Eugen Tomac militează pentru drepturile minorităţii sârbe de la noi

G.B
Politică / 18 iulie 2021

Eugen Tomac

Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat astăzi pe pagina sa de Facebook că, în calitate de membru al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere Uniunea Europeană - Serbia, va solicita efectuarea unei vizite oficiale de lucru în cel mai scurt timp, atât la Belgrad, cât şi în Valea Timocului, a unei delegaţii a Parlamentului European, pentru a evalua situaţia drepturilor minorităţilor din Serbia, potrivit Agerpres.

În urma unei vizite pe care a efectuat-o ieri în Serbia, acesta şi-a exprimat ferma convingere că este absolut necesar să readucă în atenţia oficialilor europeni, dar şi a decidenţilor statului român situaţia românilor din ţara vecină.

''Le voi explica colegilor din Parlamentul European de la Bruxelles, dar şi, oficial, Comisiei Europene, de ce negocierile în relaţia cu Belgradul trebuie tratate cu mult mai multă seriozitate în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale''. ''Această problematică nu mai poate fi tratată doar ca o chestiune sensibilă. Pentru rezultate concrete, este nevoie de acţiune imediată şi hotărâtă'', scrie europarlamentarul.

Eugen Tomac a participat ieri la două evenimente ale comunităţii româneşti din Valea Timocului. Primul a fost inaugurarea unui birou pentru comunitatea românească a Consiliului naţional al minorităţii naţionale române (CNMNR) în oraşul Kucevo din districtul Branicevo. Cu acest prilej, europarlamentarul a discutat cu preşedintele CNMNR din Serbia, Daniel Magdu, cu profesori, antreprenori şi alte categorii sociale provenite din rândul minorităţii româneşti despre preocupările şi aşteptările lor. Românii de aici au aceleaşi revendicări de ani de zile: educaţie în limba română, recunoaşterea cultului ortodox român şi sprijin pentru crearea de instituţii media în limba română.

Al doilea eveniment a fost Festivalul "Joc Românesc", desfăşurat în comuna Jitcoviţa, eveniment organizat în fiecare an din 2007, sub coordonarea lui Ivica Glisic, preşedintele Forumului European pentru Istorie şi Cultură, filiala Serbia, o manifestare ce dovedeşte că identitatea culturală autentică a românilor din această regiune este puternic legată de tradiţii: port, cântec şi dans popular, pe care le transmit din generaţie în generaţie cu foarte multă grijă. Pentru prima dată, ediţia din acest an a fost organizată cu sprijinul Consiliului naţional al minorităţii naţionale române din Serbia.

În urmă cu aproape 10 ani, Valea Timocului a suscitat discuţii aprinse în Consiliul European, iar liderii europeni trebuiau să decidă dacă Serbia avea să devină stat candidat la UE. România a condiţionat atunci parcursul european al Serbiei de semnarea protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale. Deşi documentul a fost semnat, acesta nu este respectat.

''Consider, fără îndoială, că Serbia trebuie să devină stat membru al UE şi este necesar să o susţinem în acest proces. În acelaşi timp, Belgradul are obligaţia să creeze toate condiţiile necesare pentru ca fiecare minoritate naţională să se simtă protejată şi respectată, iar eu voi veghea ca acest lucru să se întâmple'', scrie Eugen Tomac în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nimeni nu s-a preocupat de ei

    Ei vorbesc românește , sunt atașați de noi , dar noi ?....

    Nu au limba română în școli nici ca limbă străină.... 

    Alo ! Alo! corectati titlul articolului !

    Dl Tomac militeaza pentru drepturile minoritatii romanilor din valea Timocului !!!!!!! 

    care nu sunt acordate de catre autoritatile sarbesti. 

    In Romania nu cred ca exista incalcari sau restrangeri ale drepturilor sarbilor

    este precum o curca beata, titlul aticolului NU concorda cu continutul !!!

    Alo, domnu, trezirea, bea o cafea si apoi citeste ce ai scris ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb