Cortina a căzut peste turneul final al Campionatului European din Franţa. Portugalia a reuşit să câştige trofeul, infirmând toate pronosticurile, din toate fazele turneului. Nu doar lusitanii au motive de bucurie, în urma acestui turneu mai toată lumea având de câştigat, dacă nu sportiv, măcar financiar. Federaţiile naţionale vor primi sume consistente de la UEFA, de ordinul milioanelor de euro, mulţi dintre jucătorii prezenţi au şansa de a semna noi contracte, o parte dintre antrenori şi-au sporit faima, organizatorii au reuşit să evite evenimente nedorite.
Chiar dacă din punct de vedere al esteticii fotbalistice lucrurile nu au fost mereu la înălţime, din cel al determinării multe echipe au reuşit să surprindă. Am asistat la o revoluţie a echipelor mici, în final s-a impus o formaţie care nu câştigase nimic în istoria sa: Portugalia. Ţara Galilor, Islanda, Polonia, Ungaria, Irlanda de Nord se află printre echipele care au surprins plăcut, poate şi Albania, la polul opus aflându-se Rusia, Ucraina, Austria, Cehia, Suedia, România. De altfel, mai mult de 100.000 de ruşi au semnat o petiţie prin care cer desfiinţarea echipei naţionale, după evoluţia slabă din Franţa. Organizatorii au trecut cu bine de acest examen, au avut câteva probleme la început, cu fanii ruşi şi englezi, dar până la urmă au reuşit să gestioneze o situaţie cu potenţial exploziv. La final, doar moliile au mai creat probleme, dar nimeni nu a avut de suferit, la propriu, din cauza lor. Audienţa meciurilor de la Euro 2016 a fost cu mult mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, a anunţat UEFA, peste 300.000.000 de telespectatori au urmărit doar finala dintre Portugalia şi Franţa.
Portugalia a reuşit să ofere o adevărată lecţie de pragmatism. A făcut şase egaluri în timpul regulamentar de joc (25% dintre echipele prezente la turneu se pot mândri că au făcut egal cu campioana - Islanda, Austria, Ungaria, Croaţia, Polonia, Franţa) şi obţinut o singură victorie, cu Ţara Galilor. Lăsând reflectoarele pe Ronaldo, antrenorul Fernando Santos a stat în umbră şi a împletit liniştit scheme tehhico - tactice reuşind să mobilizeze de fiecare dată echipa, care a jucat reprize suplimentare de prelungiri de trei ori la acest turneu final. Apropo de Ronaldo, a reuşit performanţa unică să fie omul numărul unu al unui meci de 120 de minute, în care a evoluat 20 minute, din care 12 accidentat. Starul lui Real Madrid a dedicat trofeul, printre lacrimi, tuturor portughezilor răspândiţi prin Europa: "Este un trofeu pentru toţi portughezii, toţi imigranţii, toţi oamenii care au crezut în noi. De la începutul competiţiei am încercat să ajut echipa în maniera mea, cu leadership-ul meu. Am fost întotdeauna prezent". Pentru ceilalţi fotbalişti portughezi, turneul final reprezintă o adevărată rampă de lansare. Dacă la începutul turneului cota de piaţă a lotului lusitan era de 321.700.000 de euro, acum este cu 100.000.000 de euro mai mare. Selecţionerul Fernando Santos s-a bazat la acest turneu pe următorul lot: portari: Rui Patricio (Sporting Lisabona), Anthony Lopes (Olympique Lyon/Franţa), Eduardo (Dinamo Zagreb/Croaţia); fundaşi: Cedric Soares (Southampton/Anglia), Vieirinha (Wolfsburg/Germania), Bruno Alves (Fenerbahce/Turcia), Ricardo Carvalho (Monaco/Franţa), Jose Fonte (Southampton/Anglia), Pepe (Real Madrid/Spania), Eliseu (Benfica Lisabona), Raphaël Guerreiro (Lorient/Franţa); mijlocaşi: Danilo Pereira (FC Porto), William Carvalho (Sporting Lisabona), Adrien Silva (Sporting Lisabona), Joao Mario (Sporting Lisabona), Joao Moutinho (Monaco/Franţa), Andre Gomes (Valencia/Spnaia), Renato Sanches (Benfica); atacanţi: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Spania), Nani (Fenerbahce/Turcia), Eder (Lille/Franţa), Ricardo Quaresma (Beşiktaş/Turcia), Rafa Silva (Sporting Braga).
Pentru echipele care nu s-au bucurat de performanţa sportivă, rămâne compensaţia financiară. Euro 2016 a generat venituri de 1,93 miliarde de euro şi costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane, a anunţat UEFA, iar 600 de milioane din acest venit net vor fi acordate celor 55 de federaţii naţionale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 şi ale preliminariilor sale. Veniturile sunt în creştere cu 34% în raport cu ediţia din 2012 a turneului. Banii provin din vânzarea drepturilor TV - 1,05 miliarde euro, parteneriate comerciale - 480 milioane euro şi din vânzarea biletelor - 400 milioane euro. Potrivit UEFA, 25.000 de locuri de muncă cu normă întreagă au fost create graţie desfăşurării turneului final al Euro 2016 în Franţa. În ciuda temerilor, Euro 2016 a demonstrat că industria fotbalistică merge mai departe.