s-ar putea realiza în acest an, după o perioadă îndelungată de tergiversări, potrivit unor surse din piaţa telecomunicaţiilor. Domnul Eugen Schwab-Chesaru, directorul general Pierre Audoin Consultants (PAC) Europa de Est, ne-a declarat: "Fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote nu ar avea neapărat un impact major asupra pieţei telecom din România (ca şi mărime sau evoluţie/ trend), însă ar putea clarifica poziţia/oferta celor doi operatori şi le-ar oferi un brand awareness comparabil cu cel al principalilor concurenţi (Vodafone şi Orange). Ar fi, de asemenea, o oportunitate de accelerare în oferte integrate IT&C, ceea ce lipseşte aproape complet peisajului telecom din România, însă este de foarte mare preţ în pieţe mature".
Oficialii diviziei de comunicaţii a OTE Group ne-au declarat recent că există discuţii în curs, între OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom, şi autorităţile române, privind fuziunea Romtelecom-Cosmote.
"Sperăm că ambii acţionari, Guvernul României şi OTE, vor ajunge la un acord, reciproc avantajos, în viitorul apropiat. Integrarea operaţiunilor de telefonie fixă şi mobilă este viitorul telecomunicaţiilor, oferind clienţilor o gamă completă de servicii de telecomunicaţii şi de divertisment, precum şi creşterea Romtelecom şi Cosmote România, în beneficiul consumatorilor şi al pieţei".
Domnul Eugen Schwab-Chesaru consideră că acum este un moment prielnic pentru această fuziune. "Cred, însă, că acum 2-3 ani ar fi fost încă şi mai bine dacă se realiza (n.r. fuziunea), se câştigau ani buni de brand consolidation şi poziţionare de portofoliu", a adăugat domnia sa.
În anul 2011, statul român a agreat cu OTE şi Deutsche Telecom numirea unui CEO comun la Cosmote şi Romtelecom şi listarea pe bursă, în cel mult un an de zile, fie a Romtelecom, fie a entităţii rezultate din fuziunea Cosmote cu Romtelecom. Însă, după semnarea acordului, procesul a fost blocat. Anul trecut, Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a anunţat că amână fuziunea din cauza tensiunilor politice.
Domnul Eugen Schwab-Chesaru opinează: "Orice poziţie ezitantă a unui acţionar major, şi cu atât mai mult când el este Statul Român care şi reglementează piaţa, este contra-productivă, atât ca imagine (pentru Stat şi pentru companiile implicate), cât şi pentru planuri de investiţii. Nu cred că piaţa însăşi a fost afectată, însă companiile şi credibilitatea Statului, cu siguranţă DA".
Cât priveşte listarea acţiunilor Romtelecom sau a entităţii rezultate din fuziune, directorul general al Pierre Audoin Consultants (PAC) Europa de Est ne-a declarat tranşant: "NU cred în Bursa de la Bucureşti (BVB) în acest moment. Însă, dacă o astfel de listare ar veni împreună cu alte 6-7 listări semnificative din energie, utilităţi, sau transport, atunci acestea ar putea ameliora într-o oarecare măsură imaginea deplorabilă a pieţei de valori mobiliare din România. Însă nu cred că sunt condiţiile pentru o listare de succes în acest moment, chiar dacă la nivel global valoarea companiilor a depăşit de multe ori maximele istorice, însă BVB se zbate, încă, într-un ritm de sub-mediocritate care atrage atenţia doar speculatorilor pe termen scurt şi foarte scurt".
Ministrul Comunicaţiilor, domnul Dan Nica, spunea, la jumătatea anului trecut, că este nevoie de listarea acţiunilor deţinute de statul român la compania de telecomunicaţii: "Trebuie să facem acest proces de listare pe bursă a acţiunilor < Romtelecom > deţinute de stat, pentru maximizarea profitului. Sper să realizăm această acţiune, astfel încât oricine doreşte să fie acţionar la această companie să o poată face. Probabil nu a fost o decizie inteligentă din partea celor care nu au profitat de perioada de creştere economică şi de excesul de capital care a existat, considerând că, atunci când criza este mai puternică, este mai bine să vinzi. Nu împărtăşesc acest lucru. Cred că a fost o eroare că nu s-a întâmplat aşa cum am decis atunci, de comun acord cu OTE, să vindem acţiunile pe bursă. Era un lucru şi un semnal foarte bun".
Grupul german OTE deţine 54,01% din acţiunile "Romtelecom", 45,99% din acţiunile companiei fiind în portofoliul statului român, la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Grupul OTE este deţinut în proporţie de 30% de operatorul german de telecomunicaţii Deutsche Telekom.
Fondată în 1976, PAC este o firmă cu capital privat, specializată în cercetare de piaţă şi consultanţă pentru piaţa de software şi servicii IT&C.
1. Ce inseamna sa fii consultant peste-mediocru !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 27.05.2013, 10:16)
Ce inseamna sa fii consultant pestemediocru !
Avem un exemplu concludent mai sus. Deci mediocritatea a devenit unitate de masura !
"Însă, dacă o astfel de listare ar veni împreună cu alte 6-7 listări semnificative din energie, utilităţi, sau transport," - cum ar fi posibil asa ceva la pachet ?
E intocmai ca la restaurant daca primesti 7 feluri de mancare pe masa sunt muilte dileme -una ar fi satisfactia mea , apoi pe care sa o mananc daca trebuie sa le platesc pe toate pentru succesul bucatarului , ce se intampla cu ce nu pot manca, etc...
Faceti pasul cu o oferta de vanzare la doua luni sa poata digera in liniste si investitorul oferta !
Cat despre cosultant oferitii o masa la un restaurant peste mediocru si renuntati la el !
Luati consultant o SSIF !