Ordonanţa OUG 114/2018 pare să fie un obstacol în calea activităţii mai multor autorităţi publice, după cum reiese din discursul pe care Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, l-a avut, ieri, în Comisia economică din Senat. Oficialul a spus, printre altele, că s-a încercat în mai multe ocazii şi din mai multe zone, inclusiv din partea unor funcţionari din administraţia publică centrală, blocarea acestei ordonanţe.
Ministrul de resort a fost nevoit să răspundă întrebărilor reprezentanţilor USR şi PNL, care au sugerat că ordonanţa respectivă a fost dată deoarece guvernul Dăncilă nu putea altfel să închidă proiectul de buget pentru anul 2019.
Eugen Teodorovici a menţionat că sumele prevăzute să fie colectate la bugetul statului nu au fost avute în vedere în alcătuirea bugetului pe anul în curs şi că toate informaţiile apărute în acest sens în spaţiul public sunt false, fiind menite să descurajeze anumite zone economice, prin susţinerea colectării suplimentare a unor sume care nu ar fi cuvenite statului.
Ministrul Finanţelor Publice a ţinut să răspundă şi celor care susţin că ordonanţa privind taxa pe lăcomie ar aparţine lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, care ar fi lucrat singur la aceasta.
Eugen Teodorovici a precizat: "Toate ministerele implicate, fiecare pe zona proprie de activitate, au contribuit la această ordonanţă. Că sunt toate aceste aspecte într-un singur act normativ, aceasta înseamnă că este o muncă de echipă, este asumarea întregului Guvern faţă de acest act normativ. Nu a stat cineva într-un birou şi a conceput un astfel de act normativ, fără dialog. Există la dosarul acestui act normativ toate avizele solicitate din toate zonele pe care trebuia să le consultăm conform legii. Inclusiv de la Banca Naţională a României, inclusiv din zona privată, chiar dacă nu au fost în ton cu sau au fost puncte de vedere divergente faţă actul final. Dar asta este o altă discuţie. Există inclusiv avizul Consiliului Economic şi Social; au fost discuţii, colegii au fost acolo, au prezentat, dar legea nu prevede că trebuie ca avizele să fie toate pozitive, în aceeaşi linie cu actul normativ".
Domnia sa a spus că decizia emiterii acestei ordonanţe a aparţinut majorităţii politice, coaliţiei de guvernare şi că aşa funcţionează lucrurile în orice stat democratic din lume.
Referitor la documentele care au stat la baza emiterii OUG 114/2018, ministrul de resort a precizat că le va prezenta în curând publicului. Eugen Teodorovici a declarat: "Vom prezenta public toate aceste documente, avize, consultări, puncte de vedere din partea diferitelor zone şi mai ales modul în care au încercat din foarte multe zone să blocheze un astfel de act normativ. Fie din interiorul, fie din afara sistemului, administraţiei publice centrale. Ca să vedem cu toţii cât de mare a fost dorinţa unora ca în special profitul anumitor companii să nu fie afectat".
Ministrul a răspuns şi celor care îl acuză că ar fi profitat, alături de alte persoane fizice şi juridice, de volatilitatea de pe piaţa valutară din ultima perioadă, pe baza unor informaţii primite din cadrul instituţiei pe care o conduce. Teodorovici a susţinut că nu are niciun fel de implicare cu privire la această volatilitate şi că echipa pe care o conduce nu face astfel de lucruri.
Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.
În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi preţul energiei electrice sunt plafonate la 68 lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.
Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".